• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DEPOPULĂRI masive în STUPINE! Ce se întâmplă pe piața MIERII ROMÂNEȘTI?

    Roxana Dobre -

    An foarte dificil pentru apicultorii români! După o invazie a mierii falsificate și a produselor apicole aduse din afara UE la preț de dumping, acum crescătorii de albine reclamă o adevărată dramă în stupine, o situație care îi împinge la faliment.

    După o primăvară ploioasă, debutul verii nu dă mari speranțe apicultorilor. Precipitațiile abundente și grindina au afectat familiile de albine iar prețul mierii a scăzut față de anul trecut. Până de curând, mierea românească a avut o piaţă bună, fiind foarte apreciată de străini dar acum piața apicolă se află într-un adevărat blocaj, după cum recunoaște chiar președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

    Apicultorii se plâng că statul român nu îi protejează în niciun fel iar concurența cu mierea adusă din import este neloială. ”La noi familiile s-au depopulat din cauza ploilor. A scăzut puterea familiei de albine pentru că dacă nu este hrană aceasta nu se înmulțește. Înainte trebuie să aibă rezerva în stup (…) dacă le aveam la 6-7 rame după perioada de cules au scăzut și la 3-4 depinde cum a stimulat fiecare apicultor cu hrană ca să poată merge mai departe”, ne-a explicat Ioan Fetea, care a declarat și că stuparii au depus la Ministerul Agriculturii o cerere pentru plata unui ajutor de minimis în apicultură ca un colac de salvare în acest an în care foarte mulți crescători sunt la un pas de faliment.

    Necazul apicultorilor este cu atât mai mare cu cât în momentul de față nimeni nu cumpără miere astfel că piața este în totalitate blocată. Motivul este legat de ”invazia” de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică. ”Este un blocaj care persistă încă de anul trecut mai exact din toamnă. Cauza este intrarea pe piața europeană cu tot felul de surogate, marfă ieftină provenită din China, Mexic, Argentina și mai nou acceptul de a intra mierea din Ucraina care produc peste 70.000 de tone în fiecare an”, a mai declarat pentru Agrointeligența, șeful apicultorilor.

    Regula cererii și ofertei ar fi trebuie să crească în mod normal prețul mierii având în vedere că producția de anul acesta la salcâm și rapiță a scăzut cu 30 la sută față de anul trecut. ”Noi am lua prețul corect dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din altă parte, așa ar trebui, dar în aceste condiții (…) ați văzut ce s-a întâmplat în toamnă când am făcut reclamație și am ajuns la Parlament în sensul în care mierea s-a vândut cu 9 lei. Acea miere era adusă de nu știu unde amestecată cu puțină miere românească și era o batjocură. Așa că nu are cum să crească prețul din moment ce se aduc aceste surogate din import și prostim consumatorul. Foarte mulți apicultori au fost băgați în faliment din această cauză pentru că nu a fost o concurență loială”, a mai subliniat șeful apicultorilor.

    Și în aceste condiții intervine o întrebare firească: ce este de făcut? Cum poate proteja statul apicultorii? ”O să solicităm și noi, am văzut că un europarlamentar are o inițiativă deja, să nu se permită amestecul mierii românești cu tot felul de falsuri care vin import. Dacă tot această miere vine la noi de ce nu se pun taxe vamale să ne protejeze? Adică să nu se aducă mai ieftin decât prețul intern. Nu știm să ne protejăm, alte țări știu să își protejeze producția internă dar la noi nu este interes din păcate. Mai ales că noi avem miere de calitate produsă în zone curate, nepoluate. Dar nu se dorește protejarea apicultorului român și să îi lăsăm pe alții cu tot felul de produse”, a mai spus Fetea.

    Foto: Roșioru Bogdan/Facebook


    Te-ar mai putea interesa

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE Apicultor: Mierea ajunge să coste în jur de 5-6 lei/kg la procesatori Mierea produsă în stupina lui Cosmin Herța l-a îndulcit până și pe Papa Francisc

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun