• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Când plătește APIA banii pentru zonele defavorizate, agromediu și agricultura ecologică

  Roxana Dobre -

  458.000 de fermieri vor avea începând de astăzi, 8 aprilie, primii bani în cont pentru subvențiile aferente anului 2015. În primele zile, APIA va autoriza la plată schemele ”de bază” care nu presupun sprijin cuplat sau angajamente pe măsuri de agromediu sau zone defavorizate.

  Dare ce întâmplă cu banii pentru agromediu, zonele defavorizate sau suprafețele cultivate ecologic (Măsura 13) – când vor intra aceste măsuri la plată?, ne-au întrebat majoritatea fermierilor.

  Potrivit directorulul general al APIA, Ioan Merca, o primă măsură care va intra la plata până la sfârșitul lunii aprilie este cea privind zonele defavorizate respectiv Măsura 13 (Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice), pentru care au fost depuse un număr mare de cereri în Campania 2015 (circa 400 mii fermieri /cereri).

  ”În luna decembrie 2015, APIA a autorizat la plată  suma de 15,5 milioane euro, pentru o parte din fermierii care au continuat angajamentele aferente măsurii 214 “Plăți de agromediu”, asumate în perioada anterioară de programare. În ceea ce privește restul de plată aferent Măsurii 214 – Plăți privind agromediu, dar și sumele aferente Măsurilor 10 și 11,  precizăm că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură depune toate eforturile necesare în vederea  efectuării plăților în cursul lunii mai 2016. Doresc să vin și aici cu precizarea că aceste măsuri presupun verificarea mai multor criterii și cerințe specifice, așa cum este prevăzut în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, acestea fiind măsuri delegate”, ne-a explicat în exclusivitate Ioan Merca.

  Ce bani așteaptă fermierii pentru Agromediu, Zone defavorizate și zonele ecologice

  Măsura 214—Plăţi de Agro-mediu se referă strict la angajamentele aflate în desfăşurare din PNDR 2007—2013. 

  Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 euro/ha;

  Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale – 58 euro/ha

  Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări – 209 euro/ha;

  Pachetul 4 – Culturi verzi– 130 euro/ha;

  Pachetul 5 – Agricultura ecologică – 162 – 393 euro/ha;

  Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 240 euro/ha;

  Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu.

  Prima compensatorie de agro-mediu şi climă este plătită anual, ca sumă fixă, acordată pe hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de către fermierii care încheie angajamente voluntare pe care se angajează că le menţin pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data semnării acestora.

  Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (cf. art 31, 32 din Reg. CE nr. 1305/2013)

  Submăsura: 13.1 -Plăţi compensatorii în zona montană (fosta Măsura 211) – 86 euro/ha;

  Submăsura: 13.2 -Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (fosta măsura 212) – 54 euro/ha;

  Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (fosta măsura 212) – 70 euro/ha.

  Plățile compensatorii pentru zone defavorizate se achită prin APIA, însă măsurile sunt include în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, iar sumele sunt deja fixate pentru următorii ani prin Măsura 13 cu submăsurile aferente.

  Măsura 11–Agricultură ecologică

  Submăsura 11.1 -Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:

  Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) –293 euro/ha/an;

  Pachetul 2 –Legume –500 euro/ha/an;

  Pachetul 3 –Livezi –620 euro/ha/an;

  Pachetul 4–Vii –530 euro/ha/an;

  Pachetul 5 –Plante medicinale şi aromatice -365 euro/ha/an;

  Pachetul 6 – Pajişti permanente aflate în conversie la agricultura ecologică – 124 euro/ha;

  Submăsura 11.2–Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:

  Pachetul 1 –Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) 218 euro/ha/an;

  Pachetul 2 – Legume certificate ecologic – 431 euro/ha/an;

  Pachetul 3 –Livezi certificate ecologic –442 euro/ha/an;

  Pachetul 4—Vii certificate ecologic –479 euro/ha/an;

  Pachetul 5- Plante medicinale şi aromatice certificate ecologic – 350 euro/ha/an;

  Pachetul 6. Pajişti permanente certificate ecologic – 111. euro/ha/ an.

  Sumele pe aceste măsuri compensatorii de sprijin din PNDR și plătite prin APIA trebuie să ajungă în conturile fermierilor până cel târziu pe 30 iunie 2016.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar