• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Calculele APIA pentru SUBVENȚIA LA VACA DE LAPTE! Vezi SUMA PE CAP DE ANIMAL!

    Roxana Dobre -

    Subvenția pe cap de vacă de lapte 2015! Iată primele calcule ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dezvăluite, în exclusivitate pentru Agrointeligența de către ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Sumele sunt doar estimative întrucât sunt în curs verificări riguroase pentru a se evita situațiile în care vreo eroare să îi aducă pe fermieri în situația de a returna o parte din banii încasați!

    Există riscul să se piardă sume importante de bani pe zootehnie, spune ministrul agriculturii Achim Irimescu. Acesta a cerut săptămâna trecută Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie. De ce a recurs ministrul la această măsură?

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, ne-a declarat în exclusivitate că efectivele eligibile comunicate de APIA au fost extrem de mici față de cele estimate. De aceea a și luat decizia unei reverificări deși, spune ministrul, din partea MADR există toată bunăvoința de a plăți aceste sume fermierilor care au animale eligibile.

    Noi am mizat pe un număr de animale și a ieșit în final foarte mic (efectivul eligibil n.r). Sigur o întrebare a fost dacă putem să dăm oricât iar decizia mea a fost să dăm ca să nu dezangajăm sume. Dar m-aș fi bucurat să fie cât mai mulți fermieri cu animale elibigile ca să beneficieze de subvenții. Vă dau un caz concret la bovinele de carne unde am mizat pe 20.000 de capete eligibile și sunt 8.330 – 8.400 de capete. În acest caz vine un cuantum de peste o mie de euro pe cap de animal. Sigur că este foarte mult, este primul an (…) să zicem că nu s-au făcut calculele bine. Problema este că sunt prea puțini fermieri care primesc aceste subvenții adică eu m-aș fi bucurat…Sau la vacile de lapte unde avem criză pe acest sector iar noi am mizat pe 300.000 de capte și avem doar 91.000 de animale eligibile. Și atunci în loc de 250 de eurovom da 844 de euro pe cap de animal”, ne-a explicat în exclusivitate ministrul agriculturii.

    Acesta spune că regulamentul european nu interzice acordarea unui cuantum mai mare decât cel inițial dar singura regulă este ca această sumă să nu o depășească de 10 ori pe cea inițială. ”Suma inițială, în cazul vacilor de lapte 250 de euro iar a celor de carne 300 de euro, poți să o crești teoretic de 10 ori adică să nu depășească 2.500 respectiv 3.000 de euro”, ne-a mai spus ministrul agriculturii.

    Până la această oră, pe lângă sprijinul cuplat care se achită pentru efective între 10 și 250 de capete, fermierii vor încasa, fără restricții, ajutorul național tranzitoriu de la bugetul de stat, evaluat undeva la 450 de lei din primele calcule.

    În cazul sectorului de creștere a ovinelor, din primele calcule, se pare că sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ).

    Potrivit lui Achim Irimescu, cel mai probabil plățile pe zootehnie vor începe de săptămâna viitoare de pe data de 15 iunie. ”Sperăm ca săptămâna viitoare să reușim să dăm drumul și la aceste plăți”, a conchis ministrul Agriculturii.

    Ce sume a virat APIA până în acest moment

    APIA a informat vineri printr-un comunicat că suma totală autorizată la plată până în prezent pentru cererile depuse de fermieri în Campania 2015 în sectorul vegetal este de 1,184 miliarde euro, din care:

    -255,44 milioane euro plăți în avans FEGA;

    -685,77 milioane euro plăți regulare efectuate din FEGA;

    -89,24 milioane euro Ajutor Național Tranzitoriu în sectorul vegetal (ANT 1) cu finanțare din Bugetul Național;

    -153,87 milioane euro (FEADR + cofinanțare de la bugetul național) pentru Măsura 13 – “Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” –  PNDR 2014 – 2020;

    De asemenea, a fost autorizată la plată suma de 6,5 milioane euro pentru Măsura 14 (FEADR + cofinanțare de la bugetul național) Plăți în favoarea bunăstării animalelor”.

    Începând cu data de 6 iunie 2016, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură demarează plata pentru acciza la motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul I 2016, conform Ordinului nr.819/01.06.2016.

     Suma alocată este de 93.913.700,242 lei iar plata se efectuează pentru un număr de 12.185 beneficiari și pentru o cantitate de 52.246.842,972 litri motorină.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!