• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata subvențiilor pe 2015: prima săptămână. Ce sume a virat APIA și unde s-au blocat banii fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    APIA a anunțat deja de săptămâna trecută, pe 8 aprilie, că a început să vireze banii pentru plățile directe din anul 2015 către fermieri. ”O primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro vor fi plătite în cursul zilei de astăzi (vinerea trecută n.r)”, anunța agenția de plăți la finele săptămânii trecute.

    Fermierii trebuia să primească banii aferenți schemei de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha, plata redistributivă: primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha, plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha; plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro și ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.

    Din informațiile Agrointeligența, funcționarii APIA din teritoriu au procesat datele pentru aceste scheme și ele au fost transmise la București, însă, când banii au început să fie virați în conturi fermierii au descoperit că de fapt APIA le-a plătit doar SAPS-ul și plata redistributivă, neintrând în această fază încă nici ANT-ul și nici banii tinerilor fermieri.

    În ceea ce privește plățile pentru care APIA a anunțat că fermierii mai au de așteptat, este vorba în primul rând de schema de înverzire, circa 59 de euro la hectar. Această plată le-a dat bătăi de cap funcționarilor APIA pentru că sistemul a generat erori de condiții artificiale. Banii ar urma să intre în perioada imediat următoare. De asemenea, și plățile pentru sprijinul cuplat, agromediu, zone defavorizate și cultura ecologică mai au de așteptat acestea urmând să fie finalizate la finele lunii aprilie, respectiv în mai. Plățile pentru zootehnie, sprijinul cuplat și ANT, urmează să intre în conturile fermierilor după data de 25 mai.

    Conducerea APIA susține că banii sunt deja în conturi

    Pentru a comunica oficial care este situația plăților, conducerea APIA a susținut luni o conferință în care a prezentat numărul de fermieri pentru care au autorizat la plată dar și suma care a ajuns la aceștia, adică, potrivit directorului general Ioan Merca, este vorba de 613.692 cereri unice în sumă totală de 200 de milioane de euro. Întrebați de ce banii încă nu sunt în conturi oficialii APIA au răspuns la unison că fermierii și-au primit banii. ”Banii sunt deja în conturi, au început să intre încă de vineri”, spunea Simona Man, secretar de stat în ministerul agriculturii și responsabilă cu coordonarea agenției de plăți.

    Și ministrul agriculturii Achim Irimescu s-a arătat mulțumit de evoluția plăților și convins că fermierii au fost plătiți. ”Până acum, au fost transferate în conturile agricultorilor 134 de milioane de euro. Am reușit să accelerăm procesul, ținând cont că în 8 aprilie erau plătite 13 milioane euro. Am găsit înțelegere și la ministrul Finanțelor și pe lângă cele 800 de milioane euro din fondul de privatizare, s-au găsit resursele necesare pentru acoperirea completă a celor 1,3 miliarde euro care vor fi plătiți, pentru că rambursarea de la Comisia Europeană se face după două luni. Cu sprijinul doamnei ministru Anca Dragu am reușit să rezolvăm și această problema delicată”,  a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

    Cum se transferă banii către fermieri

    Chiar dacă procedura de tranferare a banilor nu este așa simplă totuși banii fermierilor întârzie nejustificat de mult. Ce pași trebuie să repecte APIA? De la momentul când încep plățile și până când, efectiv, banii ajung în conturile agricultorilor este nevoie de 2-3 zile dacă e să punem la socoteală toate procedurile care urmează după ce APIA eliberează ordinele de plată.

    ”După autorizare şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi, iar Trezoreria virează sumele către băncile la care fermierii au cont deschis, cu care sunt convenții încheiate de instituția noastră, operaţiune care durează încă o zi lucrătoare. Având în vedere numărul foarte mare de fermieri care au depus cerere de plată pentru Campania 2015, trebuie menţionat faptul ca nu toți fermierii vor putea fi plătiţi într-o singură zi, plata pentru 2015 făcându-se pe parcursul mai multor zile lucrătoare. Tot personalul Agenției implicat în procesul de efectuare a plăţilor va lucra efectiv și în zilele de sâmbătă sau duminică”, a explicat într-un răspuns pentru Agrointeligența, directorul APIA, Ioan Merca.

    Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România