Cum este ”măsluită” valabilitatea ouălor de import. Fermieri: Vin deja expirate și se ștampilează că sunt proaspete!
agrointeligenta.ro -Un nou aliment de bază riscă să ajungă în mijlocul unui scandal alimentar cauza de un control slab al importurilor. Potrivit fermierilor, în România ajung ouă deja expirate care sunt ștampilate înainte de comercializare cu date care indice că produsul este încă bun de consum.
”S-au făcut analize de laborator, iar rezultatele au arătat că, importurile de ouă în coajă sunt mai vechi decât permite legislaţia U.E. privind comercializarea ouălor în coajă în vigoare. Importurile de ouă se fac fără respectarea legislaţiei naţionale în vigoare privind marcarea ddm (data durabilităţii minime), pe coaja oului, lăsând astfel posibilitatea ca ddm-ul să fie marcat în ţară, lucru care poate fi dovedit prin culoarea diferită a cernelii de marcare. Prin marcarea ddm-ului la noi în ţară nu se mai știe practic data ouatului, aşa cum prevede legislaţia”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale Pro Agro.
Aceeași sursă spune că anul trecut, România a importat carne şi preparate din carne de pasăre, în principal din ţări membre UE, în cantitate de 133 mii tone, 85 mii tone din total fiind importată la preţul de 900 – 910 Euro / tonă, (4 lei/kg) mult sub preţul de vânzare al cărnii de pasăre în carcasă în U.E., care a fost de 1870 Euro/tonă.
”Din sesizările fermierilor, există situaţii când carnea de pasăre din import congelată este decongelată şi vândută ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislaţia în vigoare. În unele reţele comerciale de multe ori se acceptă produse din import care nu respectă legislaţia privind etichetarea cu ţara de origine”, spune liderii fermierilor.
Comunicarea Federației Naționale Pro Agro vine la câteva ore după ce au apărut o serie de declarații făcute de către ministrul agriculturii Achim Irimescu în raportul cu importurile alimentare care ajung în țara noastră. „Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, a spus ministrul Irimescu, într-un interviu pentru ZF.
Liderii Pro Agro susțin declarațiile șefului de la MADR, solicitând autorităților statutului să efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare și animale vii, provenite din comerț intracomunitar și import din țări terțe, pentru a ne asigura că respectă aceleași condiții sanitar veterinare pe care sunt obligați să le respecte fermierii și produsele autohtone.
”Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse în ţară cu preţuri de dumping, ceea ce denotă şi o eventuală depăşire a termenelor de valabilitate. (…) În anul 2015, Romania a importat carne total (bovină, porcină, ovină, pasăre), în cantitate de 408 mii tone, ceea ce reprezinta 35.5% din consum și 45.6% din producția internă destinată pieții. Prețul mediu de import la carne total și preparate din carne, a fost de 1593 Euro/tonă, mult sub prețul de comercializare al acelorași produse pe piața U.E., ceea ce pune în discuție calitatea produselor importate”, mai spun liderii fermierilor.
În ciuda acestor importuri de calitate îndoielnică, unele chiar periculoase, Federația Pro Agro arată că statistica prețurilor indică majorări în ultimul an, semn că deși sunt ”bombardați” cu mâncare proastă, românii plătesc mult pentru ce au în farfurie.