• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacția fermierilor după ce LAPAR a cerut demisia șefilor din APIA: ”România va pierde doar din grâu milioane de euro. APIA, principalul vinovat!”

    agrointeligenta.ro -

    Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a anunțat astăzi, prin intermediul unei declarații acordate în exclusivitate publicației Agrointeligența că organizația pe care o conduce cere demisia în bloc a celor care conduc APIA, instituție care întârzie să plătească fermierilor subvențiile pe 2015. 

    Reacția fermierilor după publicarea știrii nu a întârziat să apară. Cei mai mulți dintre ai au postat comentarii pe Facebook în care susțin că se numără printre cei care nu au încasat subvențiile, situație care le pune în pericol întreaga activitate agricolă. Mai grav, agricultorii spun că efectele lipsei de resurse sunt vizibile deja la culturile din câmp unde nu s-au făcut tratamentele la timp și, mai grav, rezultatele blocajelor de la APIA se vor concretiza în producții mici, cu pierderi de milioane de euro pentru țara noastră.

    ”Toată această mascaradă va ieși în evidență în luna iunie-iulie, când fermierii vor cântării recoltele și vor vedea producții mult mai mici comparativ cu anul trecut. Foarte mulți fermieri de până în 100 ha și mulți și peste această suprafață, în toamnă nu au administrat îngrășământ complex, crezând că vor administra devreme în ianuarie, februarie, când vor primi între timp subvenția. Banii nu au sosit, așa că au așteptat să administreze azot în martie, iar mulți au administrat însă cantități foarte mici. Rezultatele se văd, pentru că dacă în primăvara cerealele arătau foarte bine, acum încep să se observe tot mai ușor că au suferit și suferă din punct de vedere nutritiv. Se va observa și mai bine când va apărea spicul, iar apoi cântarul va spune totul. România va pierde doar din grâu milioane de euro, iar pentru ceea ce se întâmplă acum, APIA este principalul vinovat”, este mesajul lui Lupu Nicolae, fermier din Cluj Napoca, postat pe grupul Agronet de pe Facebook.

    Alte comentarii sunt mult mai aspre și îi vizează exclusiv pe cei care se fac vinovați că până la această oră, deși plățile s-au demarat din 8 aprilie, sumele ajunse în conturi sunt foarte mici. Astfel, potrivit președintelui LAPAR, doar până în 20% din ce are APIA de plătit sunt bani ajunși la fermieri. Cei mai afectați sunt cei care au exploatații mijlocii și mari, care nu au încasat banii europeni și sunt presați de credite, de ANAF și de furnizorii de inputuri pentru a achita sumele pe care le datorează.

    Ce a plătit APIA până acum

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  a anunțat recent că în două săptămâni de la începerea plăților către fermieri a efectuat plăți aferente Campaniei 2015,pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un număr de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal (ANT 1) reprezintă 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

    Plăţile APIA se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

    Astfel fermierii ar trebuie să aibă în cont plățile pentru următoarele scheme:
    – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha, adică 352,2558 lei/ha
    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, adică 22.088 lei/ha
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha, adică 225,6461 lei/ha
    – Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,9348 euro/ha, adică, 88,0639 lei/ha
    – ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha.

    Va urma să fie achitată și plata pe înverzire, adoptată de Guvern la 59,1277 euro/ha, adică 261,2025 lei/ha. După aceea, mai sunt de plătit sprijinul cuplat în sectorul vegetal și cel din zootehnie, alături cu banii pe Agromediu, zone defavorizate și exploatațiile ecologice. Toate sumele trebuie virate fermierilor până cel târziu pe 30 iunie 2016, altfel România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!