Asociere pentru supraviețuire: Fermierul Piero Francisci își unește forțele cu o altă firmă pentru a depăși criza determinată de seceta din 2015
agrointeligenta.ro -Seceta din 2015 care a afectat serios agricultorii din sudul țării a lăsat urme și în județul Teleorman, unde Piero Francisci, fondatorul firmei Iragri, lucrează circa 2.200 hectare. Acesta spune că pentru a trece peste criza determinată de seceta din 2015, care a ”strivit” agricultura din România, dar și pe fondul întârzierii subvențiilor, a trebuit să-și caute un asociat alături de care să meargă mai departe, după opt ani de activitate în sector.
Este vorba de o firmă românească, al cărei nume investitorul italian nu vrea să îl facă încă public, deoarece nu are încă acordul viitorului partener.
O decizie, până la urmă justificată din punct de vedere economic, dar care reflectă marea dezamăgire a investitorului care de-a lungul timpului ”nu s-a sfiit să spună lucrurilor pe nume”, ceea ce probabil, ”a deranjat pe mulți”. Din păcate, însă, în agricultura românească nu se întâmplă mai nimic de foarte multă vreme, totul rămânând la ”stadiul de potențial”.
”De opt ani de când lucrez în agricultura românească, nu s-a schimbat nimic. Agricultura este pe butuci. Se vorbește mult și nu se face nimic, doar bla-bla, orgolii fără rost, iar agricultura din România rămâne la nivel de potențial. Ca să faci agricultură, nu trebuie doar să știi să pui semințe și să mulgi vaca, trebuie economiști. De exemplu, direcția pe care merge acum PNDR-ul este greșită, sunt necesare alte criterii și poate ar fi mai bine să fie stabilite investiții pe județe”, afirmă Piero Francisci.
El vorbește și de problemele cu care s-a confruntat în Teleorman, unele specifice zonei, iar altele valabile pentru toată țara: inundațiile din timpul iernii, seceta din vară, care face practic imposibilă circulația barjelor (de anumite dimensiuni) care transportă cereale la momentul recoltatului, deoarece “nu am fost în stare să facem lucrări de dragare pe Dunăre” sau faptul că în România nu se știe al cui este pământul și nici nu există planuri de parcelare.
Francisci spune lucrurilor pe nume și în ceea ce privește legea cooperativelor de care se tot vorbește în piață în ultima vreme sau vis-à-vis de programul pentru ”Instalarea tinerilor fermieri”.
”Se vorbește de cooperative. Ne-am obișnuit să tot copiem un model din Franța sau din Italia…. Nimeni nu spune însă că acolo s-a plecat cu un capital de stat sau cu un împrumut acordat pe termen lung, pe când în România nu se pune nimic. Cât despre Tânărul fermier, ce să faci cu 50.000 euro, dacă pornești de la zero? Să zicem că afară mai ai ceva de la familie care s-a capitalizat în timp, pe când aici pornești de la zero”, afirmă Francisci.