• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se anunță PREȚURILE LA RECOLTARE pentru rapiță, grâu și porumb? Prognoza șefului Diviziei Cereale de la Bursa Română de Mărfuri

    Gabriela Gimbășanu -

    Cu culturi agricole care arată bine în câmp, preocuparea fermierilor se îndreaptă către prețurile pe care le vor putea obține la recoltare. Mulți dintre ei au inputuri de achitat, așa că indiferent dacă au sau nu spații de depozitare, valorificarea în campanie rămâne de bază pentru a-și asigura veniturile necesare pentru a acoperi cât mai repede ”golurile” financiare.

    Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri, i-a sfătuit pe fermierii români încă din lunile octombrie-noiembrie ale anului 2015 să-și vândă cerealele, întrucât stocurile la nivel internațional atinseseră deja cote alarmante, ceea ce a dus inevitabil la scăderea prețurilor în prima jumătate a anului 2016.

    Până în 160 euro prețul pe tona de grâu sau porumb

    În ceea ce privește recoltele și prețurile estimate pentru acest an agricol, potrivit specialistului de la Bursa Română de Mărfuri, la grâu și porumb nu se vor înregistra modificări semnificative.

    ”Anul acesta este atipic față de anul trecut și față de ultimii 4 ani. Grâu și porumbul se vor înscrie în același trend (de depreciere – n.r.) pentru că stocurile la nivel internațional sunt uriașe. De exemplu, grâul a înregistrat o creștere importantă la recoltare, după care a scăzut constant până la 150 euro. În continuare stocurile la grâu și porumb sunt în creștere, vorbim de cele mai mari stocuri din ultimii 6-7 ani – la grâu, la o producție de 750 milioane, avem stocuri de 220-230 milioane de tone. Stocurile sunt foarte mari, producția este constantă, deci presiunea pe preț este foarte mare. La grâu în această perioadă vorbim despre un preț situat la 150-160 euro tona, iar la porumb 150-155 euro. Având în vedere stocurile la nivel internațional, prețul la aceste două culturi nu va înregistra modificări la recoltare. Prețul pentru cele două culturi agricole ar putea suferi modificări, doar în situația în care am avea calamității în principalele țări producătoare: America, Rusia etc. Doar asta poate modifica prețul! În rest, cred că la recoltare prețul va rămâne la fel ca acum”, a declarat pentru Agrointeligența Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri.

    Din 2013 și până în prezent, prețul grâului a înregistrat o scădere de 25%, în timp ce la porumb scăderea a fost ceva mai mică, ajungând la 15-17%. Chiar dacă porumbul a avut un trend constant în materie de prețuri, rămâne o cultură mult mai stabilă decât grâul.

    380-390 euro pentru tona de rapiță

    În continuare, pentru anul 2016 rapița rămâne cea mai profitabilă cultură, ce are mare căutare pe piață, iar prețul oferit îi ajută pe fermieri să mai recupereze din pierderile înregistrate la celelalte culturi. Potrivit specialistului BRM care zi de zi analizeză prețurile atât la nivel național, cât și internațional, rapița se va vinde la recoltare cu un preț de peste 380 euro pe tonă.

    ”La recoltare, rapița o să se vândă undeva la 380-390 euro/tona. Rapița este un produs legat de piața de biodisel, iar cererea este foarte mare. Acolo tot ce faci vinzi, nu se păstrează stocuri, este o cereală-locomotivă pentru agricultură. Până la urmă vorbim de una dintre cele mai profitabile culturi, dar problema la cultura de rapiță este sensibilitatea ridicată la îngheț și limitările în ceea ce privește rotația culturilor. Pentru anul acesta cultura de rapiță din România se prezintă bine, în toate zonele țării și avem șanse la o creștere de producție de până într-un milion de tone”, a mai spus specialistul de la Bursa Română de Mărfuri.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!