• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum combatem cărăbușul de mai: metode bio pentru a scăpa de acest dăunător

    Roxana Dobre -

    Cărăbușul de mai dă mari bătăi de cap pomicultorilor care duc o luptă asiduă cu acest dăunător lacom care vizitează livezile mai ales noaptea. La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, rămânând numai nervurile principale. În urma atacului, pomii desfrunziţi îşi pierd recolta, lemnul nu se mai maturează şi degeră în timpul iernii. Pentru a lupta împotriva lui exista câteva variante de la cele mai simple până la unele mai complicate!

    Cel mai simplu remediu este să semănăm trifoi alb în jurul pomilor sau prin preajma lor (1). Se spune ca 100 gr de sămânţă sunt suficiente pentru un pom/arbust.

    Este cunoscut faptul ca acest gândac vine în livadă noaptea.  Aşa ca îi vom pregăti una sau mai multe curse :

    – În preajma pomilor/arbuştilor, din loc în loc, dacă livada este mare, montăm surse de lumină (becuri de 40 w sau făclii). Sub acestea, câte un recipient cu apă sărată, în care am picurat nişte gaz lampant (cam 10 picături). “Cărăbuşii” vor dănţui ce vor dănţui pe lângă sursa de lumina și vor cădea, răpuşi de osteneală, în recipientul cu lichid. Apoi nu ne rămâne decât să-i culegem! (2)

    – Bunicii noştri întindeau cearceafuri albe, în spatele cărora montau surse de lumină (3). Pe suprafaţa luminată, se strâng mai ales gândacii masculi. Se culeg şi se distrug. Fără ei femelele nu mai au cum depune ouăle.

    – O altă capcană, de asta data întinsa gândacilor femele, este aceea de a plasa din loc în loc grămezi de bălegar sau de compost (4). Femelele  se vor grăbi sa depună ouăle în aceste grămezi. Ce ne rămâne nouă de făcut este ca toamna, sa împrăştiem stratul organic și să culegem larvele  cu care vom hrăni păsările cerului sau pe cele din ogradă. 

    Momeala universală (5) reprezentată de bragă – o băutură care îi atrage pe dăunători, este potrivită pentru majoritatea dăunătorilor nocturni, este folosită doar după ce s-a înserat. Braga se prepară astfel: într-un borcan de 3-5l se pun 200-300 pâine de secară, 3-5 linguriţe de zahăr+20 gr, drojdie de bere, apă călduţă. Se lasă la dospit 1-2 zile, se strecoară, iar ce rămâne se refoloseşte pentru o altă serie. În locul zahărului se poate folosi melasă sau glucoză alimentară (0,5l la 1,5 l apa+3gr drojdie de bere.)

    Dar cea mai bună momeală rămâne mierea fermentată (6): 0,5l bere + 1-2 linguri miere, puse la loc călduţ, lăsate la fermentat două-trei zile și momeala-i gata!

    Despre cărăbușul de mai (Melolontha Melolontha)

    Perioada de zbor a cărăbuşilor are loc în aprilie şi mai, iar atunci aceştia roiesc în zbor pe la amiază şi pe înserat. După o perioadă de hrănire femela cărăbuş depune aproximativ 10-30 de ouă rotunde şi gălbui, dispuse în grămezi, la 5-25 cm adâncime în pământ. Apoi femela zboară din nou în pădure, livezile cu pomi fructiferi sau în grădini, pentru a se hrăni. După această fază de hrănire ea mai depune încă un rând de ouă, însă într-un număr mai mic decât prima dată. Ea depune aproximativ 20 de ouă în această etapă. După o a treia fază de hrănire, femela depune al treilea rând de ouă, în cantităţi şi mai reduse. După 4-6 săptămâni evoluţia embrionară se încheie, iar larvele eclozează. Acestea au nevoie de 3-5 ani, pentru a realiza transformarea în pupă, iar mai apoi metamorfoza în cărăbuşi adulţi. Larvele se hrănesc cu substanţe humoase şi cu rădăcini de plante. în ultimul stadiu de larvă transformarea în pupă are loc vara, iar cărăbuşul tânăr eclozează la sfârşitul verii. Acesta mai întâi iernează, după care, în primăvara următoare iese din pământ.

    Sursă selectivă: hobbygradina.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!