• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cerealele în hrana iepurilor – de la beneficii la riscuri

    agrointeligenta.ro -

    Hrănirea corectă a iepurilor este preocuparea oricărui crescător, iar cei cu experiență știu că un aport echilibrat de cereale în nutriția urecheaților poate ajuta la o creșterea mai rapidă în greutate.

    Cerealele sunt mai ușor de asimilat decât suplimentele proteice sau făina de oase. Grânele le pot oferit iepurilor necesarul de lipide, glucide și proteine atunci când legumele și fânul nu îi ajută să ia în greutate pe cât ar trebui.

    Ovăzul este cereala cea mai indicată pentru hrana iepurilor întrucât nu duce la acumularea grăsimii viscerale în exces, așa cum se întâmplă dacă urecheaților li se dă orz sau porumb. Nu se recomandă nici prea mult grâu, care le provoacă balonări. Ideal este un amestec din cereale, iar esențial într-o astfel de dietă este ca animalelor să nu le lipsească apa potabilă proaspătă. Sub aspectul unui raport general, cerealele pot reprezenta circa 20% din hrana obișnuită a iepurilor!

    Dacă doriți să hrăniți iepurii cu cereale, ele ar trebui preparate înainte. Astfel, deși mulți preferă să le administreze direct, ca grâne uscate, adică în formă crudă, crescătorii cu experiență optează să toace orzul care este dur și greu de digerat. Și porumbul trebuie zdrobit, după care se opărește cu apă fierbinte.

    Doar ovăzul și grâul se pot da iepurilor fără a fi umezite sau tocate întrucât sunt mai ușor de mestecat, în timp ce un festin real pentru animale ar reprezenta grâul încolțit say orzul încolțit.
    De precizat că iepurii nu mănâncă tărâțe, orez sau terciuri. Se interzice și pâinea din făină albă de grâu, din făină neagră sau chiflele cu drojdie care pot produce o creșterea a cantității de mucus în tractul digestiv și activează fermentația.

    Opărirea cerealelor

    Amestecul din cereale se pune într-un vas, lăsând 10 cm până la margine. Pe deasupra se toarnă apă clocotindă și se pune o lingură de sare. După ce se amestecă, se acoperă cu un capac și se lasă pentru 5-6 ore. Cantitatea de cereale puse la opărit depinde de numărul de capete din gospodărie.

    Rațiile de cereale în hrănirea iepurilor

    Nu toți iepurii trebuie să primească aceeași cantitate de cereale. Cei tineri vor primi un amestec de din jumătate de porție de grâu și restul, părți egale de porumb și orz. Iepuroaicelor în lactație li se dă ovăz și orz în proporție egală, iar masculilor în timpul împerecherilor le revine un amestec de un sfert de grâu și trei părți de ovăz.

    Cerealele uscate sau umezite sunt cele mai indicate pentru rozătoare. În timpul gestației el recomandă ca femelelor să li se dea ovăz integral sub formă uscată, iar înainte de împerechere sau fătare orz mărunțit. Puilor capabili să mănânce singuri li se dă ovăz opărit, după care puțin orz. Ar fi bine ca grânele să se introducă în alimentația tinerelor rozătoarelor în timpul verii. Porumb tocat pot consuma doar după ce au împlinit patru luni. Masculii maturi, de peste 6 luni, au voie să mănânce amestecuri uscate din ovăz, orz și puțin porumb la fiecare masă.

    Sursa: Agrobizes.md, Zoohoz.ru


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România