Soluții pentru grădină

Plantarea corectă a căpșunului – secrete pentru o cultură reușită

Plantarea căpșunului se poate face toamna și primăvara-vara. Pentru toate perioadele de înființare a culturii se folosesc stoloni de căpșuni, studiind înainte mai ales soiul pentru care doriți să optați și oferta – prețul, din piață. O negociere riguroasă vă poate aduce economii însemnate la achiziția materialului săditor!

cultura capsunului

Operaţiunea de plantare a căpşunului este diferită în funcţie de sistemul de cultură: cultură liberă, direct în câmp sau cultură protejată, în solarii sau seră.

Epoca de plantare se realizează toamna între 10 septembrie şi 15 octombrie, primăvara în perioada martie – aprilie sau vara în perioada iunie-iulie.

Plantarea manuală implică trei operaţiuni:

-execuţia gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adâncime;
-introducerea stolonilor în gropi;
-strângerea pământului pe lângă rădăcini, astfel încât acestea să facă masă cu solul.

Plantarea mecanică se realizează cu ajutorul maşinilor de plantat răsaduri de legume care se adaptează la sistemul de plantare al stolonilor de căpşuni.

 

Sistemele de plantare folosite sunt:

-în rânduri simple, cu distanţa între rânduri de 60-100 cm, în funcţie de sistemul de întreţinere a solului (manual sau mecanizat) şi 20-25 cm între plante pe rând pe teren nemodelat;
-în benzi, pe teren modelat, în biloane de 2 sau 4 rânduri. Distanţele de plantare sunt de 35 cm între rândurile din bandă, 85-95 cm între benzi şi 20-25 cm între plante pe rând.

Plantarea căpșunului în sere sau solarii

Modalitatea de plantare este aceeaşi ca la plantarea în cultură liberă. Schema de plantare este în benzi de 2-5 rânduri pe teren modelat, în biloane, sau plan cu distanţa între benzi de 85-95 cm, între rânduri pe bandă de 35 cm, iar între plante pe rând de 20-25 cm.

Plantarea de toamnă a căpșunului se face cu stoloni recoltaţi direct din stoloniere (nerefrigeraţi) şi se declanşează în luna septembrie şi poate continua până la sfârşitul lunii octombrie, în funcţie de temperaturile de îngheţ ale solului.

Plantarea de primăvară a căpșunului sau cea de vară se face cu stoloni direct din stolonieră (nerefrigeraţi), până la sfârşitul lunii aprilie şi cu stoloni refrigeraţi până în luna iunie.

Fasonarea stolonilor constă în îndepărtarea resturilor de filamente şi frunze uscate, menţinându-se 1-2 frunzuliţe. Rădăcina nu se scurtează, deoarece este necesară pentru a asigura buna fixare de pământ a stolonilor.

Mocirlirea stolonilor condiţionează în bună măsură prinderea la plantare, asigurând aderarea intimă a particulelor de sol la fasciculul de rădăcini. Astfel, mocirlirea se realizează prin introducerea sistemului radicular într-un amestec de consistenţa smântânii realizat din pământ (de preferinţă galben), bălegar proaspăt de bovină şi apă. Această „procesură” nu este obligatorie atunci când bilonul este aprovizionat aprovizionat suficient cu apă.

Principalele condiţii pentru reuşita plantarea stolonilor de căpșuni:

-poziţia rădăcinilor care trebuie să fie perfect verticală şi dreaptă în gropi;
-coletul stolonilor să fie la nivelul solului;
-mugurele central să fie deasupra solului;
-solul să fie bine tasat prin călcare în jurul plantelor, astfel că, la prinderea uşoară de frunze, plantele să opună rezistenţă;
irigarea culturii.

plantarea corecta a capsunului

 

Plantarea corectă este redată de figuraA. (Fig. B,C şi D – plantare greşită)


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Este o pierdere mare pentru cei care am fost consiliați de specialiști de la Pepinierele Hida .Sfatul dânșilor și vorbirea plina de har nr lipsesc.Le dorim din inima a Domnului călăuzire și binecuvântarea. Cu prețuire și respect ing.Mircea Dragomir.

    1. Pepinierele Hida s-au închis. Fiul fondatorului a murit într-un accident tragic de mașină, iar domnul Orlaie a decis să renunțe momentan la activitatea comercială, rămânând simplu fermier.

  2. Buna ma numesc Mariana si as fi interesata de niste stoloni de capsunii nu ma prea pricep asa ca as dori sa imi spuneti care ar fi mai rentabili.Si daca stiti de unde as putea sa mi cupar .Va las un nr de telefon 0746636903

    1. Eu am cumparat de la Pepinierele Hida.Sunt multumit de soiuri ,pret si sunt oameni respectuosi .Raspund la intrebari, nu te reped

Scrie un comentariu