Lovitură pentru traderii din România: Bulgaria intră și ea pe lista furnizorilor de grâu pentru Egipt
agrointeligenta.ro -Egiptul este cel mai important cumpărător de grâu românesc, o situație datorată mai ales calității bune a grâului nostru, dar și a prețurilor mai mici pe care traderii care activează la noi le pun egiptenilor pe masă la fiecare licitație. Competiția, însă, se anunță una în schimbare în regiunea Mării Negre, unde Bulgaria va fi inclusă și ea pe lista cu care statul nord-african va negocia cumpărarea grâului.
Autoritatea egipteană care face achizițiile de cereale – GASC (engl. – General Authority for Supply Commodities) va include Bulgaria pe lista potențialilor furnizori, potrivit declarațiilor oficiale făcute de către vicepreședintele GASC, Abdel Fattah.
Decizia ar putea să afecteze dimensiunea tranzacțiilor încheiate cu traderii români atât în privința prețurilor, cât și a cantităților contractate. Nu trebuie uitat nici că în vara anului 2014, bulgarii au acuzat traderii din România că fac achiziții importante și ieftine de la sud de Dunăre și apoi vând grânele ca fiind de producție românească. Astfel, potrivit jurnaliștilor de la Novinite.com, acum doi ani, grâul din regiunea Dobrudzha putea fi cu ușurință cumpărat de către traderii români. Presa de la Sofia spunea că grânele sunt încărcate în vapoare în portul Constanța, de unde pleacă apoi în nordul Africii. La acel moment, grâul vecinilor noștri era cel mai ieftin din tot bazinul Mării Negre, ceea ce ar fi fost pe placul traderilor români care au profitat și au cumpărat cantități impresionante. Bulgarii spun că grânele lor de calitate foarte bună, dar ieftine, sunt o oportunitate pentru intermediari, care obțin profituri foarte mari din urma acestor tranzacții.
Citiți și – Bulgarii acuză: Traderii români ne cumpără grâul și-l vând Egiptului ca grâu românesc
În prezent, Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume și face achiziții de grâu de panificație din SUA, Canada, Australia, Franța, Germania, Polonia, Argentina, Rusia, Ucraina, Kazahstan și România. Din această listă, Polonia a fost ultima țară adăugată ca furnizor în 2012.
Foto: tallgrasspictures.com