• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Explicația directorului APIA pentru întârzierea plăților!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au depus cererea unică anul trecut au așteptat data de 8 aprilie cu nerăbdare pentru a încasa banii de la APIA. Mulți dintre ei, așa cum ne-au relatat în numeroase mesaje primite la redacție, au lăsat suprafețe importante de teren nelucrate pentru că nu au avut putere financiară să înceapă campania de primăvară.

    Directorul general al APIA, Ioan Merca, spune că funcționarii APIA au depus un efort foarte mare în ultima perioadă dar principala problemă a fost legată de starea în care se afla softul de plăți în luna decembrie când acesta a preluat conducerea APIA .

    ”Întotdeauna noi căutăm soluții să depășim toate problemele pe care le întâmpinăm la APIA. Cred că a fost foarte riscant pentru noi să ne propunem două obiective foarte importante și la care să spunem și data la care ele vor fi atinse. Credeți-mă că a fost un efort uriaș din partea noastră pentru că în luna decembrie când am venit și am preluat conducerea APIA sistemul informatic era dezvoltat în proporție de undeva la 5 la sută și să ajungem totuși într-un timp foarte scurt să putem să prioritizăm toate aceste dezvoltări astfel încât să reușim să facem aceste plăți cred că am făcut un lucru bun. Sigur, nu totul merge perfect dar asta nu înseamnă că stăm pe loc ci noi în continuare rezolvăm ceea ce nu merge bine”, a declarat Ioan Merca, directorul general al APIA, la conferința de presă organizată luni.

    Ministrul Agriculturii anunța în luna decembrie că se vor căuta vinovați la APIA petru întârzierea plăților și implicit vor cădea capete. ”Nu trebuie să căutăm vinovați! În momentul în care cauți vinovați nu poți să mergi mai departe. Noi încercăm să găsim soluții ca să putem merge mai departe astfel încât în 30 iunie 2016 să reușim să facem toate plățile”, a mai declarat Ioan Merca, directorul general al APIA.

    Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii vede ”partea pozitivă a lucrurilor”

    Prezentă la conferința de presă unde APIA a prezentat situația plăților către fermieri, Simona Man, secretar de stat responsabil din partea MADR cu coordonarea agenției de plăți spune că ”trebuie să vedem partea pozitivă a lucrurilor”.

    ”Eu zic să vedem partea lucrurilor și să încheiem aici (conferința – n.r) pentru că mai avem o mare activitate care depinde de noi. Nu cred că este un moment în care să venim și să punctăm lucrurile negative. Important este că a fost un impas pe care am reușit să îl depășim, că am venit exact așa cu am promis și în data de 8 aprilie am reușit să deblocăm acest sistem. Încă o dată aș vrea să punctez faptul că practic acest soft a fost preluat undeva de zero și refăcut”, a punctat Simona Man.

    Fermierii ”optimiști” dar cu conturile goale

    Conducerea APIA a anunțat luni că agenția de plăți a autorizat la plată deja 613.692 cereri unice. Fermierii au început să își primească deja banii în unele județe dar ”marele absent” dintre schemele anunțate de APIA a fost Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha. Deci, agricultorii au primit doar două scheme și anume plata unică pe suprafață SAPS și Plata Redistributivă, adică 374 lei dacă lucrează până în 5 hectare sau 577 lei dacă lucrează peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv. În cazul celor care au luat avans la finele anului trecut, suma încasată în 2015 se scade la plata efectuată acum de APIA!

    Mai sunt județe în care, până la ora publicării acestui articol, nu am primit semnale să se fi virat bani din subvenție: Argeș, Cluj, Galați, Constanța, Vrancea. Brașov, Covasna, Hunedoara sau Botoșani.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!