Ce PLAN are directorul APIA cu plățile FERMIERILOR!
Roxana Dobre -Agenția de Plăți și Intervenție pentru agricultură (APIA) are o nouă conducere deja de două săptămâni perioadă în care s-au făcut progrese la nivelul plăților către fermieri. Mai exact, din 8 aprilie și până în prezent au fost autorizați la plată peste 756.210 de beneficiari iar un ”record” care îi aparține doar actualei conduceri este este cel de weekend-ul trecut când au fost autorizați la plată peste 500.000 de fermieri în 48 de ore.
Directorul APIA, Florin Faur, le-a explicat fermierilor reuniți la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!” organizată de LAPAR că agenția de plăți lucrează zilnic la foc continuu iar un program de lucru este de puțin 18 ore pe zi.
”Astăzi, și nu numai, am auzit mai mult ca oricând cuvântul APIA folosit cu conotație negativă. În fiecare dimineață când merg la serviciu îmi propun să fiu suficient de echilibrat, ponderat iar deciziile pe care le iau împreună cu echipa pe care o conduc să fie unele bune și repede! Aș sublinia cele două cuvinte, bune și repede. În discuțiile cu fermierii am remarcat această lipsă de colaborare, transparență! Eu încerc să promovez tot ce este bun la acestă oră în instituție. Există un plan de management care nu îmi permite nici măcar o săptămână de analiză și pur și simplu intrat și rezolvat problemele. Este foarte important ca acestea să fie bine rezolvate și pe termen lung”, a explicat Faur.
Evaluare zilnică a plăților realizate
Acesta a explicat și cum se desfășoară o zi de lucru la APIA și cum sunt programate zilnic plățile care trebuie să ajungă la fermieri. ”Nu știu dacă interesează prea mult ce s-a întâmplat ci interesează ce se va întâmpla. Împreună cu colegii mei dimineața ne întâlnim și stabilim ce facem iar seara vedem ce am făcut. Se întâmplă zilnic și asta vă garantez! La noi ziua începe foarte de dimineață și se termină când se poate, acesta este principiul și nu o spun pentru că sună frumos și nici nu ne plângem de milă. Dar vreau să știți un lucru și vreau să subliniez că tot ce ține de noi ca oameni, ca manageri ca psihic, facem să mișcăm lucrurile. Chiar rog, dacă există vreo reticență, este deschisă instituția și până la urmă fiecare poate să vină să se convingă și la APIA Central dar și la județean.(…) Cred că există o mare supraevaluare a mea ca om dar sunt doar un om și cumva încerc să mișc lucrurile cu priceperea care încerc să mi-o definesc în fiecare zi. În fiecare zi tot ce înseamnă cifrele instituție sunt pe birou și pe analizez”, a mai subliniat Faur.
Subvenții virate și fermierilor din eșantionul de control
Șeful de la APIA a adus lămuriri și în privința cuantumului pe hectar pe care îl primesc fermierii dar le-a dat și o veste bună celor care au avut control pe teren. ”Începând de astăzi (miercuri n.r) și cei care au avut control pe teren În următoarele patru zile continuăm plățile pe partea de înverzire și Măsura 13, zona defavorizată plus fermierii care nu au luat până acum niciun ban. Am spus în felul următor și o repet: pentru fermele care au peste 30 de hectare cuantumul mediu cumulat este de 160/hectar iar până în 30 de hectare este de 210 euro/hectar. Până pe data de 15 iunie, intenția instituției este să terminăm toate tipurile de plăți. Regulamentar avem data de 30 iunie. Nici o clipă nu îmi stă în cap să ajung până pe 30 iunie cu colegii mei”, a mai completat Faur.