• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibrizi de rapiță. Ce șanse are DALTON să-l detroneze pe legendarul VISBY?

    Gabriela Gimbășanu -

    Când un brand specializat…pe rapiță vorbește despre cel mai productiv hibrid al său, nu ai cum să nu devii curios sau, în cazul meu, curioasă. După Visby – hibridul care a scris istorie la nivel europeană și a devenit rapid și cel mai bine vândut produs din portofoliul Rapool Ring România, acum managerul de marketing al companiei, Mihaela Radu ne vorbește despre Dalton, hibridul introdus de anul aceasta în România și care, lasă producătorul să se înțeleagă, are șanse mari să cucerească fermierii români prin faptul că se adaptează tuturor exploatațiilor și nu e pretențios când vine vorba despre tehnologia aplicată. 

    Să începem însă cu Visby – hibridul care nu prea mai are nevoie de prezentare în rândul fermierilor care cultivă rapiță.

    ”Acest hibrid nu a fost prezent în platforma de la Drajna a companiei Saaten-Union pentru că nu mai are nevoie de nicio prezentare – este un hibrid cunoscut de toată lumea, un hibrid care în 2008 s-a cultivat în Europa pe o suprafață de peste un milion de hectare. Acesta a fost hibridul care a ținut ștacheta sus vreme de 10 ani. Asta este o premieră, nici un hibrid, la nici o altă companie nu a ținut ștacheta zece ani, a fost numărul unu pentru o perioadă de 10 ani. Acesta este motivul pentru care am considerat că nu mai este nevoie să-l avem în platformă, se vinde foarte bine. Acest hibrid a depășit cu succes în România, în condiții de fermă 5-5,3 tone/ha”, a declarat pentru Agrointeligența directorul de marketing al companiei Saaten-Union, Mihaela Radu.

    Despre Visby se știe deja că are o super-rezistență la iernare, adaptându-se exemplar la condiții de stres precum înghețul sau seceta. Visby are o rezistență bună față de Phoma, bună rezistență la frângere, este robust și tolerează ușor factorii de stres. Nu este sensibil. De asemenea, acest hibrid poate fi recoltat cu ușurință și este versatil, fără puncte slabe majore. Poate face față condițiilor dificile de climă, oferind producții bune.

    După Visby, însă, Rapool Ring România vorbește cu entuziasm de Dalton, un hibrid nou introdus în acest an în portofoliul companiei.

    Hibridul este viguros, semitradiv cu o dezvoltare puternică în toamnă, fiind adaptat pentru semănatul optim. Acest hibrid combină foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice cum ar fi: potențialul excelent de producție, conținut mare de ulei și o rezistență foarte bună la Phoma. De asemenea, prezintă o stabilitate foarte mare a producției cu valori ridicate. Hibridul are o toleranță bună la scuturare și rezistență deosebită la secetă. Dalton este un hibrid universal, recomandat pentru toate tipurile de ferme indiferent de tehnologia aplicată.

    Acest hibrid a depășit 6,5 tone/ha producția în condiții de tehnologie intensivă. Acesta este potențialul de producție înregistrat pe mini-parcele, voi afla și rezultatul în materie de producție începând cu anul acesta. Semnalele primite de la fermieri sunt îmbucurătoare, aceștia spun că nu au mai văzut hibrizi de rapiță care să arate atât de bine în câmp”, a mai vorbit Mihaela Radu, despre performanțele de producție ale celui mai nou hibrid din portofoliul Rapool Ring România.

    750 de hibrizi testați. Doar cei mai buni ajung apoi în oferta pentru fermierii români

    Rapool Ring România are un portofoliu destul de mare pentru ceea ce înseamnă hibrizii de rapiță și chiar dacă deține deja genetică performantă, anual, compania inovează și testează peste 750 de hibrizi în condițiile de climă din Români. Dintre toți hibrizii, doar câțiva ajung să fie propuși spre cultivarea fermierilor români. Hibrizii nou intrați în portofoliu îi înlocuiesc pe cei care nu mai oferă rezultate mulțumitoare fermierilor din România.

    Mă ocup și de managementul produselor Rapool Ring România. Asta înseamnă că testez toți hibrizii de Rapool în condițiile din România, încerc să găsesc doar hibrizii care au adaptare pedoclimatică bună pentru țara noastră. Hibrizii sunt testați sub diverse forme: densitate, rezistență la Sclerotinia, rezistență la Phoma, rezistență la principalele boli în diferitele tehnologii. Scopul final este să găsesc cei mai buni hibrizi pretabili pentru condițiile din România. Anual testez peste 750 de hibrizi în toate zonele importante culturii de rapiță din România. În general mă axez pe zona de sud-est pentru că aici se regăsește peste 70% din suprafața cultivată cu rapiță în țara noastră”, a declarat pentru Agrointeligența Mihaela Radu, directorul de marketing al companiei Saaten-Union și managerul de produs al Rapool Ring România.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă