• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo. Vezi regiunile unde se va instala canicula în următoarele zile!

    Roxana Dobre -

    Meteorologii anunță temperaturi periculoase pentru zilele următoare. Indicele temperatură-umezeală poate atinge după-amiezele pragul critic de 80 de unităţi iar de joi până spre finalul săptămânii viitoare vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, pe arii restrânse caniculară – în sudul și estul teritoriului.

    LUNI. Vremea rămâne călduroasă, pe arii restrânse din nou caniculară în sudul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiază mai ales în zona de munte, iar noaptea pe arii restrânse în regiunile vestice şi centrale. Izolat, vor fi condiţii de grindină și de cantități de apă mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 28 grade pe litoral si 35 de grade în Lunca Dunarii.

    MARȚI. Deși valorile termice vor scădea ușor față de ziua precedentă, vremea se va menține călduroasă, iar în zonele de deal și de munte si local în sud-vest, in vest dar si in centru instabilitatea atmosferică se va accentua si se va manifesta mai ales după-amiaza și seara prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, cantitățile de apă vor fi mai însemnate si vor fi condiții de grindină. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice voi fi izolate. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 gr pe litoral si 34 de grade în Lunca Dunării.

    MIERCURI. Vremea va fi călduroasă, dar izolat revine canicula în sudul extrem, în Lunca Dunării, unde mercurul urcă la umbră până spre 35 grade, maximele pornind de la 26..27 în Dealurile de vest.

    JOI. De joi și până spre finalul săptămânii viitoare vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar pe arii restrânse caniculară, în sudul și estul teritoriului, ceeea ce înseamnă că valul de căldură se intensifica și maximele vor ajunge, foarte probabil, până la 36..chiar izolat în jur de 37 grade în Lunca Dunării și în Bărăgan. Și dacă la jumătatea săptămânii ploile de vară însoțite de tunete și fulgere vor fi prezente la munte și în regiunile intracarpatice, mai ales după amiaza și seara, treptat șansele de averse și descărcări electrice vor fi mai mari în vest, în nord-vest și în centrul țării.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o intensificare a proceselor vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmax>30…32°C) ale culturilor prăşitoare, se va semnala ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea frunzelor bazale, forţări stadiale, precum şi o depreciere a stării de vegetaţie, în special pe terenurile unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol.

    La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină (80-100%). Floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului (100%), continuându-se fazele de înflorire (10-100%) şi maturitate în ceară (10-70%).

    Cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful pentru consum, înflorirea şi creşterea tuberculilor (50-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

    În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumulare a zahărului şi coacerea fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun) vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea.

    La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creşterea şi izolat maturarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua în bune condiţii.

    Sursă selectivă: www.romaniatv.net


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial