• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul porumbului la densități mari (III). Buzoianul Dan Tulin se ia ”la trântă” cu seceta pentru a face profit cu 60.000 de plante/ha

    Gabriela Gimbășanu -

    Atunci când an de an ai secetă, tehnologia pe care o folosești trebuie să fie una adaptată! Este deviza fermierului Dan Tulin din localitatea Bălăceanu, județul Buzău. Anul acesta, la cultura de porumb, el merge pe o densitate de 55-60.000 de plante la hectar pe un teren lipsit de orice posibilitate de irigare.

    Ferma familiei Tulin – SC Dan Cereal SRL, cuprinde 1.000 de hectare, toate lucrate ca la carte, cu eforturi mari după un an agricol cu multe lipsuri cum a fost 2015.

    ”În agricultură, munca nu încetează niciodată. Încă din toamnă am pus 330 hectare de grâu, 115 hectare de rapiță, iar din primăvară mi-am propus să cultiv 220 hectare de floarea-soarelui și 350 hectare de porumb. Nu am reușit să termin de semănat întreaga suprafață pe care vreau să o cultiv cu porumb: până acum am reușit să pun în jur de 120 hectare. Încă ne aflăm în plin proces de semănat. Aproape întreaga suprafață însămânțată cu porumb este ocupată de hibrizii pe care i-am achiziționat de la Pioneer. La floarea-soarelui am ales să merg pe o densitate de 65.000 plante și la porumb undeva la 55.000-60.000 plante la hectar și merg cu patru soiuri de la Pioneer”, susține fermierul.

    Obligatoriu: arătura la minim 35 cm

    Reușita unei culturi – de orice tip, începe cu pregătirea patului germinativ. Când vine vorba despre cultivarea porumbului la densități mari, arătura și păstrarea apei în sol sunt două elemente importante care te pot duce de la câștig, la pierdere.

    ”Chiar dacă folosesc densități mari de plante la hectar, pregătirea solului nu este una specială. Aplic arătura de toamnă, o trecere cu discul și una cu combinatorul și cam asta e tot. Întodeauna arătura de toamnă se face la minim 35 cm la noi în fermă și discuiesc în toamnă, în așa fel încât să mențin apa în sol. La semănat aleg să intru cât mai devreme: atunci când vremea este bună am și intrat cu semănătoarea în câmp. Avem nevoie să intrăm mult mai devreme la semănat pentru că la noi în zonă este o problemă: jumătatea lunii iulie și luna august sunt caracterizate de o secetă cumplită. Intrând devreme la semănat, porumbul are timp suficient să se dezvolte, astfel încât să nu fie foarte afectat de secetă. La semănat folosesc semănători de ultimă generație, cu disc, nu cu patină așa cum sunt cele clasice”, a explicat fermierul.

    Dan Tulin alege să aplice o fertilizare chiar în momentul semănatului, pentru a-i oferi plantei elementele nutritive necesare unei dezvoltări armonioase încă de la început.

    ”În afara fertilizării de la semănat, mai aplic o fertilizare la prășit și cam atât. Nu am posibilitatea să aplic foliare pentru că nu am dotarea necesară, deși mi-aș dori să pot aplica și foliare. Atunci când semăn aplic o cantitate de 150 kg de îngrășământ complex NPK 20:20:0”, a precizat Dan Tulin pentru Agrointeligența.

    1.500-2.000 lei investiția la hectar

    Suma de bani pe care Dan Tulin o investește într-un hectar de porumb la o densitate de 55.000-60.000 de plante este mult mai mică decât ceea ce investesc alți fermieri, chiar și densități identice. Motivul: fermierul nu poate aplica îngrășăminte foliare.

    ”Chiar dacă vorbim despre o densitate mare de plante la hectar, faptul că nu pot aplica atât de multe îngrășăminte se simte atunci când fac calculul în ceea ce privește investiția la hectar. În funcție de an, vorbim despre o investiție ce pleacă de la 1.500 lei și poate ajunge până la 2.000 lei. Anul trecut am mers tot cu hibrizii Pioneer pe aceeași densitate și am avut o producție medie pe fermă undeva la 5,4 tone/ha. A fost un an greu cel din 2015, seceta manifestată la noi în zonă s-a văzut în cantitățile pe care le-am recoltat de pe câmp. Lipsa precipitaților s-a văzut, în zonă am pierdut porumbul după 20 iunie – fără apă porumbul nu s-a mai dezvoltat suficient și am ajuns să strângem o recoltă mică”, a explicat Dan Tulin.

    Tehnologia – secretul unei culturi reușite

    Fermierul buzoian este de părere că secretul unei culturi de porumb cu densități mari de plante la hectar are legătură directă cu tehnologia pe care o aplici. Cu toate acestea dacă nu ai sistem de irigații, stai la mâna lui Dumnezeu, întrucât cantitatea de precipitații influențează direct producția.

    ”Cred că tehnologia aplicată corect este foarte importantă pentru reușita unei culturi de porumb semănată la densități mari. Cu toate că anul trecut am investit în tehnologie, am arat destul de adânc, am discuit să păstrăm apa în sol, lipsa de precipitații s-a văzut în recoltă. În timp ce la mine în zonă am fost considerat de alți fermieri norocos că am obținut o producție de 5.400 kg/ha, la câteva sate distanță de noi, unde cantitatea de precipitații a fost mai bună, aceștia au obținut cu 2 tone de porumb mai mult decât noi. Dacă facem un mic calcul, putem vedea că cele 2 tone reprezintă pierderile noastre. Autoritățile ar trebui să se apuce de canalul Siret-Bărăgan. Toți investim în utilaje, tehnologii, dar fără apă nu avem cum să fim performanți”, a concluzionat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă