Polonezii au renunțat la subvenții de 165 de milioane de euro pentru a invada cu mere piața românească
Roxana Dobre -Suntem invadați de produse din import care trebuiau să ajungă pe piața rusă și din cauza embargoului impus acestea și-au găsit loc și în țara noastră. ”Suntem victime colaterale”, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
”Vă dau un exemplu cum s-a întâmplat la mere. Când a fost schema de ajutor introdusă de Comisia Europeană, în prima fază Polonia a venit să vadă exact cât era suma la nivel european, adică 165 de milioane (de euro – n.r.), iar când a văzut că despăgubirea este foarte mică a renunțat la banii europeni și în schimb România a fost asaltată de merele polonezilor. Sigur noi nu putem să refuzăm aceste produse pentru că vorbim de o piață unică europeană. Dar ne dorim cu tot dinadinsul să ne protejăm totuși producția internă”, a subliniat ministrul agriculturii.
Vestea bună este însă că situația ar putea să revină la normal la finele acestui an. ”Sunt speranțe că spre sfârșitul anului, embargoul rus se va înlătura și atunci vor fi noi noi oportunități pentru producătorii din vestul Europei”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu la Conferința PRIA Agriculture.
Șeful de la MADR a subliniat că, în prezent, o serie de măsuri de intervenție au rolul de a proteja producătorul român chiar dacă, la prima vedere, de ele beneficiază doar fermierii din vestul Europei. ”Chiar am cerut și miniștrii din vestul Europei au înțeles: vreau măsuri care măcar să permită supraproducției din statele voastre să rămână acolo, să nu mai vină la noi. Chiar dacă producătorii români nu beneficiază de acele măsuri. România nu e producătoare de lapte praf degresat sau de unt care sunt pe intervenție și la care s-a decis să se dubleze cantitățile”, a explicat Irimescu, arătând astfel că ceea ce e scos din piață nu mai pune presiune și nu mai ajunge la preț de dumping la noi în țară.