• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • POVESTEA tânărului care a ajuns din ZILIER să fie OMUL DE BAZĂ într-o fermă cu 6.000 DE HECTARE

  Gabriela Gimbășanu -

  La Hollywood se fac pe bandă filme despre ”visul american”-  povestea succesului atins pornind de jos. Este povestea de viață pe care o trăiește în realitate, zi de zi, un tânăr din județul Constanța, băiat simplu de la țară care a reușit, muncind și respectându-i pe cei din jur, să ajungă dintr-un simplu zilier într-o fermă mare la omul de bază al acestei afaceri agricole.

  Florin Costea s-a născut la Viișoara, în județul Constanța. Nu e copil de bani gata și nici nu s-a născut sub vreo stea norocoasă. A primit însă de la părinți ”cei 7 ani de-acasă”, dorința de munci și pasiunea pentru muncile câmpului. Așa că imediat ce s-a făcut mai mare, a dorit să își câștige un ban al său și, pe perioada vacanțelor, s-a angajat zilier la cea mai mare fermă din localitatea, cea agricultorului Gheorghe Albu.

  În vacanțe eu eram în fermă, cu mătura, cu sacul, cu grebla facem tot ce mi se spunea”, își amintește Florin Costea.

  Muncea cot la cot cu angajații din fermă și a reușit să le câștige prietenia prin faptul că nu se plângea niciodată și mereu venea cu idei pentru a aduce îmbunătățiri în fermă. Este și ceea ce l-a făcut să fie ținut minte atât de fermierul Gheorghe Albu, cât și de fiul acestuia, Ionuț, care, atunci când a avut ocazia, i-a făcut lui tânărului din Viișoara o ofertă de nerefuzat.

  Florin Costea cu reporterul Agrointeligenta Gabriela Gimbasanu

  Timpul a trecut, eu am mers la facultate – am urmat Facultatea de Drept și, printr-o conjunctură favorabilă, m-am reîntâlnit cu fiul domnului Albu care mi-a propus să îmi schimb locul de muncă și să vin să lucrez în cadrul firmelor Argonaut. La vremea aceea eu lucram consilier financiar la o bancă și am mers să-i prezint o ofertă de finanțare domnului Ionuț (Ionuț Albu – n.r.). Viața a făcut ca eu să fiu cel care am primit o ofertă de nerefuzat și nu am stat de două ori pe gânduri să accept. A fost șansa mea, dacă mă uit acum în urmă”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Costea care, acum 5 ani, când abia împlinise 21 de ani, devenea om de bază în ferma lui Gheorghe Albu.

  ”Tranziția” de la munca de zilier la cea de responsabil în ferma de 6.000 de hectare din Viișoara s-a făcut treptat, mai ales că Florin Costea a preluat cele mai dificile sarcini și cele mai importante pentru exploatația agricolă din județul Constanța.

  După discuția cu domnul Albu am venit la un interviu, mi s-a explicat ce am de făcut și mi-au spus dacă fac față volumului de muncă o sa-mi fie bine. Mi s-a oferit o șansă, am profitat de ea și uite-mă aici după 5 ani de muncă. Nu a fost ușor: pe lângă funcția din fermă atârnă și o responsabilitate imensă pe umerii mei. Mă ocup de declarațiile APIA, digitizarea terenurilor, cadastrare terenuri, achiziție de teren pe care le face ferma, relația cu arendatorii, plata arendei, relațiile cu primăriile. La început a fost foarte greu, la 21 de ani nu mulți au curajul să facă asta, plus că responsabilitatea a ceea ce fac este foarte mare”, a explicat tânărul pentru Agrointeligența.

  DSC_0728

  Are propria fermă și și-a cumpărat tractor pe fonduri europene

  Iar visul lui Florin nu se oprește aici. Nu doar că a câștigat încrederea fermierilor Albu, tatăl și fiul, dar a reușit să pună pe picioare și propria sa afacere în agricultură. Una pentru care, anul trecut, a obținut și o finanțare european nerambursabilă cu care și-a cumpărat tractorul viselor lui!

  ”Părinții mei lucrau câteva hectare pe care le-am preluat eu de anul trecut și am depus un proiect pe PNDR 2014-2020, pe submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor femieri” și în decembrie am primit vestea bună că mi-a fost aprobat proiectul. Am obținut suma de 40.000 euro și am încasat deja prima tranșă în valoare de 30.000 euro. Banii i-am investit într-un tractor, mi-am cumpărat un John Deere 5015 M”, a spus tânărul care astăzi a ajuns să lucreze, în total 36 de hectare. Nu vrea însă să se oprească aici: ”Îmi doresc să închei proiectul pentru ca în 2017 să depun un alt proiect pe submăsura 4.1 și să-mi cumpăr și o combină. Ca și suprafață cultivată m-aș mulțumim cu un minim de 100 de hectare, o suprafață care să-și merite investițiile făcute în fermă. Dacă lucrezi la timp și așa cum trebuie astea 100 de hectare nu ai nevoie de nimic altceva”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Costea, care la 21 de ani a ajuns om de bază în ferma lui Gheorghe Albu.

  Ghoerghe Albu

  Mare fermier care dă o șansă tinerilor să intre în agricultură

  Povestea lui Florin Costea nu este singura de acest fel în comuna Viișoara, locul unde Gheorghe Albu a decis că ferma sa să fie o veritabilă ”pepinieră” de specialiști și unde lucrează foarte mulți tineri care, în loc să plece la oraș, au rămas în satul natal. ”Florin este doar unul dintre tinerii care am ales să investim mai ales încredere. Spre exemplu, un absolvent al Facultății de Horticultură este cel care se ocupă de tratamentele la vița de vie, este un specialist desăvârșit care face o treabă foarte bună. De astfel de tineri avem nevoie, de oameni serioși, care vor să muncească și, așa cum s-a văzut în cazul lui Florin, se poate să ajungi din zilier mâna dreaptă într-o fermă mare și chiar să ai propriul tău pământ, să îl lucrezi și să îți faci un rost în viață”, a declarat fermierul Gheorghe Albu pentru Agrointeligența.


  Te-ar mai putea interesa

  Salarii în agricultură – Ucraina. Un agronom bun are un salariu mediu de 2.300 de euro Reorganizare totală la MADR: 300 de funcţii de conducere – desfiinţate; economii la buget de 10 milioane de euro Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură

  Ultimele știri

  APIA – anunț oficial pentru fermierii care nu au luat niciun leu din subvenție! AGROTAIFAS cu Ana-Maria Andrei | S.2 EP. 6 | AUREL SIMION Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani