• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Ce se întâmplă cu FERMIERII care nu au primit încă NICIUN ban!

    Roxana Dobre -

    Peste 100.000 de fermieri aveau dosarele blocate la plată după cum arăta ultima comunicare organizată de APIA. Este vorba în mare parte de agricultori care au fost la control sau în ale căror cereri plată funcționarii au găsit erori care au necesitat timp să fie soluționate. Agenția de plăți dă garanții însă că și acești fermieri vor intra în următoarele zile la plată!

    Directorul APIA, Florin Faur, le-a dat o veste bună fermierilor care nu au primit niciun ban din subvenții până acum: plățile încep în următoarele zile iar acești agricultori vor primi întreaga subvenție dată la plată până acum și nu fragmentat ca restul fermierilor.

    ”În următoarele zile continuăm plățile pe înverzire și pe plata pe Măsura 13 (zone defavorizate), plus fermierii care nu au luat până acum nici o plată. Am spus în felul următor și o repet: pentru fermele care au peste 30 de hectare, cuantumul mediu cumulat este de 160 de euro/ha iar cei care au până în 30 ha este de 210 euro/ha. Până pe data de 15 iunie, intenția instituției, și nu este doar la statut de intenție, este să terminăm toate tipurile de plăți. Regulamentar avem data de 30 iunie. Nici o clipă nu îmi stă în cap să ajung până pe 30 iunie cu colegii mei. (…) Tot ce se întâmplă va fi transmis telegrafic prin reprezentanții dvs., cel puțin o dată la două zile, ca să fie lumea informată. Nu o să stau în conferințe de presă non-stop pentru că nu aceasta este atributul, sunt implementator nu făuritor de vorbe, cum am auzit”, a declarat directorul APIA la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”

    Cifrele prezentate de șeful APIA nu au părut să îi mulțumească în totalitate pe fermierii din sală care i-au reproșat lui Florin Faur că plățile sunt foarte întârziate iar băncile încep să îi execute. ”Să ne spuneți concret! Vin băncile peste noi! Ne execută”, s-au auzit reproșuri din sală.

    De la finele săptămânii trecute, APIA a demarat autorizarea plăților pentru cei circa 59 de euro pe hectar, plata aferentă schemei de climă și mediu, plata pe înverzire. Este ultima schemă ”principală” din plățile directe pentru suprafețele agricole. Astfel, în prezent, APIA virează către fermieri subvenția integrală pe hectar, respectiv următoarele scheme:-plățile aferente SAPS (79,7392 euro/ha);
    -schema de plată redistributivă (5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv);
    -plata pentru tinerii fermieri (19,9348 euro/ha);
    -plata pentru climă și mediu – înverzirea (59,1277 de euro pe hectar)

    În plus, APIA a făcut plăți având ca sursă de finanțare bugetul național, respectiv plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1 – 19,1942 euro/ha).

    APIA nu a reușit să finalizeze plata pentru toți fermierii în ceea ce privește schemele de bază: SAPS, ANT, tânărul fermier și plata redistributivă, dar a ales să dea drumul celor două noi scheme de plată, pentru a grăbi lucrurile. Astfel, schemele de bază vor fi plătite în paralel cu înverzirea și Măsura 13 – zone defavorizate.

    Pentru sectorul zootehnic, plata subvențiilor este programată să înceapă din 25 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!