• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ieftin și eficient! Cum se construiește un solar din țevi de plastic

    agrointeligenta.ro -

    Pentru un solar sau seră de mai mici dimensiuni și/sau un buget mai restrâns, o structură ridicată pe țevi de plastic (PVC) este cea mai la îndemână soluție.

    Solariile din metal, lemn sau sticlă pierd uneori teren în fața celor din plastic. Fiind un material ușor și trainic, solarul din țevi de plastic nu e predispus la mucegai și rezistă bine la substanțe chimice, umezeală sau evaporare. De asemenea, servește o perioadă îndelungată întrucât nu-i pasă de intemperiile vremii și nu se decolorează. Problema este că modelele din comerț nu se potrivesc întotdeauna nevoilor grădinarilor ori au o structură complicată, dar instabilă în caz de vânt puternic. De aceea uneori este mai simplu să îți construiești singur un solar din țevi PVC, mai ales că nu este atât de greu cum pare la prima vedere.

    sera din tevi de plastic

    Aspecte ce trebuie ”bătute în cuie” înainte de a demara construcția solarului pe structură de plastic

    – mărimea și suprafața parcelei;
    – amplasarea serei (locul cel mai expus razelor solare);
    – mărimea și suprafața viitoarei ”locuințe a plantelor”;
    – ce culturi veți crește și în ce cantitate;
    – dotarea cu sisteme de irigare sau iluminare.

    Dacă vrei un solar modest cu schelet din plastic, nu vei avea mari bătăi de cap cu țevile, acestea fiind ușor de tăiat, curbat și cuplat între ele. De regulă, grădinarii optează pentru una din aceste două tipuri de țevi polimerice:

    -țevi din PVC rigid – se folosesc la construcțiile drepte și simple, cum sunt serele cu una sau două pante;
    -țevi din propilenă și PVC moale– se folosesc la construcțiile arcuite, sferice, semisferice sau la construcțiile suprapuse pe o bază rigidă din lemn sau șipci metalice.

    Indiferent de tipul țevilor alese, vei mai avea nevoie de fitinguri pentru ramificare, îmbinare sau schimbări de direcție. Acestea uneori se vând împreună cu țevile.

    Mai întâi de toate trebui să stabilești e tip seră dorești – demontabilă sau fixă. În primul caz elementele se vor atașa cu ajutorul fitingurilor și șuruburilor, iar în al doilea caz – se vor încleia sau suda.

    dimensiunea cadrului de solar

    Proiectul unei sere din plastic

    Materialele și echipamentele necesare se aleg în funcție de tipul serei, dar se acționează după același plan comun:

    – se montează rama (nu e cazul unei fundații din beton, instalația nefiind capitală);
    – se asamblează scheletul din țevi (rigide sau moi);
    – se acoperă sera cu policarbonat sau folie de polietilenă (preferabil armată);
    – se trece la pereții laterali și la capete;
    – se instalează ușile, ferestruicile și alte accesorii (lăcate, cleme de prindere a foliei).

    instalarea foliei pe structura solarului

    Cum se confecționează rama solarului

    Deși nu e nevoie de fundație capitală pentru sera din plastic, fără o bază ce va asigura fixarea și rezistența carcasei nu e posibil. În continuare vom vorbi despre modelul celei mai simple sere arcuite.

    Pentru bază putem utiliza:

    – scânduri cu grosimea de 1,5-3 cm;
    – bârne de mărimea 6 х 12,8 х 12 cm;
    – țevi de PVC rigid.

    Cel mai simplu ar fi să confecționezi rama din scânduri groase. Cum vei proceda?

    1. Pregătește terenul pe care se va amplasa sera. Înlătură stratul de gazon existent de pe porțiunea destinată viitoarei construcții (cu jumătate de metru în plus pe fiecare parte).
    2. Nivelează parcela dacă e cazul. Cu ajutorul nivelei verifică orizontalitatea suprafeței. Dacă la un interval de 2 cm diferența de înălțime depășește 5 cm atunci terenul trebuie nivelat.
    3. Asamblează un cadru solid. După ce în prealabil ai stabilit mărimile serei fixează scândurile cu ajutorul a 2-3 șuruburi sau ținte zincate. Acestea vor fi de 2,5 ori mai lungi decât grosimea scândurii.
    4. Măsoară rama pe diagonală. Cu ajutorul ruletei măsoară ambele diagonale ale ramei. Mărimile trebuie să coincidă, în caz contrar îndreaptă erorile.
    5. Fixează bine cadrul. Ca rama să nu se deplaseze, inserează câte o bară de armătură în fiecare colț din interiorul serei.

    imbinare tevi

    De ce mai ai nevoie pentru asamblarea serei?

    Alte materiale necesare pentru înălțarea construcției:

    – bare din oțel beton cu diametrul de 10-12 mm și lungimea de 75 cm. Acestea se introduc la o distanță de 60 cm una de alta. Ca să intre ușor în pământ alege armătură de categoria A (netedă).
    – țevi din PVC moale cu lungimea de cel puțin 6 m și grosimea pereților de minim 3 mm. Dacă lungimea serei depășește 6 m atunci vei mai adăuga o bucată de țeavă.
    – coliere din plastic pentru crearea arcei și cleme (din aluminiu) pentru fixarea arcelor de ramă (câte 2 cleme pentru fiecare bucată de țeavă).
    – folie din polietilenă armată cu lățimea de 6 m. Necesarul de folie se calculează după formula: lungimea serei (l) + înălțimea (h) x 2. Puteți adăuga un metru de rezervă.
    – șipci din lemn cu lungimea de 50 cm pentru prinderea foliei de ramă.

    În funcție de complexitatea serei ai putea avea nevoie de ferestruici, grinzi pentru montarea ușii, șuruburi, lacăte, balamale etc.

    Norme generale pentru construirea serei din țevi PVC

    E de la sine înțeles că orice proiect din țevi de plastic va varia de la caz la caz, dar planul general de acțiuni arată cam așa:

    Barele din oțel beton se bat de-a lungul celor două laturi lungi ale solariului în așa fel ca afară să rămână 40 de cm, iar distanța dintre ele să fie de 50-60 cm.

    Țevile din PVC se introduc în barele din oțel beton, după care se prind de ramă cu ajutorul unor cleme metalice.

    Pentru stabilizarea construcției, dar și pentru a avea acces în interiorul serei, proiectează două goluri de uși pe celelalte două laturi.
    Arcele se prind de o bară pe coama solariului cu ajutorul unor cleme.

    Îmbracă instalația cu peliculă, distribuind-o uniform pe cele două laturi lungi. O vei prinde de ramă cu ajutorul unor șipci de lemn, începând de la capete. Treci pe cealaltă parte a solariului, întinde folia încă o dată și prinde-o așa cum ai făcut anterior.

    După asta treci la capetele solarului unde vei avea surplus de peliculă. Taie excesul de folie, pliaz-o și capseaz-o de golul ușii.

    Ușile și ferestruicile le învelești în folie aparte după care le montezi în golurile proiectate. Înșurubează balamalele, iar la nevoie și un lacăt.

    model de solar


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!