Străinii fac jocurile pe piaţa uleiului
agrointeligenta.ro -România mai are doar patru producători locali de ulei. Restul fie au fost cumpăraţi de străini, fie au dispărut.
Bătălia pe piaţa locală a uleiul se încinge, lupta ducându-se între multinaţionale şi cei câţiva producători locali. La momentul actual, industria autohtonă este reprezentată de unităţile de producţie de la Vaslui (Ulerom, deţinută de Adrian Porumboiu), Constanţa (Argus), Carei (Ardealul) şi Prutul Galaţi – oficialii companiei afirmă că Prutul nu a finalizat nicio tranzactie cu privire la vanzarea de active sau schimbarea actionariatului societatii (în presă s-a vehiculat ideea că Glencore ar fi cumpărat firma din Galaţi).
Cine contează pe piaţă
Piaţa locală a uleiului este evaluată la 200.000-210.000 de tone anual (350-400 milioane de euro), producţia fiind acoperită de un număr de nouă fabrici, după ce Cargill a luat decizia de a închide unitatea de la Podari (judeţul Dolj). În 2012, aproape jumătate din consumul intern de ulei a fost asigurat din producţia a trei mari jucători – companiile americane Bunge şi Cargill şi producătorul local Argus Constanţa.
La începutul acestui an, Cargill a anunţat însă că va închide fabrica de ulei de la Podari, după ce a vândut o parte din echipamente şi mărcile Untdelemn de la Bunica şi Olpo companiei Expur, deţinută de firma Sofiprotéol. Americanii au luat această decizie pentru a se concentra pe operaţiunile agricole. De altfel, această activitate face din România o piaţă din ce în ce mai interesantă pentru marii comercianţi de materii prime agricole.
Cum arată piaţa uleiului
Valoare piaţă – circa 400 milioane euro
Volum piaţă – 200.000-210.000 de tone
Principalii jucători – Bunge, Cargill, Argus Constanţa, Expur, Ulerom, Ardealul Carei
Evenimente 2013 – Închiderea fabricii Podari de către Cargill si preluarea Prutul Galaţi de către Glencore
Consum intern -10 litri/cap locuitor/anual
Sursa: date din piaţă