• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fleckvieh – rasa de vaci care se bate cu Holstein la producția de lapte, dar dă randament bun și la carne

    agrointeligenta.ro -

    Fleckvieh este o rasă de vaci care câștigă tot mai multă popularitate la nivel mondial. Este echilibrată și, foarte important, dă randamente foarte bune atât în producția de lapte, cât și pentru cea de carne.

    Pentru cei care nu cunosc nimic despre această rasă, cel mai simplu mod de a o descrie este ca o versiune a rasei Simmental. Potrivit un istoric al rasei prezentat de Agriland.ie, în 1830, vaci cu genetică Simmental din Elveția au fost aduse în Bavaria și Austria unde crescătorii locali le-au încrucișat cu rase locale și le-au îmbunătățit caracteristicile pentru a satisface atât nevoia de lapte, cât și cea de carne. Apoi, în 1920, registrul genealogic din sudul Germaniei a fost închis, iar Fleckvieh a fost dezvoltată ca o rasă independentă. Încă de la acea vreme, ținta crescătorilor a fost de a crea o varietate de bovine care să aibă o musculatură excelentă, o producție bună de lapte și, per total, o performanță ridicată. Țelul pare să fi fost atins pentru că astăzi, Fleckvieh câștigă tot mai mult teren și este apreciată ca fiind o rasă modernă, foarte productivă, care răspunde nevoilor economice moderne.

    vaca Fleckvieh

    Cum arată o vacă Fleckvieh

    Vaca din rasa Fleckvieh este un animal masiv, cu un cap relativ mic, corp solid, dar suplu, acoperit cu o piele de diferite culori. Vacile din această rasă sunt capabile să se deplaseze ușor chiar și pe cele mai dificile terenuri.

    Potrivit lui David Hazelton, reprezentant al Bayern Genetik – furnizor de material seminal pe piața europeană (cu accent pe cea irlandeză), Fleckvieh prezintă cinci mari avantaje:

    O valoare ridicată a vițeilor
    Principalul atuu al rasei este dualitatea sa – posibilitatea de a fi exploatată atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de carne. Astfel, vițeii sunt mai bine cotați, cântăresc mai mult decât cei din alte rase. Potrivit lui Hazelton, în acest moment, pe piața britanică, un vițel de Fleckvieh dintr-o vacă inseminare la Holstein și care a împlinit o lună poate fi valorificat cu o primă de 250 de lire sterline, în timp ce prețul pentru un tăuraș poate să ajungă la 400 de euro, în funcție de vârstă.

    Performanță ridicată în producția de lapte
    În funcție de managementul în fermă, de condiții și de hrană, producția medie a unei ferme de vaci Fleckvieh este de 8.500 de kilograme de lapte cu grăsime de 4,2% și proteină de 3,7%. Mai mult, producția anuală este în creștere până la a cincea lactație.
    O vacă Fleckvieh bine hrănită va oferi o cantitate mare de lapte, în jur de 25-30 de litri pe zi.
    Potrivit lui Hazelton, producția de lapte de la o vacă Fleckvieh este comparativă cu cea de la Holstein, diferența fiind aceea că prima trăiește mai mult.

    Numărul lactațiilor
    Perioada mai lungă de productivitate este un alt avantaj al vacilor Fleckvieh care au 8-10 lactații. Mai mult, se știe despre rasă că dă un lapte cu mai puțin celule somatice decât concurența, ceea ce îl face să reziste mai mult fără a fi pus la rece.

    Fertilitatea
    Un element cheie care crește productivitatea este posibilitatea folosirii geneticii Fleckvieh pentru a spori veniturile fermei. Se obțin randamente mai bune folosind doar jumătate din cantitatea de material seminal necesar la Holstein și, în plus, crescătorii spun că nu este nevoie să monitorizezi temperatura vacii pentru că ”atunci când o Fleckvieh este în călduri, o să îți dai seama pur și simplu”.

    Rezistența la boli
    Fleckvieh este o vacă sănătoasă, care se adaptează ușor la noi condiții de climă și nu pune mari probleme proprietarilor întrucât întâmpină puține probleme de sănătate de-a lungul vieții – cea mai frecventă problemă fiind mastita (boală inflamatorie a ugerului, care duce la reducerea producției de lapte). De asemenea, deoarece are o piele foarte groasă, vaca din rasa Fleckvieh este rezistentă la bolile transmise prin intermediul căpușelor.

    După 10 lactații, prețul unei vaci Fleckvieh este de trei ori mai mare decât la o Holstein. Astfel, posibilitatea valorificării după exploatarea în fermă este mai avantajoasă.

    Foto: Agriland.ie


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!