• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea puilor de o zi: 8 sfaturi esențiale de care să țineți cont

    Roxana Dobre -

    Îngrijirea puilor de găină de o zi necesită multă atenție, întrucât această perioadă este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Astfel, în primele 2 săptămâni puișorii de găină trebuie ținuți într-un mediu cald, ferit de curenți și de umezeală. Pot fi ținuți într-o cutie de carton, pe fundul căruia puteți pune un așternut uniform din paie sau talaj din lemn.

    Iată opt reguli ”de aur” pe care trebuie să le aplicați dacă vă doriți pui sănătoși obținuți în sistem gospodăresc

    1.Căldura – esențială pentru puișori

    Cloșca le-ar fi asigurat puilor temperatura optimă, însă în lipsa ei, pentru puișorii obținuți la incubator trebuie să găsiți o soluție pentru ca aceștia să nu sufere de frig. Cel mai simplu este să amplasați deasupra cutiei un bec cu infraroșu care va degaja căldura de care puișorii au nevoie (~ 30°C). Amplasare sursei de căldură se va face la o distanță de 20-30 cm de pui, pentru a evita arderea acestora, sau invers, să le fie frig. În primele săptămâni de viaţă, puii să aibă un mediu cu o temperatură relativ constantă, așa că veţi porni de la o temperatură de 35 grade Celsius scăzând în timp temperatura cu câte 3 grade pe săptămână. Abia când temperatura o egalează pe cea de afară şi micuților le-au crescut pene (după cca. 6 săptămâni), puteţi îndepărta lampa şi scoate puii din cutie. Este ușor să vă dați seama dacă puișorilor le este frig sau prea cald: dacă stau îngrămădiți, lipiți unul de altul și piuie foarte tare, înseamnă că le este frig, iar dacă stau mai împrăștiați, cu aripile desfăcute și cu ciocul deschis, înseamnă că este prea cald.

    2. Adăpătorile și hrănitorile sunt accesorii care trebuie să se găsească în cutie tot timpul

    Merită să investiţi într-un sistem special de hrănire pentru pui. Un sistem bun de hrănire este cel cu găuri prin care puii pot ajunge la mâncare şi băutură și care previne pierderea hranei prin împrăştiere. Adăpătorile și hrănitorile trebuie să permită în permanenţă accesul puilor la hrană şi apă.

    3. Folosiți o hrană de calitate pentru puii abia ieșiți din ou

    Hrana pentru puii de până la 6 săptămâni diferă de cea pentru puii mai mari. Astfel, hrana puișorilor de găină o constituie făina din grâu sau porumb, dar și furajele speciale care se găsesc în comerț. Este indicat ca în primele săptămâni de viață să amestecați făina cu concentrate speciale pentru puii de o zi, care să le ofere vitaminele și mineralele necesare unei creșteri sănătoase. De asemenea, puteți amesteca făina și cu gălbenuș de ou fiert tare, verdețuri și brânza de vaci.

    Găinile nu au dinți, însă au alt ajutor pentru a putea măcina bine alimentele, nisipul. De aceea din momentul în care începeți să diversificați hrana, trebuie să le furnizați și nisip, asta dacă deja nu au iesit în curte să și-l procure singuri. Astfel într-un bol puneți niște nisip pentru păsări, care se găsește în orice pet-shop. Curiozitatea și instinctele naturale îi vor determina să îl mănânce.

    4. Atenție la recipientul cu apă: să nu fie foarte adânc, deoarece există riscul ca puii să se înece

    În ceea ce privește apa, pentru a-i învață cum să se adape, este suficient să-i împingeți o singură data cu ciocul în recipientul cu apă, căci ei vor ști data viitoare ce să facă. Atenție la recipientul cu apă, să nu fie foarte adânc, deoarece există riscul ca puii să se înece. Cel mai indicat este să puneți în vasul cu apă câteva pietre.

    În primele zile de viață, puii pot fi efectați de numeroase boli cum ar fi coccidioza, bursita infecțioasă sau boala lui Merek. De aceea este indicată vaccinarea sau administrarea unei soluții în apa de băut.

    Dormitul: Puii au nevoie de un aşternut pentru dormit la fel ca şi găinile. Talajul de pin este cel mai bun, paiele şi fânul nu au dimensiunea potrivită pentru pui.

    5. O atenție deosebită trebuie acordată manipulării puilor

    Nu le place și nici nu este sănătos să vă jucați cu ei, să îi tot luați în mână sau brusca. Educați-vă copiii să îi atingă cât mai puțin, să nu îi trântească. Mulți puișori mor din această cauză. Când luați un pui plasați o mână sub piept și picioare, iar cealaltă deasupra lui. Asiguraţi-vă că aveţi cutia pregătită înainte de a aduce puii acasă. Pregătiţi aşternutul de dormit pentru pui în cutie, becul cu infraroşu cu fir de alimentare ajustabil, şi termometru.

    6. Verificaţi constant starea puișorilor 

    În primele zile, mai ales dacă ați cumpărat puișorii, ei ar trebui monitorizați cât de des posibil. Fiți vigilenți la semnele pe care le dau – de agitație, de moleșeală. Este momentul optim pentru a ajusta condițiile microclimatului în care îi țineți – așa cum am scris mai sus, dacă puii se adună sub lampă, acesta poate fi un semn că le este frig, deci trebuie să le asiguraţi mai multă căldură. Dacă puii se împrăştie pe la colţuri, poate însemna că le este prea cald, astfel încât trebuie să modificaţi corespunzător temperatura. Trebuie să fiţi atenţi la aceste semne în prima săptămână.

    7. Bolile la care sunt expuși în primele zile de viață

    La puii mici trebuie avut grijă la o problemă frecvent întâlnită, când găinatul acestora se strânge şi se întăreşte la fundul lor împiedicând eliminarea în continuare a găinatului. Aceasta poate ucide puiul cu astfel de probleme. Ca şi cauze ale acestei probleme pot fi stresul pe perioada transportului sau frigul.

    Verificaţi puii zilnic să nu aibă astfel de probleme la fund, şi îndepărtaţi eventualul găinat format cu o cârpă înmuiată în apă călduţă. Dacă nu se poate îndepărta astfel, va trebui să încercaţi prin tăierea penelor din jurul fundului, de care s-a lipit găinatul, cu foarfeca.

    8. Mutați puii în coteț după 4-5 săptămâni

    Puii pot fi mutaţi în coteţ, nemaifiind nevoie nici de lampa pentru încălzire sau de sistemul special de hrană. După această mutare, ţineţi-i împreună încă o zi sau două înainte de a-i lăsa complet liberi, pentru a se obişnui cu noua lor casă.

    Foto: puidevanzare.ro

    Sursă selectivă: www.zooland.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!