• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Subvențiile fermierilor – BLOCATE de un director din APIA Central! Întâlnire de URGENȚĂ la MADR!

    agrointeligenta.ro -

    Subvenții sabotate din interiorul APIA! Fermierii au venit de urgență la București pentru o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu însuși ministrul Achim Irimescu. Sunt informații că plățile în zootehnie sunt în impas după ce unul dintre șefii de la APIA a refuzat să semneze pe un contract cu Siveco!

    Crescătorii de animale fac în această perioadă zilnic drumuri la București pentru a afla care este stadiul plăților pentru subvențiile din anul de cerere 2015. Nici până în clipa de față de la APIA nu s-au comunicat efectivele eligibile pentru anul 2015 sau cuantumurile care revin pe cap de animal.

    Crescătorii de ovine au cerut astăzi o întâlnire de urgență cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

    ”O parte dintre liderii oierilor sunt în acest moment la ministrul Achim Irimescu să ceară demisiile tuturor celor care au frânat plățile la APIA. Am stabilit că vom fi în București zilnic până când se fac plățile. Stăm acolo să vedem plățile făcute. Avem informația că, unul din directorii APIA nu a vrut să semneze adiționalul la contract cu SIVECO și nu se putea face plata. Asta se întâmpla ieri. Ministrul a atras atenția de atâtea ori că a fost sabotat chiar din interior și se pun piedici plăților. Și asta de cei care autorizează banii nu din teritoriu, acolo funcționarii își fac treaba”, ne-au declarat surse.

    Crescătorii de animale nevoiți să afle ”pe surse” efectivele eligibile

    Crescătorii de animale nu au fost informați oficial de APIA care este efectivul eligibil la plată sau care sunt progresele pe care le-au făcut de când modulul pe zootehnie a fost funcțional.

    Singurul care a dat un semnal legat de plățile pe zootehnie a fost ministrul agriculturii care a precizat că la începutul săptămânii că MADR va reverifica datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal. ”În situația actuală există riscul să se piardă sume importante de bani. Sper ca în această săptămână să clarificăm situația și să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal și pe cap de animal. Și fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie și în vegetal. În situația actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani”, a precizat Irimescu într-o declarație pentru Agerpres.ro. 

    Din primele informații referitoare la plata ANTZ-ului, acesta va fi de circa 100 de euro, adică aproximativ 450 de lei, după cum au fost anunțați membrii Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Despre sprijinul cuplat – care se acordă pentru efective de minim 10 capete și cel mult 250 de capete, liderii organizației susțin că va fi ”același cuantum pentru toate categoriile (rasă curată, metis, tineret). Suma – mult peste așteptările noastre!”. Totuși, crescătorii au primit și o veste mai puțin bună: plățile nu vor putea fi demarate săptămâna aceasta, ci probabil, cel mai devreme, procedurile vor mai dura cel puțin încă o săptămână.

    Ce pot sa va spun în exclusivitate este că efectivul total de bovine pentru carne, rasa curată și metiși înscrise în Registrul Genealogic la Rasele de Carne, este de peste 20.000 de capete. Din primele cifre neoficiale se pare că SCZ a fost solicitat doar pentru circa 8.500 de capete. De aici apare necesitatea unei reverificări foarte atente a datelor. Suntem de acord ca totul să fie bine „cântărit”, dar le reamintim oficialilor MADR că fermierii sunt la capătul puterilor și implicit a răbdării!”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    La finele săptămânii trecute, și oierii au aflat ce sume urmează să încaseze după finalizarea primelor calcule. Sursele Agrointeligența din APIA Central, dar și liderii din sectorul oieritului ne-au spus că subvenția pe cap de ovină, adică sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ). 

    Informația a fost până acum confirmată pentru Agrointeligența de către Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, organizație care a avut un reprezentant ce s-a deplasat la București tocmai pentru a afla ”de la sursă” cuantumul plăților pe cap de ovină.

    Acestea sumele de care știm și noi acest moment, dar pe cale oficială încă nu am primit nicio informare. Eu aș spune că acestea sunt sumele ce vor rămâne finale pentru plată dacă s-a emis Hotărârea de Guvern. Poate să mai fie o eroare minoră la calcul la cifrele vehiculate, să zicem că în loc de 4,8 euro la SCZ să se rotunjească. Cu toate acestea, eu zic că nu mai are ce să se modifice și, din ce știu, s-a demarat și procedura de plată”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Cioranu.

    De precizat că efectivele și cuantumurile relatate nu au fost confirmate de APIA până la acest moment!


    Te-ar mai putea interesa

    S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!