Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

ROȘII amare, acre sau PREA DULCI? Uite cum poți controla GUSTUL TOMATELOR!

Se întâmplă, uneori, ca după ce am așteptat foarte mult să se coacă roșiile, să descoperim că gustul acestora nu este cel pe care ni l-am dorit. Fie că tomatele sunt prea acre, chiar amare, fie sunt prea dulci. Factorii care ține de gustul tomatelor pot fi controlați prin decizii luate din timp pentru recolta de legume.

Primul pas pentru a obține gustul dorit al tomatelor este alegerea unui soi sau hibrid despre care cunoaștem cât mai multe informații. Spre exemplu, sunt roșii cu un grad mai mare de aciditate, și atunci acest lucru ne va da nouă gustul ușor acrișor, astringent. Roșiile cu aciditate mai scăzută ne vor da gustul acela dulceag.

De asemenea, dacă aveți roșii de tip cherry, de la acestea să vă așteptați să fie mai dulci!

În afară de alegerea varietății de roșie în acord cu gustul, pot apărea și alte elemente care să influențeze calitatea recoltei. Astfel, chiar și culoarea unei roșii are legătură cu nivelul său de aciditate – adică tomatele de culoare galbenă sau cele portocalii sunt, din start, mai puțin aromate.

Un alt element important sunt frunzele plantei – mai exact numărul lor întrucât pot bloca accesul razelor solare la fructe, încetinind coacerea și chiar cauzând o coacere neuniformă, ce se va cunoaște și în gust – unul ușor amărui.

Ca și fertilizare, se pare că ajută mult ca planta să aibă ce îi trebuie, iar pentru o aromă deosebită și gust plin, se merge pe un aport corect de fertilizanți cu potasiu și sulf. Evitați fertilizarea excesivă cu azot care doar ajută planta să dezvolte mai multe frunze…și cam atât. Mergeți la început pe un îngrășământ mai sărac în azot, 5-10-10, apoi completați cu azot la nevoie după ce planta începe să înflorească.

Aveți grijă cu irigarea, mai ales până la apariția fructelor. După acel moment, udarea se face moderat pentru ca roșia să își tragă din sol mai ales compușii care ajută obținerea unei arome naturale, nu a uneia diluate.

În cele din urmă, aveți grijă la expunerea culturii de roșii la soare. Tomatele iubesc soarele – au nevoie de măcar 8 ore expunere pe zi la cele din câmp sau din grădină, iar razele solare ajută cultura să își atingă potențialul din toate punctele de vedere, inclusiv cele legate de gust și consistență.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu