• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea vacilor de carne din rasa Angus – o afacere profitabilă în România

    Gabriela Gimbășanu -

    Aberdeen Angus este cea mai populară rasă de vaci de carne din România. Este preferată de fermierii care pot să scoată animalele la pășune, iar marele avantaj este acela că deja consumatorii au o minimă educație privind calitatea acestei cărni pe care s-au obișnuit să o găsească în toate marile lanțuri de retail.

    Cei mai mulți crescători de vaci de carne din România par să prefere vacile din rasa Aberdeen Angus, o rasă formată în Scoția și care oferă rezultate foarte bune și în România. Efectivul de Angus din România este într-o continuă creștere, astfel că dacă în 2008 erau doar 200 de capete, acum în țara noastră sunt în jur de 15.000 de capete, din care 11.000 capete rasă pură și peste 1.800 de metiși fac parte din Asociația Aberdeen Angus România.

    ”În prezent avem 370 de membri răspândiți în toată țara. Numai în cadrul asociației noastre vorbim despre un număr important de animale. Împreună cu celelalte rase exploatate de membrii asociației, vorbim despre o pondere de peste 80% de bovine din rasă de carne din România. Numărul de bovine de carne a crescut exponențial. Unul din principalele obiective pe care le-am urmărit de la început și până acum fost aceea de popularizare a acestei rase în România și cred că am reușit să ne atingem acest obiectiv”, a declarat pentru Agrointeligența Aurelian Florea, director administrativ al Asociației Aberdeen Angus România.

    Se adaptează bine condițiilor specifice din zone diferite

    Potrivit specialistului, Angus este o rasă foarte ușor de întreținut în condițiile pedoclimatice din țara noastră, valorificând foarte bine pășunile și, în general, condițiile specifice pe care le oferă România.

    ”Avem ferme de Angus în România care sunt situate la mare înălțime, fiind greu accesibile. Avem și crescători care exploatează această rasă în condiții de câmpie, de șes sau de podiș. Este o rasă care se adaptează ușor la mediu, putând rezista de la 40°C la -40°C. Țara noastră oferă condițiile care ne permit să devenim producători importanți de carne de vită de calitate superioară nu numai pentru nevoile și piața din România, dar în viitor și pentru piața externă”, explică reprezentantul crescătorilor de bovine de carne din rasa Angus.

    vitel angus

    Peste 1,3 kg spor mediu zilnic

    Caracterul rustic al rasei este demonstrat și de aspectul fizic al bovinelor Angus, dar și de preferința pe care o manifestă aceste animale pentru nutreț.

    ”Este o rasă care merită să fie cunoscută și promovată în rândul fermierilor. Vorbim despre o rasă semi-sălbatică care se adaptează condițiilor de trai de la noi din țară și se exploatează relativ ușor, având nevoie doar de de acces la pășune. Astfe, cu un minim de cunoștințe zootehnice și cu îndrumare profesională, se poate ajunge la rezultate foarte bune în exploatarea acestei rase. În general nu sunt pretențioase la mâncare și realizează sporuri zilnice destul de bune, vorbim și de peste 1,3 kg/zi, putând ajunge și la 2-2,5 kg/zi dacă sunt hrănite corespunzător”, susține Aurelian Florea, director administrativ al Asociația Aberdeen Angus România.

    6.000 de capete în ferma Karpaten Meat România

    Un efectiv important de bovine din rasa Angus se regăsește în ferma companiei Karpaten Meat România din localitatea Marpod, județul Sibiu, ce adăpostește 3.500 de capete în ferma de reproducție și un efectiv îngrășat de 2.500 de capete.

    ”Având abatorizări săptămânale, efectivul scade continuu dar este în permanență alimentat de ceea ce vine din urmă sau din achizițiile pe care le facem de la partenerii noștri din România. Țelul pe care cei doi administratori elvețieni și l-au propus este realizarea de carne de calitate superioară. În acest sens au încercat să realizeze un ciclu perfect, de la producția de furaje de pe pășunile din Transilvania care să asigure furajele pentru animale și până la procesare și comercializare”, a declarat pentru Agrointelogența Iulian Stancu, reprezentantul de vânzări al companiei Karpaten Meat România.

    Au început cu 120 de capete aduse din Germania

    Afacerea de la Sibiu a investitorilor elvețieni a fost construită pas cu pas. Totul a început în 2008 cu achiziția de terenuri agricole și pășuni și a contiunat în 2009 când au fost aduse în România primele 120 animale din rasa Angus din Germania.

    ”În 2008 am început achiziția de terenuri cât mai compacte și cât mai întinse și tot atunci am început să lucrăm terenurile achiziționate pentru producerea de furaje. În 2009 s-a făcut prima achiziție de vite din Germania, de unde s-a adus un efectiv de 120 de capete. De aici a început pas cu pas investițiile la construirea și consolidarea Karpaten Meat România. Am investit constat pentru a crește efectivul, an de an am adus genetică din diverse țări: Scoția, Germania, Australia. La vremea respectivă în România nu exista rasa Angus și a trebuit să căutăm genetică care să se adapteze perfect la condițiile de la noi din țară, să valorifice eficient pășunea. A trebuit să căutăm vita care să dea cea mai bună și mai calitativă carne. Am făcut tot felul de teste și acum putem spune că am ajuns la cel mai bun nivel de calitate”, a vorbit reprezentantul de vânzări începuturile afacerii cu Angus de la Sibiu.

    100.000 euro un taur de reproducție

    Este foarte greu de estimat care a fost investiția din ferma de Angus de la Sibiu, în primul rând pentru că investițiile au fost dintre cele mai diverse: de la achiziția de genetică, achiziția de terenuri și până la adăposturi.

    ”Genetica de cea mai bună calitate este foarte scumpă. De exemplu, taurii de montă pe care îi folosim la noi nu se păstrează din ferma noastră. Acești tauri sunt cumpărați din diferite zone ale lumii pentru a se evita consangvinizarea și pentru a avea cea mai bună genetică ce se pretează la noi în țară. Sunt tauri care valoarează și 100.000 de euro”, a precizat reprezentantul companiei.

    familie de Aberdeen Angus

    Furajele pentru animale se obțin de pe 6.000 de hectare

    În afara fermei de vaci din rasa Angus, compania Karpaten Meat România lucrează 6.000 de hectare de teren agricol și pășune cu care asigură hrana animalelor.

    ”Bovinele Angus valorifică foarte bine pășune, iar necesarul de pășune pentru o vită alăptantă este de un hectar. Având în vedere acest considerent, orice intenție de mărire a efectivului se face în funcție de necesarul de teren al animalului”, a explicat Iulian Stancu, reprezentantul de vânzări al companiei Karpaten Meat România.

    Animalele se sacrifică la 300-350 de kilograme

    Ferma de la Sibiu alege să facă o abatorizare de două ori pe săptămână, iar efectivul sacrificat ajunge anual la 2.500 de capete, iar greutatea medie de sacrificare este de 300-350 de kilograme.

    ”Momentan avem abatorizări cam de două ori pe săptămână și așa cum v-am spus productivitatea fermei de îngrășare este situată undeva la 2.500 de capete anual. Carcasele sacrificate au undeva în medie la 300-350 kg. Vorbim practic de o cantitate medie de 750.000 de kilograme de carne de vită Angus sacrificată anual. În acest moment încă investim în genetică, abia din 2019 se va intra în etapa următoare a proiectului, respectiv procesare, tranșare și comercializare ca atare pe piese. Ne poziționăm în postura furnizorului de materie primă momentan”, a mai spus specialistul.

    70% din producție merge la export

    În momentul de față este mai mult decât vizibil faptul că Europa are o cultură mult mai bine dezvoltată decât a noastră în ceea ce privește consumul de carne de vită, tocmai de aceea, crescătorilor de Angus le este mult mai ușor să pătrundă cu vita românească pe piața europeană.

    ”Este mult mai ușor de pătruns pe piața din Europa în primul rând pentru că europenii preferă carnea de vită. Cu toate că vindem mai mult pe piața europeană, ne dorim să pătrundem și pe piața românească. Oarecum am reușit, dar neexistând o cultură a consumului de carne de vită este necesar să creăm o bază educativă consumatorului, pentru a se putea valorifica întreaga carcasă. Sunt o grămadă de piese care ar putea fi valorificate în afară de mușchiuleț, antricot și vrăbioară, care au un gust foarte bun, au frăgezime. Scopul principal a fost să vindem în România, să vorbim de vită din Carpați și nu de vită argentiniană, care nu este altceva decât tot un Angus. Cererea de carne de vită din România este în creștere și faptul că animalele noastre sunt crescute pe pășunile din Transilvania ne oferă un mare avantaj pe piață. Efectiv vânzarea pe România a început în 2015 și cred că 20-30% din producție a fost vândută în țară, restul a mers la export în țări precum: Germania, Elveția, Austria”, a explicat Iulian Stancu.

    Preț bun de valorificare

    Prețul pe carcasă diferă foarte mult de volum, de cerere, de tipul de animal (femele, tauri castrați, tauri necastrați).

    ”Prețurile diferă și de partenerul pe care îl găsim. Ne dorim să găsim parteneri, pentru că noi venim în întâmpinarea lor cu o constanță în calitate, iar dânșii trebuie să ducă mai departe procesul de calitate pentru a oferi un produs cu adevărat calitativ”, a adăugat specialistul.

    Chiar dacă producătorul de carne de vită premium Angus s-a ferit să ofere un preț în ceea ce privește valorificarea, trebuie menționat faptul că, pe piața europeană această carne este la mare căutare: numai un kilogram de mușchi de vită poate ajunge și la 30-40 de euro. Este mai mult decât evident faptul că prețul bun de valorificare, dar și pajiștile bogate ale țării noastre i-au determinat pe elvețieni să investească în această rasă de carne.

    Vor să ajungă la la 10.000 de capete

    Planurile de viitor ale fermei din județul Sibiu sunt legate de mărirea efectivului, de îmbunătățirea rețetei de furajare, de scoaterea unei calități superioare maxime și de implementarea etapei următoare a proiectului – aceea de a avea tranșare și procesare proprie.

    ”De la 3.500 de capete ne-am propus să ajungem undeva la 10.000 de animale în total în ferma de reproducție și vreo 5.000-6.000 de animale în ferma de îngrășare anual. Aceste cifre sunt condiționate foarte mult și de terenuri, pentru că necesarul de teren pentru o vită alăptantă este de un hectar, iar la 10.000 de capete avem nevoie de 10.000 de hectare de pășune și teren arabil”, a mai spus angajatul companiei Karpaten Meat România.

    Pasul următor – promovarea consumului de carne de vită

    Promovarea consumului de carne de vită în România este un lucru foarte important. Prin popularizarea acestei rase în România se încearcă și o conștientizare a ceea ce înseamnă consumul de carne de calitatea.

    ”A fost greu la început, dar s-au făcut pași importanți în România, pentru că restaurantele de lux sunt în căutare de carne de vită de calitate superioară și tot mai mulți oameni încep să înțeleagă ce înseamnă această carne, care este diferența dintre o carne obișnuită și o carne de calitatea superioară”, a mai spus reprezentantul Karpaten Meat.

    România poate prin condițiile pedoclimatice și poate deveni un furnizor important de carne de vită de calitatea superioară. Totul se poate face printr-o genetică foarte bună, pe care vrem să o îmbunătățim și să o adaptăm cât mai bine nevoilor crescătorilor din țara noastră și nu în ultimul rând nevoilor pieței pentru că fiecare piață are nevoile și necesitățile sale. Încercăm prin programul acesta de genetică să asigurăm acea bază și să ajungem să devenim furnizori de carne de calitate superioară atât pe plan intern, cât și pe plan extern” – Aurelian Florea, director administrativ al Asociația Aberdeen Angus România


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA