• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția care ar putea da peste cap așteptările fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Una dintre subvențiile așteptate de fermieri ar putea fi de cel puțin trei ori mai mare decât s-a anunțat inițial. Este vorba de una dintre schemele de sprijin cuplat pentru care fermierii au făcut lobby pe lângă Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca bugetul total să se împartă la animalele eligibile chiar dacă este o diferență uriașă între efectivul negociat și capetele ce intră efectiv la plata pe 2015.

    Crescătorii de animale sunt ultimii pe lista Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru plata subvențiilor mai exact sprijinul cuplat și Ajutorul Național Tranzitoriu. Oficial este anunțată data de 25 mai pentru începerea plățile dar deocamdată nu a fost anunțat numărul total eliligibil.

    În privința crescătorilor de vaci de lapte, anul de cerere 2015 a fost primul în care au avut drept condiție înscrierea animalelor în Registrul Genealogic. Această regulă i-a tăiat drastic de la plată pe fermieri iar cei care au respectat regulile ar putea încasa o sumă considerabil mai mare, decât cea de 250 de euro. Singura regulă impusă de Comisia Europeană este ca suma pe cap ne animal să nu crească mai mult de 10 ori decât cea care se plătește în prezent, adică să nu depășească 2.500 de euro.

    ”Din calculele noastre rămâne la plată undeva la 70 – 80 de mii de animale, vaci de lapte. Vorbind de anul de cerere 2015. În ceea ce privește anul 2016, va crește puțin numărul și cred că ne vom apropia de 100 de mii”, ne-a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    În aceste condiții suma alocată pentru sprijinul cuplat se împarte la numărul de animale elibigile și rezultă sprijinul pe cap de animal.

    ”Restul banilor se pierd pentru că suma este alocată strict pentru schema respectivă, în acest caz sprijinul cuplat pe cap de animal. Sumele avansate până acum de ministrul agriculturii nu sunt astronomice pentru că suma totală alocată este pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină iar numărul de animale înscrise este destul de mic. Calculul este simplu și anume înmulțim numărul maxim de capete adică 300.000 cu 250 de euro cât este acum pe cap de animale și împărțim la numărul de capete eligibile adică 80.000. Rezultă un cuantum de 937,5 euro pe cap de animal.  Practic noi avem deja 120 – 130 de mii de animale în Registrele Genealogice dar multe cad la plată din cauză că depășesc vârsta de 8 ani. Și mai sunt problemele cu metișii, și mai inventează APIA din câte văd tot felul de neconformități”, ne-a explicat Claudiu Frânc.  Suma alocată pentru sprijinul cuplat la bovine de lapte este de 75 de milioane de euro.

    Ministrul Agriculturii a vehiculat recent, la finalul ședinței de Guvern în care s-a adoptat cuantumul plăților directe, și suma de 800 de euro pe cap de vacă. Estimarea, una foarte optimistă le-a dat speranțe crescătorilor care, până acum, își făceau calcule de cel mult 500 de euro/cap de animal, după ce, inițial, s-a pornit de la un sprijin cuplat de 250 de euro/bovină.

    ”Dacă numărul de animale elibigile a scăzut față de anul trecut atunci da, este posibilă să ajungem și la 800 de euro pe cap de animal. Sau dacă sunt animale cu nereguli iarăși de diminuează numărul animalelor eligibile. Dar haideți să avem calculele și de abia atunci putem spune concret pentru că la sprijinul cuplat, ca și în vegetal, calculele se fac când ai deja disponibile numărul de animale determinate eligibile. Deci până ce nu avem toate datele aduse în aplicație și să fi rulat un control administrativ pe cererile cu animale nu putem să dăm astfel de situații. Când vom avea o să le facem publice. Și în privința Ajutorului Național Tranzitoriu pentru zootehnie se va proceda în același mod”, a explicat și directorul general adjunct al APIA,  Nicolae Horumbă.

    Până în acest moment APIA nu a comunicat oficial numărul de animale eligibile și nici cuantumul care revine pe cap de animal! 


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!