Care este poziția OFICIALĂ a ministrului Irimescu privind ELIMINAREA subvențiilor agricole
Roxana Dobre -Eliminarea subvențiilor din anul 2020 le dă fiori reci fermierilor. Sunt fermieri în Europa care chiar cer explicit ca plățile directe să nu mai fie achitate, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
”România a ajuns în domeniul subvențiilor după mult timp față de alte state. Orice subvenție care o acordăm se regăsește în prețurile pe care le avem pe piață. Sigur că sunt și sectoare cu excepție. Sigur că eu nu sunt doresc să se elimine subvențiile. Dar spre exemplu, am fost într-o fermă din Danemarca și ei susțineau foarte puternic că vor să se renunțe la subvenții pentru a lăsa prețurile să se ducă acolo la nivelul la care se duc în mod normal. Dacă luăm carnea de porc, spre exemplu în Belgia cotletul fără os sub 10 euro nu există iar în România știți bine că prețul este de 18 lei. Deci este clar că din păcate subvenția pe care o acordăm s-a dus acolo. Asta nu mă bucură pentru că eu îmi doresc ca consumatorii să aibă un preț corect dar și producătorii noștri să aibă posibilitatea să investească și să producă cât mai mult din produsele aflate pe piața românească și, de ce nu, să ieșim și la export. Nu cred că este cineva care este cu adevărat român care să nu dorească să nu consume produse românești”, a declarat astăzi ministrul Irimescu în cadrul Conferinței PRIA Agriculture.
De ce fermierii români au printre cele mai mici subvenții
Achim Irimescu a explicat recent și modul în care s-a stabilit nivelul subvenției precizând că fermierii români nu sunt chiar ultimii din Europa.
“Revenind la producătorul român, se spune că acesta are subvenția cea mai mică. Nu este chiar așa, subvenții mici au și alte țări iar România se află sub media europeană. La momentul când s-a stabilit subvenția erau 5 state sub medie și s-a făcut o redistribuire astfel că s-a tăiat de la Germania, Franța și s-a dat românilor, celor trei țări baltice. Deci dacă noi eram undeva la 70 la sută față de plata medie, balticii erau la 50 la sută, deci sunt alții mai jos decât noi. Nu este nimeni de vină pentru că avem acest nivel de subvenții pentru că tot calculul s-a făcut în felul următor: s-a luat media anilor 1998-2002-2003 și media producției la hectar a ieșit 2,67 care s-a înmulțit cu 63 de euro pe tonă și așa a rezultat subvenția României. Trebuie să ne gândim că neamțul care a avut 5 tone are dublu decât noi la subvenție. Deci nu putem să ne plângem pentru că acelea au fost datele pe care România le-a avut“, a mai spus ministrul.
După cum a explicat și directorul APIA, Ioan Merca, în emisiunea Cultivat în România, în ceea ce privește plafonul alocat României pentru plățile directe pe suprafață, țara noastră se situează undeva pe locul 8 după Franța, Germania, Italia, Spania sau Grecia. Cuantumul mediu se ridică pentru anul 2015 undeva la 170 de euro, față de anul 2014 când cuantumul mediu a fost de 156,89 euro/ha.