• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul APIA pentru FERMIERII care au fost în EȘANTIONUL DE CONTROL!

  Roxana Dobre -

  Nu au primit încă nici un euro din subvențiile agricole pe anul 2015! Sunt zeci de mii de fermieri în această situație iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este foarte aproape de a le rezolva problema și de a-i autoriza la plată și pe acești beneficiari ai plăților directe! 

  Fermierii care au intrat în anul de cerere 2015 în eșantionul de control sunt cei care nu au primit nici un euro când s-a plătit avansul din subvenție în noiembrie anul trecut. Tot acești agricultori așteaptă acum vești despre când ar putea și ei să își încaseze subvențiile agricole pe anul trecut.

  Deși s-au făcut mai multe declarații privind o plată parțială – către unii fermieri care s-au aflat în eșantionul de control, în realitatea, aceștia nu au fost plătiți încă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cel puțin așa reiese dintr-un răspuns al Agenției de Plăți pentru Agrointeligența. ”Funcţionalitatea de control administrativ după controlul pe teren este în stadiul final de testare urmând a se începe autorizarea la plată în cel mai scurt timp”, se arată în textul citat. 

  Sunt 57.000 de astfel de beneficiari ai subvențiilor. De altfel, această situație a fost sesizată și de fermieri. ”În urma cu o oră mi s-a comunicat clar de către APIA local că fermierii din eșantion care nu au primit absolut niciun leu,nu au nicio șansă să intre la plată. Nu funcționează SOFTUL și nici nu pot avansa vreo data de soluționare”, a atras atenția Toma Nicu, fermieri din Constanța. 

  Fermieri controlați în mod repetat

  Anul acesta, fermierii din eșantionul de control s-au plâns că, din nou, sunt tot ei sunt verificați de APIA, acuzând că selecția celor verificați nu este 100% aleatorie. Directorul general al APIA, Florin Faur a explicat însă cum se formează lista celor care intră anual la control.

  Astfel, se folosește softul informatic al APIA, anume creat ca eșantionul de control să facă în primă fază o selecție fără nici un criteriu, iar apoi o selecție pe baza unei analize de risc, ceea ce expune mai mult fermierii mari, cu multe scheme și pachete de plăți. ”Noi am avut un număr total de 57.000 de fermieri din care 48.000 de fermieri cu o suprafață de 235.000 de hectare au intrat prin control prin teledecție, iar diferența de 9.000 de fermieri sunt fermieri selectați pentru control clasic. Dacă e să o luăm pe suprafețe, la cei 48.000 de fermieri – e clar că au intrat și fermieri mari, medii și fermieri mici. Pe partea cealaltă, de fermieri controlați clasic, sunt doar 9.000, dar au în interiorul lor în jur de un milion de hectare. E clar că aici sunt ferme mari, cu mii de hectare. Dau exemplu județul Timiș unde am avut 273 de fermieri la controlul clasic cu măsurătoare – auto, raport control foto, la o suprafață de 109.000 hectare, din totalul județului de 535.000 de hectare. Am avut clar ferme mari. (…) Controlul este de așa manieră gândit nu doar la noi să fie extras din baza de date. Are două analize – aleatorie – unde intră fermieri de toate tipurile, și analiza de risc care normal că tot timpul va greva asupra fermelor cu pachete financiare mari, cu pachete multe”, a explicat Florin Faur.


  Te-ar mai putea interesa

  China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie