• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Greșeală sau ”tun” dat la APIA Vaslui? Subvenții de 150.000 de euro virate unei ferme cu patru vaci

  agrointeligenta.ro -

  Ce faci când ai patru vaci și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îți virează pentru ele subvenții de 150.000 de euro? Cheltui banii și apoi speri ca nimeni să nu își dea seama de greșeală. Sau poate, dacă ești un funcționar la o primărie și tocmai tu ești legătura ”locală” cu APIA, s-ar putea să nu fie chiar o greșeală și atunci pe fir intră și procurorii pentru a da de urma fondurilor europene…

  Potrivit publicației Vremea Nouă, directorul de la Agentia judeteană de Plăţi în Agricultură din Vaslui, Răzvan Arteni, a dat tunul vietii sale, „ușurând” Uniunea Europeană de 150.000 de euro. Beneficiar a fost un funcționar de la primăria Voinești, cel care tine legătura cu APIA Vaslui, Bogdan Silion.

  Omul a primit de la APIA, pentru doar patru vaci de lapte, o sumă de peste 600.000 lei, în aprilie 2015, fiind si ultimul an în care s-au dat subventii pe cotele de lapte. Silion sustine că nu s-a întrebat nicio clipă cum de a primit o sumă atât de mare si că a cheltuit toti banii, în mai putin de un an, văzând că nu este întrebat de nimeni de la APIA Vaslui despre suma imensă care i-a intrat în cont.

  Cu ajutorul unor personaje din conducerea Agentiei de Plăti si Interventie în Agricultură de la Vaslui, s-a făcut o „greseală” în dreptul lui Silion, astfel că, în loc de o cotă de 4.700 de litri de lapte, cât s-ar fi cuvenit pentru patru vaci, a fost înscrisă cifra de 4.700 tone de lapte, de 1.000 ori mai mulţi.

  Potrivit vremeanoua.ro, dosarul este în lucru la DNA, iar Arteni si Deliu, cei doi indivizi din fruntea APIA Vaslui, care au semnat documentele de plată către Silion, ar putea ajunge la pușcărie, alături de șefa serviciului de control plăti, Georgiana Pantâru.

  Clipboard02

  Directorul APIA Vaslui spune că softul APIA trebuie să indice anomalia

  „Tot ce s-a vehiculat este neadevărat, cu excepția faptului că, într-adevăr, fermierul ar fi primit, în mod necuvenit, o sumă mult mai mare decât cea pentru care avea dreptul. Acest fapt a fost descoperit cu ocazia unei verificări interne, iar fermierul a făcut un angajament de plată prin care se obligă să restituie diferența de bani primită în plus. Trebuie spus că greșeala ar putea proveni din faptul că în sistemul național de înregistrare a cotelor de lapte cantitățile care erau aprobate fiecărui fermier sunt trecute în kilograme, iar în cererile de plată care se depun la APIA, unitatea de măsură este tona. Mai mult, softul pe care se lucrează la introducerea cererilor ar fi trebuit să sesizeze greșeala și să refuze înregistrarea cererii cu date eronate, lucru care nu s-a întâmplat. Menționez că cererile aferente comunei Voinești sunt depuse la Centrul local APIA Bârlad și nu la Centrul județean Vaslui, iar în atribuțiile mele de serviciu nu stă verificarea cererilor depuse și a documentelor aferente, ci doar autorizarea la plată a cererilor deja verificate și aprobate”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui, pentru publicația locală estnews.ro.

  Cine e vinovat și cine nu, rămâne de văzut. Cert e că în acest caz, eroarea a fost ”dibuită” și acum paguba se va recupera. Dar or mai fi și altele?…

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată! Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor!

  Căutare în articole