• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 650.000 de euro/an pentru interesele fermierilor români la Bruxelles!

  agrointeligenta.ro -

  650.000 de euro, mai exact, în lei, 2,895 milioane de lei este suma pe care Guvernul o are pe masă la ședința de astăzi pentru a sprijini reprezentarea fermierilor români la Bruxelles.

  UPDATE: Hotărârea de Guvern privind acordarea de sprijin financiar organizațiilor agricole pentru reprezentarea intereselor la Bruxelles a fost adoptat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 13 aprilie. 

  Hotărârea de Guvern ce va fi dezbătută la ședința de astăzi a miniștrilor lui Dacian Cioloș este elaborată în baza așa-zisei Legi COPA-COGECA (Legea 52/2015) inițiată de deputatul Liviu Harbuz și adoptată anul trecut în Parlamentul României pentru care ca organizațiile agricole de la noi să poată fi susținute financiar să își achite cotizațiile la structurile de reprezentare a intereselor agriculturii în negocierile cu Comisia Europeană, DG Agri sau Parlamentul European.

  Potrivit legislației în vigoare, statul poate acorda sprijin atât pentru plata cotizațiilor, cât și pentru servicii lingvistice, sume care se virează în sistem de decont. Astfel, pentru anul 2016, bugetul propus pentru alocare se ridică la 2,895 milioane de ei, aproape 650.000 de euro – bani care vor merge în 2016 doar pentru cotizații, întrucât decontarea serviciilor lingvistice se va face începând cu 2017.

  Astfel, vor putea accesa sume organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative de eligibilitate:
  a) sunt reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
  b) sunt constituite la nivel național.

  Cotizația la COPA-COGECA: 500.000 de euro/an

  Din banii alocați se poate achita o singură cotizație de membru la COPA-COGECA, apreciată ca fiind cea mai puternică structură de reprezentare a intereselor fermierilor la nivel european și unde organizațiile membre, indiferent de țara din care provin, achită anual o taxă de 500.000 de euro. Până în acest moment, din România, singura structură care a încheiat o colaborare cu COPA-COGECA este Federația Națională Pro Agro.

  Organizația europeană a negociat recent și cu Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, însă discuțiile nu au ajuns la nici un rezultat, președintele Laurențiu Baciu anunțând pentru Agrointeligența că LAPAR va rămâne membră ELO (European Landowners Association) – care reprezintă proprietarii de terenuri agricole și unde cotizația este infim mai mică decât cea solicitată de către COPA-COGECA. Astfel, LAPAR va primi probabil sprijin financiar pentru a-și achita cotizația anuală la ELO, care, din surse mai vechi, era vehiculată undeva la 30.000 de euro/an.

  Bugetul total propus pentru alocare anuală ar putea mulțumi cele două mari organizații reprezentare a fermierilor din România, rămânând sume și pentru celelalte structuri cu reprezentativitate la nivel național. Dacă însă, solicitările vor depăși plafonul, potrivit actului de pe masa Guvernului, ”cuantumul sumelor plătite se reduce proporţional pentru toate organizaţiile  profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar”.

  Potrivit actului normativ ce va fi astăzi dezbătut în ședința de Guvern, pentru a primi sprijin, organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel național depun la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o solicitare pentru acord prealabil privind plata anuală a cotizației, respectiv a serviciilor lingvistice, după caz. Solicitarea și documentele prevăzute în actul normativ se vor depune în perioada 1-31 decembrie al anului calendaristic în curs, pentru anul calendaristic următor. Prin excepție, pentru anul 2016, solicitarea pentru acord prealabil și documentele anexate, se vor depune până pe data de 27 mai 2016, inclusiv.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată! Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor!

  Căutare în articole