• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se cultivă facelia, planta meliferă care salvează producția de miere în anii dificili

  agrointeligenta.ro -

  Facelia este planta meliferă spre care se îndreaptă tot mai mulți apicultori. Cum primăvara a fost capricioasă, permițând prea puțin culesul la salcâm, cei care au reușit să investească într-o plantație de facelia au reușit să își salveze producția de miere de primăvară cu ajutorul florilor mov de la această cultură deloc pretențioasă.

  floare de facelia

  Semințele de facelia (Phacelia tanacetifolia), plantă originară din America de Nord unde crește spontan, au început de câțiva ani să se găsească la târgurile apicole din românia, cele de calitate fiind tratate încât să aibă o germinație cât mai bună. În medie, prețul semințelor este de circa 20-22 de lei pe kilogram, însă aveți grijă să le procurați dintr-o sursă sigură, ca să nu aveți surprize că vi se vinde altceva.

  Se seamănă toamna sau primăvara

  Însămânțarea se poate face de toamna-târziu (noiembrie-decembrie) sau primăvara (încpând chiar din februiarie și până în martie, chiar aprilie). Se asigură astfel o înflorire constantă către sfârșitul înfloririi salcâmului, prelungind culesul cu 2-3 săptămâni.

  Semănatul faceliei nu este nici el foarte dificil după cum explică un apicultor care culege zilele aceastea, cu albinele, recoltă de miere de la această floare.

  ”Am amestecat sămânța cu nisip într-o găleată și am aruncat cu mâna, după care, am adus un cal cu grapa. Cam atât. Dar să te orientezi să prinzi ploaie după accea”, a explicat Flavius Alin Ciapa într-un comentariu postat la un scurt video cu plantația sa de facelia.

  semanat seminte facelia

  6-8 kilograme de semințe la hectar

  Literatura de specialitate vorbește despre o pregătire a solului înainte de însămânțare: patul germinativ să fie bine mărunțit ca sămânța să intre în pământ până la 2-3 centimetri, în mod uniform. Se poate face și un semănat mecanic, cu mașina, la distanțe între rânduri de 12-15 cm sau 40-60 cm, folosind norma de 6-8 kilograme de sămânță la hectar.

  plantatie de facelia

  Înflorește din mai până în octombrie

  Unul dintre avantajele culturii de facelia este că această plantă are o perioadă scurtă de vegetație, iar de la răsărire până la înflorire trec doar 45-55 de zile, iar înflorirea tine 30-50 de zile, în funcție de condițiile de vreme. Planta crește în înlțime până la 40-60 de centimetri și înflorește din mai până în octombrie, în funcție de data semănatului.

  Facelia are o înaltă valore meliferă, ceea ce face ca albinele să fie foarte mulțumite de această sursă, pe care o vizitează pe tot parcursul zilei.

  cum se cultiva facelia

  Până la 1.000 de kilograme de miere de pe un hectar de facelia

  Cantitatea de nectar secretată de o floare și implicit producția de miere la hectar variază foarte mult sub influența factorilor de vreme, de perioada de semănat, de tehnologia folosită, iar în condiții favorabile, cantitatea de nectar secretată de o floare variază intre 1 si 4,5 mg cu o concentrație în zahăr a nectarului de 28% (Cirnu 1973), dând producții de miere la hectar de 600-1.000 kg. În conditii de cultură mai puțin favorabile, cantitatea de miere la hectar poate să fie între 300 și 600 kg.

  facelia in vie

  Facelia cultivată într-o plantație de viță de vie

  Întreținerea unei culturi de facelia cere atenție doar în prima fază de vegetație când plantele sunt mici, pentru a se evita îmburuienarea.

  Recoltarea se poate face la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, putându-se folosi chiar și combina, iar producțiile de sămânță variaza între 200 și 500 kg /ha în funcție de condițiile pedoclimatice și de tehnologia aplicată. ”După recoltare, ai discuit, și apoi, în septembrie ai deja din nou flori până la brâu, înflorire până toamna târziu”, după cum explică un cultivator de facelia din Republica Moldova.

  Folosită și ca plantă furajeră

  Facelia este nu doar o plantă meliferă, ci și o plantă cu înalt potențial furajer. ”Eu nu am animale. Eu o folosesc ca floare meliferă. După ce se termină floarea, vine un prieten care are vaci și o cosește. Ce mi-a spus el, e că ling pe jos vacile, atât de mult le place. Facelia se folosește și ca furajer și ca plantă meliferă”, explică apicultorul Flavius Alin Ciapa.

  În acest scop, se poate cultiva în amestecuri furajero-melifere. Astfel, se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase ca: mazărea, măzărichea, lupinul sau soia, dar cele mai bune rezultate dă amestecul cu borceag de primăvară (măzăriche + ovăz). Proportiile de semanat cele mai bune sunt măzăriche 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

  Surse selective: Manualul Apicultorului (1979) via stuparitul.com, Facebook.com, Agro TV Moldova, YouTube.com

  Foto: Facebook.com


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fuziunea dintre Premium Porc și DanBred – anulată din cauza problemelor create de PPA Coccidioza la iepuri: semne, tratament, prevenire Fermierii sârbi au început să își vândă produsele într-un lanț de magazine din România

  Ultimele știri

  Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR! Transmisie LIVE: PORUMBUL 2021 LA START! De unde se aprovizionează ministrul Oros cu carne proaspătă și cu legume