• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După începerea plăților, SIVECO dezvăluie care este pasul următor la APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat de astăzi, 8 aprilie, plata subvențiilor, dar doar o parte din schemele de sprijin au început să fie achitate pentru sectorul vegetal. Marele hop a fost plata efectivă, mai exact funcționare modulului de plăți care, în trecut, a jucat ”feste” funcționarilor și s-a blocat din cauza volumului mare de informație procesată.

    Până la această oră, însă, din informațiile furnizate de către agenția de plăți, plățile decurg normal, mai ales că se introduc pentru autorizarea la plată ”calupuri” mai mici de cereri, respectiv, în prima tranșă au intrat puțin peste 27.000 de fermieri din totalul celor 536.160 programați pentru această etapă.

    Până la acest moment, schemele care se autorizează la plată sunt următoarele:
    – Schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha;
    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha;
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha.
    – Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha;
    – Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro;
    – ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.

    Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

    În ceea ce privește plățile pentru care fermierii mai au de așteptat, este vorba în primul rând de schema de înverzire, circa 59 de euro la hectar. Această plată le-a dat bătăi de cap funcționarilor APIA pentru că sistemul a generat erori de condiții artificiale. Banii ar urma să intre în perioada imediat următoare. De asemenea, și plățile pentru sprijinul cuplat, agromediu, zone defavorizate și cultura ecologică mai au de așteptat acestea urmând să fie finalizate la finele lunii aprilie, respectiv în mai. Plățile pentru zootehnie, sprijinul cuplat și ANT, urmează să intre în conturile fermierilor după data de 25 mai.

    Agrointeligența a cerut o evaluare a situației actuale, dar și a următorilor pași ce vor fi făcuți de APIA cu sprijinul SIVECO având în vedere să următoarele plăți depind de finalizarea modulelor pentru schemele de sprijin rămas încă neachitate.

    Iată, integral, răspunsul primit de la compania Siveco la solicitarea noastră adresată în data de 28 martie:

    Începând cu data de 7.04.2016, în cadrul sistemului informatic al APIA au devenit operaționale modulele de calcul, aprobare și efectuare efectivă a plăților, corespunzătoare schemelor de plată din sectorul vegetal.

    – Consorțiul condus de SIVECO Romania a livrat aceste module conform angajamentelor asumate față de APIA și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Eforturile susținute și ritmul de lucru intens au condus la finalizarea testelor realizate împreună cu echipa APIA chiar cu o zi mai devreme decât planul estimat inițial.

    – Modulele de Calcul și Aprobare Plată sunt cele care stabilesc efectiv sumele cuvenite pentru schemele de plată, ele colectând și procesând o cantitate impresionantă de informații din modulele operaționale anterior livrate și puse în funcțiune: Control Administrativ înainte de Controlul pe Teren, Control pe Teren Clasic, Control prin Teledetecție, Control Administrativ după Controlul pe Teren.

    – Aderarea la Noua Politică Agricolă Comună intrată în vigoare începând cu campania 2015 a impus respectarea de noi reglementări și a condus la creșterea semnificativă a schemelor de plată gestionate în cadrul sistemului informatic (peste 125 de scheme aferente Campaniei 2015 față de 27 de scheme aferente Campaniei 2014).

    – Astfel, complexitatea sistemului a crescut foarte mult pentru toate modulele, dar mai ales pentru cele Control Administrativ, Calcul Plăți și respectiv Aprobare Plăți.

    o De exemplu, numai modulele Control Administrativ Vegetal Înainte și, respectiv, După Controlul pe Teren, au presupus implementarea a peste 850 de fluxuri specifice de lucru, dezvoltarea a peste 1.100 de algoritmi și rularea a peste 1.500 de cazuri specifice de testare.

    – Fluxurile de lucru din cadrul modulului Control Administrativ au necesitat dezvoltarea și implementarea de algoritmi specifici în cadrul modulelor de Calcul Plăți și respectiv Aprobare Plăți, ceea ce a condus la o creștere exponențială a complexității acestor module.

    – Activitățile descrise au presupun efort considerabil depus atât de către echipa noastră cât și de cea a APIA, pornind de la definirea specificațiilor funcționale și până la dezvoltarea și implementarea lor în cadrul noului sistem informatic al APIA.

    În perioada imediat următoare, echipa Consorțiului condus de SIVECO Romania va asigura:

    · acordarea suportului necesar echipei APIA în vederea realizării plăților pentru toate schemele de plată corespunzătoare sectorului vegetal pentru care s-a făcut solicitarea, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru;
    · livrarea funcționalităților aferente modulelor care asigură plata pentru schemele corespunzătoare sectorului zootehnic, conform angajamentelor asumate față de APIA și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
    · acordarea suportului necesar echipei APIA în vederea respectării termenului pentru finalizarea plăților atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic (30.06.2016), în deplină conformitate cu regulamentele europene.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România