• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face îngrășământul natural din urzici. Ideal pentru grădină, te scapă și de buruieni și insecte!

    agrointeligenta.ro -

    Îngrășământul natural din urzici este foarte eficient în grădină și poate fi obținut prin două metode – una de o mai lungă durată și alta mai rapidă, însă la fel de eficientă.

    Urzicile nu sunt doar sănătoase pentru a fi consumate de om, ci pot fi transformate și într-un îngrășământ fertil pentru plante. Atenție însă la un aspect important: urzicile sunt bogate în fier și preparatul obținut nu trebuie administrat culturilor sensibile la acest element, precum roșiile sau trandafirii.

    Metoda rapidă de obținere a fertilizantului natural din urzici

    Prima metodă de a prepara fertilizantul pe bază de urzică implică uscarea frunzelor. 30 de grame de urzici se pun într-un vas cu apă fierbinte și se lasă cel puțin 20 de minute și cel mult o oră. Lichidul obținut se diluează apoi cu o cantitate de 10 ori mai mare și se toarnă imediat la rădăcina plantelor.

    Maceratul, eficient și pentru combaterea buruienilor și a insectelor

    Cea de-a doua metodă de obținere a îngrășământului din urzică necesită un interval mai mare de timp, dar, la final, se obține atât un fertilizant, cât și un produs care combate buruienile și insectele. Astfel, se începe prin mărunțirea și strivirea urzicii (un raport ideal ar fi de 5 kilograme de plante fără rădăcină la 50 de litri de apă) care apoi se lasă în apă timp de trei săptămâni, ferită de razele soarelui, dar bine aerisit pentru că preparatul capătă un miros neplăcut. O dată la două zile, se amestecă acel produs pentru a ajuta fermentarea, însă, în restul timpului, vasul trebuie acoperit. Aveți grijă că în timpul procesului, preparatul face spumă, așa că e bine ca vasul să nu fie foarte plin!

    După ce fermentarea s-a încheiat (nu se mai observă bule de aer în apă), produsul obținut se strecoară și se folosește la udarea plantelor.

    Îngrășământul natural din urzici trebuie diluat înainte de folosire. Dacă ai obținut un litru de lichid, amestecă-l cu 10 litri de apă pentru udarea plantelor sau cu 20 litri de apă pentru aplicarea directă pe plantă prin pulverizare. Amestecul nediluat poate fi pulverizat pe buruieni pentru a le ucide. În diluție de 1/20, stropit pe frunzele roșiilor, mazărei sau fasolei, maceratul de urzică acționează împotriva manei.

    Foto: sanatate.bzi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Barbu: În România se pot deschide în momentul de față patru fabrici de îngrășăminte Seceta și gerul fac ravagii în culturile de grâu: ”Este pierdut totul. De când sunt eu, așa ceva nu am văzut” O fermă nouă de Angus se deschide în acest an. Afacerea include un abator și are deja comenzi ferme

    Ultimele știri

    APIA – anunț IMPORTANT pentru toți fermerii care vor subvenții pe hectar și animale! Val de ger cumplit în România. Șefa ANM: „Vârful acestui episod va veni cu minime de -22 de grade” România, prin ANSVSA, a deschis o nouă piață de export pentru carne de pasăre către Republica Cuba