• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV. Mesajul NOULUI DIRECTOR al APIA pentru fermierii care își așteaptă subvențiile

    Gabriela Gimbășanu -

    Florin Faur, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și-a preluat de ieri sarcinile la București. Agrointeligența a reușit să vorbească cu noul șef al agenției care gestionează subvențiile fermierilor și a aflat care este strategia timișoreanului pentru a ca agricultorii și crescătorii de animale să își primească cât mai repede banii în conturi.

    Diplomat, Florin Marius Faur – numit de ieri la șefia agenției de plăți, nu a dorit să comenteze acțiunile și strategia de până acum în APIA Central, însă are un mesaj pe care dorește să îl transmită fermierilor: ”Mesajul meu este foarte clar: atât eu, cât mai ales colegii mei, indiferent că vorbim de central și de centre județene, nu cred că am avea motive să nu fim suficient de motivați să dăm banii fermierilor. Până la urmă ne numim Agenție de Plăți și cumva este unul din scopurile noastre esențiale să efectuăm plățile către fermieri. Mesajul este unul foarte clar, nici de complezență, nici populist, dar vom depune aici tot ce înseamnă eforturi manageriale ca să își primească banii în condițiile legale, regulamentare specifice. Nu o spun doar în numele nostru al APIA Central sau al directorului general, sunt ferm convins că vorbesc în numele tuturor angajaților din APIA”.

    Faur apreciază că experiența sa îi va fi de mare folos în acest al doilea mandat pe care l-a primit în fruntea APIA, chiar dacă momentul în care a revenit la București este unul dificil întrucât instituția trebuie să plătească fermierilor încă 900 de milioane de euro până la 30 iunie, iar o parte din modulele de plăți nu sunt încă funționale. Unele – două, după cele mai recente declarații oficiale, nici nu erau săptămâna trecută încă contractate!

    ”În mod evident dacă sunt aici la ora asta, cel mai probabil s-a dorit cu insistență un plus de experiență prin prisma unui mandat anterior pe care l-am avut în urmă cu ceva ani. Nu știu dacă va fi o schimbare de strategie în ceea ce privește urgentarea plăților, probabil o accelerare a strategie cu elemente suplimentare venite din partea mea ca fost manager. În momentul în care o să am un plan detaliat de la fiecare direcție în parte, iau în calcul și o strategie poate îmbunătățită nu neapărat nouă”, ne-a declarat Florin Faur.

    Ce a găsit la APIA

    Până săptămâna trecută, în Joia Mare, APIA reușise să plătească fermierilor, pe anul de cerere 2015, plată suma totală de 337,3 milioane de euro pentru un un număr de 725.252 de fermieri.

    Această sumă cuprinde:
    Schemele de plată finanțate din FEGA, respectiv:
    -plățile aferente SAPS, în valoare de 147,12 milioane euro, pentru o suprafață de circa 5 milioane ha;
    -schema de plată pentru micii fermieri în valoare de 68,42 milioane euro;
    -schema de plată redistributivă, în valoare de 49,05 milioane euro;
    -plata pentru tinerii fermieri, în valoare de 3,55 milioane euro.
    Schema de plată având ca sursă de finanțare bugetul național:
    -plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1), în valoare de 69,1 milioane euro.

    În privința campaniei de depunere a cererilor pe anul 2016, din monitorizările zilnice, începând cu data de 1 martie erau depuse la APIA un număr de 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha. În sectorul zootehnic erau înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!