• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce MODIFICĂRI mai puteți face la CEREREA UNICĂ depusă la APIA

    Roxana Dobre -

    10 iunie a fost ultima zi în care fermierii au mai putut depune cererea unică aferentă anului 2016 pentru a primi bani de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) fără a fi penalizați. Acum agricultorii pot face o serie de modificări cu/fără penalizări chiar dacă cererea a fost închisă. În plus, fermierii care nu au reușit să ajungă la APIA mai au la dispoziție, după data de 10 iunie, încă 25 de zile caledaristice (cu penalizări de 1%/zi) pentru a depune cererea unică. Termenul calculat cu cele 25 de zile este 5 iulie. 

    Iată ce modificări pot fi făcute în cerere!

    Fermierii pot aduce modificări cererii unice de plată sau pot retrage în totalitate cererea unică de plată sau părţi ale acesteia numai dacă:

    – APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată;

    – APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului.

    În cazul în care în cadrul unui control la faţa locului, a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu sunt autorizate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea. În cazul în care modificările aduse cererii unice de plată au incidenţă asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza în consecinţă.

    Astfel fermierii au la dispoziție 4 formulare la APIA, M1, M2, M3 și M4. 

    Primul, M1, se referă la schimbarea declaraţiei de suprafaţă pentru anul 2016! Prin depunerea acestui formular se poate: mări suprafaţa unei parcele/subparcele deja declarate, schimba cultura, diviza parcela în subparcele, modifică numărul blocului fizic dacă fermierul nu a fost notificat de APIA cu privire la erori sau nu a fost supus controlului pe teren.

    Iar al doilea, M2, se referă la adăugarea de teren sau modificări de suprafaţa a unei parcele, pachetele/variantele de pachet/submăsurile şi bifele de solicitare ale acestora. 

    Suprafeţele înscrise în M2 sunt justificate de documente doveditoare ale utilizării legale a terenului. Se pot adăuga una sau mai multe parcele individuale, declarată(e) ulterior depunerii cererii iniţiale, inclusiv parcele pentru care se solicită sprijin pe măsurile de dezvoltare rurală).

    Pentru măsurile de dezvoltare rurală, prin M2 se poate aplica bifa aferentă pachetului/variantei/subpachetului/grupului de pachete/submăsurii din cadrul M 10, M 11, M 13, M 214, după caz.

    Al treilea formular, M3, se referă la retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă, a pachetelor de agro-mediu de pe parcelă (retragere parţială de suprafeţe).

    În conformitate cu art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014, o cerere unică de plată poate fi retrasă în totalitate sau parţial în orice moment, în scris. Dacă APIA a informat deja fermierul cu privire la eventualele cazuri de neconformitate din cererea unică de plată, dacă APIA a avertizat fermierul cu privire la intenţia sa de a efectua un control la faţa locului sau dacă, în cadrul unui control la faţa locului, se constată orice neconformitate, nu sunt autorizate retragerile în ceea ce priveşte acele părţi din cererea unică de plată care sunt implicate.

    Pentru măsurile de dezvoltare rurală

    Retragerea în sistem a bifei de solicitare a pachetelor/grupuri de pachete/ submăsuri pentru măsurile de dezvoltare rurală M 10, M 11, M 13, M 214 şi retragerea pachetului/lor de pe parcelă se face prin formularul M3.

    În cazul pachetului 8 din M 10: În primul an de angajament, dacă fermierul nu mai doreşte sprijin pentru anumite animale, le poate retrage cu formularul M3 (specific sectorului zootehnic) fără a fi necesară înlocuirea acestora.

    Începând din anul doi de angajament, dacă fermierul doreşte să retragă animale prin M3 va fi atenţionat de către funcţionarul APIA asupra nerespectării cerinţei specifice privind numărul total de animale angajate/rasă. Dacă fermierul nu intenţionează să înlocuiască animalele retrase, va folosi formularul M3 unde va înscrie, sub semnătură, luarea la cunoştinţă despre recuperarea plăţilor necuvenite acordate anterior pe P8-M 10.

    Retragerea unei /unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă, a pachetelor de agro-mediu de pe parcelă si a bifelor de solicitare corespunzătoare (retragere parţială de suprafeţe) se efectueaza prin intermediul formularului M3.

    Dacă în timpul campaniei, fermierul A cedează fermierului B o parte din exploataţie prin vânzare, concesionare, arendare, etc. (o parte sau toate parcelele care pot fi transferate prin Anexa nr.33), până în data data finală a cererii unice de plată, fermierul A depune formularul M3, iar fermierul B depune formularul M2.

    Pentru culturile modificate, care implică prezentarea la APIA a unor documente specifice în conformitate cu schemele pentru care solicită plata, acestea sunt prezentate de fermieri în termenele precizate de legislaţie (dacă acestea sunt aduse de fermier în perioada de penalizare, întârzierea este sancţionată cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare).

    Retragerea întregii suprafeţe declarată de fermier în cererea de plată se poate realiza oricând (se specifică clar motivul retragerii).

    Formularul M4 se referă la schimbarea adresei/coordonatelor bancare/numelui societăţii, fără i a se modifica CUI-ul. Acesta se depune de către fermier fără penalităţi la orice moment. Mai mult, și solicitarea de retragere a sprijinului aferent unei/unor scheme de plată în campania 2016 este luată în considerare oricând. 

    Cererile unice de plată sunt supuse controalelor încrucişate preliminare. Rezultatele controalelor încrucişate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data finală de depunere a cererii unice de plată. În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data finală a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA-Online.

    Solicitantul este notificat de APIA privind erorile/modificarile din cerere pe care trebuie să le clarifice în termen de 15 zile de la data la care fermierul a semnat confirmarea de primire. Numai solicitantul însuşi sau o persoană împuternicită de el poate completa formularele menţionate. Pentru toate modificările aduse cererii unice de plată se vor prezenta documente justificative care susţin aceste modificări.

    Care sunt paşii care trebuie parcurşi de la depunerea cererii unice de plată şi până la efectuarea plăţii?

    Organism responsabil APIA (centre judeţene, centre locale)
    Perioada de depunere a cererilor unice de plată De la începutul lunii martie până la 10 iunie (fără penalizări) ulterior datei de 10 iunie se mai pot depune în termen de 25 de zile caledaristice (cu penalizări de 1%/zi)
    Depunerea cererilor unice de plată Centrele locale/judeţene APIA declaraţia de suprafeţe se poate face on-line (IPA online), prin utilizarea unui nume de utilizator şi unei parole furnizate de APIA fiecărui fermier
    Controale administrative Supradeclarări, verificări în baza de date IACS, verificări încrucişate cu alte baze de date (ex. Registrul animalelor – ANSVSA), analiză de risc (evaluarea factorilor de risc ptr. fiecare fermier) şi eşantionare în vederea stabilirii eşantionului de controlul (selectarea cererilor de plată cu risc mai mare de identificare a unor neconformităţi)
    Controale pe teren Clasic pe teren (inclusiv vizite rapide) sau prin teledetecţie, verificările de vară şi cele de iarnă
    Controale administrative Cu datele rezultate în urma controalelor pe teren
    Gestionarea erorilor Calcularea sancţiunilor şi autorizarea la plată
    Efectuarea plăţii Până la data de 30 iunie a anului următor

    Sursa: Ghid de completare a cererii unice, MADR

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!