• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ședință cu scântei la Parlament. Laurențiu Baciu, LAPAR: Un domn deputat m-a făcut ”oligofren”. Parlamentarul neagă incidentul

    Gabriela Gimbășanu -

    Disputele pe Legea vânătorii sunt departe de a se fi terminat. La Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, luni, 11 aprilie, s-a întrunit un grup de lucru format din deputați, fermieri și reprezentanți ai vânătorilor pentru a pune la punct modificările ce vor fi aduse Legii 407/2006. Așa cum era de așteptat, spiritele s-au încins și, potrivit martorilor la ședință, s-au fi ajuns la jigniri.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a participat la subcomisie și ne-a declarat că discuțiile au fost purtate mai mult pe un ton ridicat, iar unul dintre deputații din sală chiar i s-ar fi adresat cu apelativul de ”oligofren” în momentul în care fermierul a luat cuvântul să susțină cauza agricultorilor păgubiți de animalele sălbatice.

    ”Surpriza cea mare este că la această întâlnire au participat și deputați care nu aveau treabă cu comisia (Comisia pentru agricultură – n.r.), dar care se aflau în sală pentru a face trafic de influență în favoarea celor care spun că se ocupă de vânat. Dintre cei mai vocali a fost un domn deputat Simedru care a insinuat că proprietarii de terenuri și crecătorii de animale nu prea știu ce e cu ei pe acolo și, cu o voce mai scăzută, la un moment dat chiar să-l facă oligofren pe unul din reprezentanții fermierilor, în speță pe subsemnatul. Acest domn deputat face parte dintr-o altă comisie, iar prezența lui la Agricultură seamănă mai mult a zicala ”lupul paznic la oi”. Am observat din CV că nu prea a muncit la viața lui și nu a făcut altceva decât să umble din post în post, unde era mai călduț. Cred că atunci când va putea arăta că a făcut ceva pentru această țară are dreptul să vorbească. Cred că ieri locul dânsului de muncă era în altă parte și nu la acea comisie”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Deputatul Simedru: ”Domnul Baciu dorește să creeze un conflict artificial”

    Contactat de Agrointeligența, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, unul dintre aleșii care au inițiat inițiat proiectul ce a devenit Legea 149/2015 (cea care limitează numărul de câini la turmă și interzice pășunatul din decembrie până în aprilie) a declarat: ”Cred că domnul Laurențiu Baciu este o persoană care nu numai că nu mă cunoaște, nu știu nici în ce sală a fost. Nu l-am jignit, nu am avut nici un fel de discuții personale cu dânsul, dacă dânsul a considerat opiniile mele jignire, înseamnă că a venit să participe la un dialog pe care nu l-a înțeles. Nu l-am jignit, nu am avut nici un fel de remarcă personală la adresa dânsului. Mi-am spus doar un singur punct de vedere pe care îl consider corect. Există înregistrări, se poate vedea toată înregistrarea ședinței de atunci și se poate vedea că nu l-am jignit. Cred că domnul Baciu dorește să creeze un conflict artificial. Vorbește despre lucruri ireale care nu s-au întâmplat, există înregistrări și se poate vedea că nu am avut nici o remarcă personală la adresa dânsului”, a explicat pentru Agrointeligența parlamentarul Dan Coriolan Simedru.

    Și, totuși, au existat și concluzii…

    Grupul de lucru reunit ieri la Parlament a reușit, în ciuda discuțiilor tensionate, să atingă câteva puncte importante și să contureze o înțelegere, cel puțin din partea Comisiei, astfel încât prevederile în ceea ce privește prevederile pentru pășunat să fie scoase din această lege și introduse în legea zootehniei.

    ”În ceea ce privește discuția cu câinii au fost mai multe variante printre care ciparea câinilor. Cei care reprezentau interesele Fondului de Vânătoare, în frunte cu domnul Șelaru, au venit cu un film care se încadra cel mai bine la un ”film cu gâgă”, unde arătau cum un porc de 300 kg a parcurs 3 kilometri ca să mănânce mâncarea mistreților. Ni s-a mai arătat o poză în care un câine mănâncă o vulpe. Numai că ceea ce nu a aflat domnul Șelaru este că pe vulpe și pe cioară nu le mănâncă nimeni. Au fost prezentate fel de fel de materiale care să ne prostească”, a mai spus fermierul băcăuan.

    Prezentări ”comuniste” în favoarea vânătorilor

    Reprezentanții fermierilor, dar și crescătorii de animale s-au simțit luați peste picior, în cadrul discuțiilor, în mod special pentru că prin activitatea lor, aceștia sunt cei care hrănesc vânatul.

    ”La un moment dat am avut parte de o pledoarie pentru ceea ce înseamnă vânatul – prezentarea a fost făcută după clasicul model comunist, unde ni s-a spus că vânatul este un bun național și că acesta este al tuturor. Exact așa era și pe vremea răposatului: toate erau ale noastre numai că beneficiau numai unii de pe urma lor. Vânatul noi îl protejăm și îl creștem, iar vântăorii doar au obligația să-l recolteze și să-l vândă, să încaseze bani. Această lege care s-a dorit să se treacă pe sub ușă, iar noi (deținătorii de terenuri agricole – n.r), care contribuim în cea mai mare parte la bunăstarea vânatului, nu aveam altă calitate decât cea de infractori. Sunt și vânători de bună credință, dar sunt și alții care nu le fac cinste”, a susținut liderul LAPAR.

    Propunerea LAPAR- fermierilor să li se permită să-și facă asociații de vânătoare

    Potrivit liderului Baciu, în actuala legislație li se permite să-și înființeze asociații de vânători numai proprietarilor de păduri, fără să poată face același lucru și proprietarii de terenuri.

    ”Am propus să le fie permis și proprietarilor de teren agricol șă-și facă asociații de vânători. LAPAR-ul a venit cu o propunere care e de actualitate în toată Europa. În statele Uniunii Europene, proprietarii de terenuri au și asociații de vânătoare. La noi există un nucleu comunist, rămas de pe timpuri și unde băieții deștepți și-au găsit locul și fac ce vor și cu această avere a României. O mână de băieți deștepți manevrează după bunul plac fondul cinegetic, sfidând proprietatea. Singura calitatea a proprietarilor de terenuri este cea de infractor, în concepția domnului Șelaru și compania”, a conculzionat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”