• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oile care fată trei miei: RASA DE EXCEPȚIE cu care GHEORGHE ALBU vrea să ajungă la un efectiv de 10.000 de capete într-un TIMP RECORD

  agrointeligenta.ro -

  Rasa de oi Palas este pariul fermierului Gheorghe Albu. Deține în prezent un efectiv de 4.000 de capete și, ajutat de oițele de excepție, vrea să atingă într-un timp extrem de scurt pragul de 10.000 de ovine. Secretul său: linia Prolific a rasei Palas pe care Albu a ajuns să o aducă la o performanță de trei miei la o fătare.

  Gheorghe ALBU oi de Palas

  Fermierul Gheorghe Albu lucrează 6.000 de hectare în județul Constanța, suprafață din care 200 de hectare reprezintă luciu de apă și alte 200 de hectare sunt acoperite cu viță de vie. Un alt pariu al lui Albu este însă în zootehnie, acolo unde a investit în dezvoltarea și îmbunătățirea rasei Merinos de Palas, pe care a dezvoltat-o în două linii: una de carne și una pentru obținerea de miei valoroși pentru sporirea efectivului. De altfel, fermierul Gheorghe Albu este singurul din România care deține un efectiv de Merinos de Palas în rasă pură.

  Rasa Merinos de Palas

  Oile valorifică foarte bine produsele secundare

  ”La o asemenea suprafață cultivată nu puteam să nu avem și un efectiv însemnat de ovine, pentru că așa, cum după cum bine știți, oile valorifică foarte bine producțiile secundare. Avem suprafețe însemnate de unde recoltăm porumb și unde avem destul de multe pierderi pe care le recuperăm cu efectivul de animale. Avem cantități însemnate de loturi semincere și prin selectarea lor rezultă produse secundare, spărturi pe care le folosim în creșterea animalelor. Mai mult decât atât, aici la Viișoara se găsește una dintre cele mai bune rase de ovine pentru carne omologată după Revoluție: rasa de carne de Palas. Această rasă a fost creată în unitatea noastră”, a declarat fermierul Gheorghe Albu, în cadrul cursului practic pe care l-a organizat și anul acesta pentru studenții Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București.

  Rasa de ovine Prolific de Palas

  Linie de carne îmbunătățită cu rasele Texel și Sufflok

  La linia de carne Palas s-a urmărit îmbunătățirea caracteristicile de conformație, în așa fel încât porțiunile care sunt recunoscute pentru carne, așa cum este crupa, au fost dezvoltate cu prioritate.

  ”Linia de carne Palas a fost dezvoltată prin încrucișări între rasele Texel și Sufflok, de aici și caracteristica crupei, unde partea din spate este atât de bine îmbrăcată în carne, încât popular i se spune și ”fund larg”. Acele însușiri au fost consolidate și toate regiunile de carne sunt bine dezvoltate, dar mai mult decât atât, de la aceste rase de import s-a luat și calitatea cărnii. Aici intră frăgezimea cărnii, grăsimea și proteina. Când mănânci carne de miel din această rasă, nu mai are acel mult seu care să-ți dea o repulsie față de consumul de carne grasă. Acesta este motivul pentru care această rasă este extrem de căutată în Siria și toate țările arabe. Vrem să creștem rapid acest efectiv de animale și să fim noi direct exportatori”, a explicat fermierul constănțean planul său pentru a crește profitul afacerii cu ovine din rasa românească de carne.

  Rasa de Carne Palas

  De la 4.000 la 10.000 de capete cu ajutorul liniei Prolific

  Până acum efectivul de Palas din ferma lui Albu a ajuns la 4.000 de capete, dar planul pe termen scurt este să ajungă la un efectiv de 10.000 de capete, cu ajutorul liniei Prolific, dezvoltată din rasa Merinos de Palas și care are o prolificitate de 300%.

  ”În ceea ce privește sectorul de creștere a ovinelor am investit destul de mult pentru a obține cele două linii, una dintre ele fiind și omologată. Este vorba despre linia de carne de Palas și despre linia Prolific, dacă la una s-a urmărit îmbunătățirea calităților în ceea ce privește caracteristicile de carcasă, dar și ceea ce înseamnă calitatea cărnii, pentru cea de-a doua linie am urmărit prolificitatea. Această linie are o prolificitate de 3 miei, de 300%. Cu ajutorul acestei linii putem să ne mărim sporul de efectiv într-un timp cât mai scurt. Toate astea însumate pe rase sunt acum în jur de 4.000 de animale, efectiv adult, mioare și tineret. În ferma noastră se poate găsi singurul lot de Merinos de Palas recunoscut în rasă curată. Ne-am propus să ajungem la un efectiv de 10.000 de capete”, susține constănțeanul.

  Pe aceeași temă, citiți și: Rasa de oi Palas, la trei ani de la omologare. Cercetătorii români spun că la calitatea cărnii, noua linie de ovine se bate cu…Angus


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive De vorbă cu fermierii, episodul 5: ”Oamenii să stea liniștiți în case, noi o să lucrăm pentru ei” ADAMA România prezintă ADAMA Farming Business Academy: Training-uri online pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Piața mondială de cereale. Rusia introduce o taxă suplimentară pentru exporturile de grâu, porumb și orz Ucraina: Exportul de porumb, plafonat la 24 de milioane de tone