Demersuri pentru reînvierea culturii de cânepă: ”Politica europeană în domeniul agriculturii este de un fascism împuțit”
agrointeligenta.ro -Cultivarea cânepii în regim gospodăresc, așa cum o făceau bunicii și străbunicii noștri este o activitate imposibilă în acest moment, susține un tânăr implicat într-un demers pentru reînvierea acestei plante tradiționale.
Iosif Ciunterei, un tânăr jurnalist din Cluj-Napoca a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru Ministerul Agriculturii la două luni distanță de la o ședință de lucru în urma căreia nu s-a luat nici o măsură pentru sprijinirea culturii de cânepă. Mai mult, Ciunterei susține că oficialii din MADR nu au întreprins nici o măsură care să ajute micii cultivatori să pună cânepă încă din această primăvară.
”Au trecut 2 luni și jumătate de la întâlnirea pe care am avut-o în biroul dumneavoastră, DAR NICI UN REZULTAT…sau comunicat! Suntem în toi de primăvară, cânepa trebuie cultivată. Am început iar să batem pe la ușile instituțiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a cânepii, dar din păcate ESTE IMPOSIBIL SĂ O CULTIVĂM! Nu avem sistem gospodăresc în noua lege, nu avem țărani…iar mai grav: fabricile de procesare care există la ora actuală pe teritoriul României (și care sunt la un pas de a fi ”șterse” cât de curând) nu mai doresc să încheie acel ”contract de procesare” cu noi (așa cum prevede legea), căci: ”Ce să facem cu o mână de cânepă?”, spune tânărul jurnalist, citat de Vocea Transilvaniei.
În aceeași postare, tânărul spune că atunci când una dintre persoanele care au participat la întâlnirea de la MADR a sunat un director responsabil din instituție, i s-a răspuns că legislația nu poate fi schimbată de pe o zi pe alta. ”Total de acord, nici nu cerem să schimbați legea de pe-o zi pe alta, dar totuși FACEȚI CEVA, cânepa nu crește când și cum doriți dumneavoastră!!! Dragi aleși, dumneavoastră sunteți sclavii poporului, ci nu poporul este sclavul dumneavoastră!!! Cu părere de rău, dar politica europeană în domeniul agriculturii, este de un fascism împuțit. Dacă vom continua tot așa, până în cel mult 2030 țăranii nu vor avea nici pământ, nici plug și nici animale pentru că nu vor mai exista țărani și nici gospodării țărănești, eventual vor fi slugi pe moșiile altora, dacă nu se face urgent o întoarcere la 180 grade în politica agricolă, prin care să se susțină micul producător și gospodăria țărănească, măcar prin impozitarea alimentelor „gunoi” aduse de peste mări și țări tratate chimic să reziste transportului și timpului cât stă nevândut în supermarket”, mai spune tânărul jurnalist.
Foto: Facebook.com/Iosif Ciunterei