• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii sunt revoltați: ”S-a luat o decizie antiromânească! S-a hotărât că este mai bine să mâncăm prost și scump”

  Gabriela Gimbășanu -

  În această perioadă, fermierii par loviți din toate părțile: nu doar că nu își încasează subvențiile la timp și s-a depus o moțiune simplă pentru demiterea ministrului agriculturii Achim Irimescu, dar astăzi (10 mai – n.r.), în Plenul Camerei Deputaților, modificările aduse Legii 321/2009, numită și Legea supermarket-urilor, au fost blocate pe termen nelimitat, iar motivarea este cel puțin ciudată. Plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea actului normativ la comisiile avizatoare din cauza unei neconcordanțe pe firul birocratic al inițiativei legislative.

  Această veste îi nemulțumește profund pe liderii din sectorul agricol care au muncit cot la cot cu deputații din Comisia de Agricultură pentru a scoate o lege care să-i avantaje pe producătorii români și care să permită o împărțire a profitului pe filiera de produs.

  Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și-a găsit cu greu cuvintele pentru a descrie indignarea și revolta producătorilor agricoli din teritoriu care și-au pus toate speranțele în acest act normativ.

  ”Parlamentul din România, un segment din acesta, își dedică întreagă muncă altora și nu României sau românilor. Este o ciudățenie cum se gândește acolo, vorbim de un lucru greu de înțeles de producătorii din România. Ce se vrea până la urmă? Au demonstrat, prin toate mijloacele pe care le au, că vor să devenim sclavii oricui. La acest lucru chiar că nu m-am așteptat, știrea a venit ca un șoc, un grup restrâns care are un interes de cele mai multe ori mai puțin ortodox, nu au fost nici măcar puțin interesați de reprezentarea interesului național. Această lege nu făcea altceva decât să creeze niște facilități pentru producătorii români. Astăzi s-a demonstrat pentru a nu știu câta oară că o parte a clasei politice nu ne reprezintă. Ar trebui eliminați toți cei care iau măsuri antiromânești. Mă așteptam la orice, dar nu să fie atât de vizibilă meschinăria unor oameni atât de lipsiți de scrupule. Măsura pe care au luat-o, prin fel de fel de tertipuri nu face altceva decât să dezavantajeze poporul pe care îl reprezinți. Nu se poate ca în Parlamentul României să iei măsuri antiromânești și este o măsură luată împotriva poporului român. Acești oameni cred că nu au aflat ce poate poporul român”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

  Decizia este antiromânească

  Opinia este împărtășită și de președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, care a fost prezent la fiecare discuție purtată pe Legea 321/2009 în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

  ”Suntem foarte triști și dezgustați de atitudinea pe care o parte din parlamentarii unor grupuri din Parlamentul României au ales cu lașitate să retrimită o lege atât de importantă pentru producătorul român și pentru industria agroalimentară românească. Federația Pro Agro a participat la toate discuțiile de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, a venit cu argumente clare. Din păcate reprezentanții hipermarketurilor nu au avut niciodată un argument credibil pe care să-l introducem în textul actului normativ. Îmi exprim mâhnirea că aleșii noștri, ai românilor care trebuie să facă legi în favoarea românilor, aleg atitudinea lașă de a retrimite un proiect normativ atât de important pentru dezvoltarea industriei agroalimentare românești. Nu cunosc un motiv temeinic care să necesite retrimiterea actului normativ la Comisia de Agricultură! Se pare că așa zisele firmele de ”lobby” au funcționat și au reușit să convingă o parte dintre aleșii neamului nostru. Din informațiile din presă înțeleg că este vorba de PSD, ALDE și UNPR, dar indiferent de coloratura politică, o lege atât de importantă ar fi trebuit să genereze mai multă responsabilitate. Federația Pro Agro nu se oprește aici și vom susține împărțirea corectă și echitabilă a profitului pe filieră”, atenționează liderul Pro Agro.

  Nu se dorește produsul românesc în supermarket

  Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România și al CATAR, este de părere că această acțiune a aleșilor României nu face altceva decât să demonstreze faptul că parlamentarii nu își doresc să găsească în supermarket produse românești provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

  ”Acțiunea de azi este una antiromânească. Nu pot să-mi explic cum să nu îți dorești 51% produs românesc pe raft și eliminarea taxelor de raft care ar fi adus produsul românesc la un preț corect. Înclin să cred că dânșii nu sunt naționaliști, nu își doresc ca producătorul român să evolueze. Această lege definea o politică clară în ceea ce privește relația producător-hipermarket. Legea își dorea să îmbunătățească statutul micului producător și să-i permită acestuia să-și valorifice produsul autohton. Ne-am dorit să nu mai mâncăm produse aduse din afară și de o calitate îndoielnică. După ce am discutat atâtea săptămâni pe lege, decizia de azi mă face să cred că s-a luat la presiunea marilor rețele comerciale. Ni s-a dat de înțeles că pot tergiversa legea încă 2-3 luni, mai ales că financiar stau foarte bine și știu clar ce butoane să apese. Decizia mi-a lăsat un gust amar, politicul a decis că este mai bine să mâncăm prost și scump”, și-a exprimat dezamăgirea Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România.


  Te-ar mai putea interesa

  Românii își pot recupera garanția de 50 bani/sticlă la punctele de colectare din magazinele Carrefour Roșii de noiembrie. Prețul unui kilogram de tomate românești la intrarea în iarnă Examen trichineloscopic gratuit. Primăriile pot asigura acest serviciu crescătorilor de porci

  Ultimele știri

  Start plăți integrale APIA! Sumele pe hectar și animale care intră acum în conturi A început tăiatul porcului de Crăciun. Decebal, un Pietrain de 423 kg, printre primii porci sacrificați Comisia Europeană vrea să înăsprească cerințele pentru transportul animalelor vii