• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • „Scandalul calului” cuprinde toată Europa

    agrointeligenta.ro -

    Carnea de cal nu a ajuns doar în lasagna, ci şi în chifteluţe sau pizza. Aproape că nu există ţară din Europa în care să nu fi ajuns scandalul cărnii de cal. Criza se prelungeşte.

    În loc să se potolească, afacerea ia o amploare tot mai mare pe zi ce trece, afectând un număr uriaş de companii. Ultima pe listă este producătorul de mobilă suedez IKEA, în ale cărui restaurante din Cehia au fost descoperite chifteluţe etichetate ca având conţinut de carne de vită şi porc, în timp ce în realitate conţineau carne de cal. O dată alarma trasă, conducerea IKEA a luat şi primele măsuri: retragerea temporară de la vânzare a acestor produse din 14 ţări, printre care se numără Ungaria, Franţa, Suedia, Marea Britanie, Portugalia şi Italia.

    Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în România, măsura fiind temporară. „Chifteluţele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA (nici în România). Totuşi, noi am decis scoaterea temporară a chifteluţelor de la vânzarea din magazinul din Băneasa pentru verificarea suplimentară”, a declarat Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.

    Goana după profituri

    „O expplicaţie pentru amploarea scandalului este preţul mai mic al cărnii de cal (cu 25-30% mai ieftină decât carnea de vită)”, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară. El vorbeşte de fraudă (carne de cal vândută la preţ de vită), decont ilegal de TVA sau înşelarea populaţiei (există state în care nu se consumă carne de cal). „Panicaţi de scăderea vânzărilor, producătorii găsesc tot felul de soluţii. Aşa de exemplu, scriu pe etichetă carne de vită, pentru că e mai scumpă. Preţul produsului va fi mai mare, la fel şi profitul lor”, mai spune Frumosu.

    România
    Carnea de cal a fost vândută drept carne de vită şi în restaurantele de tip fast-food din ţara noastră. Inspectorii sanitari au declarat că o mare parte din cele aproximativ 100 de kilograme de carne de cal descoperite recent la un depozit frigorific din Ilfov, etichetate ca fiind „vrăbioară de vită”, a ajuns în şapte restaurante de tip fast-food din România şi a fost deja consumată.

    Danemarca
    Autorităţile de aici au deschis o anchetă la un abator după ce au descoperit în pizza carne de vită amestecată cu cea de cal.

    Elveţia
    Grupul de distribuţie elveţian Coop a anunţat pe site-ul său că analizele de laborator au depistat urme de carne de cal în lasagna congelată.

    Cipru
    Un supermarket din Cipru a distrus 16 tone de hamburgeri de vită din pură precauţie, deşi nu existau dovezi solide că ar conţine carne de cal.

    Cehia
    Teste de laborator au depistat carne de cal într-un lot de lasagna de la un supermarket Tesco. Inspectorii sanitari din Cehia au constatat acelaşi lucru şi în cazul chifteluţelor vândute în magazinele IKEA.

    Marea Britanie
    A fost ţara care a declanşat scandalul cărnii de cal, în urma anunţului că s-au găsit urme de carne de cal în semipreparatele congelate (lasagna de vită) fabricate de compania Findus.

    Suedia
    Lasagna de vită a fost retrasă de pe piaţă după ce testele au arătat că sunt 100% preparate din carne de cal.

    Irlanda de Nord
    Autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în hamburgeri livraţi în unele spitale, dar şi restaurantele şi hotelurile grupului Whitbread, care i-a retras imediat din meniu.

    Luxemburg
    Unitatea care a produs lasagna contaminată aparţine firmei Comigel, cu sediul în Luxemburg.

    Franţa
    Şase lanţuri de supermarketuri din Franţa au retras din magazine toate produsele marca Findus şi Comigel, implicate în scandal.

    Germania
    Reţeaua de supermarketuri Aldi a fost obligată să retragă conservele cu gulaş din carne de vită, după ce au stabilit că acestea conţin, de fapt, carne de cal. Conservele au fost produse de către societatea germană Dreistern Konserven.

    Norvegia

    Reprezentanţii lanţulului de distribuţie norvegian Norges- Gruppen au dispus retragerea lasagnei vândute în magazinele lor, pe motiv că ar conţine carne de cal.

    Slovenia
    În această ţară au fost depistate două cazuri de produse etichetate ca fiind din carne de vită, în care se adăugase şi carne de cal. Lasagna bologneză şi tortellini suspecte erau vândute în supermarketurile Spar.

    Austria
    Un măcelar din Carinthia, o regiune în sudul Austriei, le-a recunoscut poliţiştilor că a folosit, încă de acum un an şi jumătate, carne de cal la prepararea a două specialităţi de cârnaţi, cu scopul de a îmbunătăţi gustul. Acesta a omis însă să precizeze modificarea reţetei şi pe ambalaj.

    Sursa: Evz


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat