Cine este miliardarul care cumpără mii de hectare în România dar NU le lucrează. Le pune ”la păstrare”!
agrointeligenta.ro -Unul dintre bogații lumii investește de peste 15 ani în România. Cumpără terenuri agricole pe bandă, însă nu în scopul de a face agricultură intensivă și producții-record, ci doar pentru a-și pune banii la păstrare în active de care este sigur că își cresc valoarea cu fiecare an care trece.
În anul 2001, contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg) a găsit ”oportunitatea să cumpere teren și a văzut potențialul din agricultura din Romania”, conform declarației celor de la Bardeau pentru Agrointeligența Top 100 fermieri.
În 2002, contele a înființat Bardeau Holding România SRL, ajungând ca în 2015 să deruleze afaceri în agricultură în județele Timiș și Caraș Severin, fiind o societate axată pe producția de cereale și achiziția de terenuri.
Are doar patru angajați în România
Cifra de afaceri în 2014 a Bardeau Holding cu un staff redus la doar 4 angajați este de 15.825.336 lei, conform reprezentanților companiei.
Suprafața deținută în proprietate în 2015 este de 13.590 ha, iar cea luată în arendă de la ADS este de 4.558 ha. De la țărani, Bardeau Holding a mai arendat alte 4.106 ha.
Deși deține suprafețe vaste, cu toate astea Bardeau nu lucrează efectiv decât 3.300 ha. Restul terenului este luat în arendă de la oameni în vederea cumpărării și parcelele, chiar dacă nu sunt lucrate, sunt întreținute de Bardeau Holding ca procedură juridică pentru ca holdingul să-și poată comasa terenurile și pentru o eficiență mai bună.
Producția în 2015 a fost de 5,2 t/ha la grâu, 5,4 t/ha la orz, 4,2 t/ha la triticale, 2,6 t/ha la floarea soarelui și doar 3 t/ha la porumb.
A închis și orezăria
Deși compania administrează cea mai bătrână orezărie din România, înființată la Partoș, pe vremea Mariei Terezia (mijlocul anilor 1700) de ingineri italieni care au deviat în mod ingenios printr-o serie de canale apa râului Bârzava, momentan această cultură e în standby: ”Nu se mai cultivă de doi ani din cauza lipsei de apă și a subvenției pe cultura de orez”, conform reprezentanților companiei.
Familia Bardeau a derulat afaceri și în imobiliare, zootehnie și cu păduri, achiziționând suprafețe importante de pădure, împreună cu familia Esterhazy din Ungaria, în județul Argeș. Deținerile importante de terenuri s-au lăsat și cu procese pentru firmele familie Bardeau, mediatizate de presă. Probabil pe fondul acestor controverse, în 2015 Bardeau Holding a renunțat la pădurile deținute în România. Cea mai mare problemă cu care compania se confruntă în România sunt ”înscrierile de proprietăți, însă e compensată de privilegiul de a cunoaște și înțelege cultura, oamenii, mentalitatea din România”, conform unui reprezentant al holdingului.
Planurile de viitor ale contelui Andreas von Bardeau țin de ”creșterea suprafețelor de terenuri în vederea exploatării”.
În 2015, Bardeau Holding SRL declara în bilanțul depus la ANAF pentru anul precedent, active imobilizate în valoare de 102 milioane lei, active circulante de 27 milioane și capitaluri de 65 milioane lei.
Foto: Woche.at