• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VINE CANICULA! Temperaturile pot atinge pragul de 38 de grade Celsius în unele zone ale țării

    Roxana Dobre -

    Urmează două zile de foc! După lunile în care ploile nu au mai contenit acum meteorologii anunță o schimbare radicală pentru cum va arăta vremea în umătoarea perioadă. Vestea cu siguranță îi va bucura pe fermieri care, astfel, vor avea ocazia să accelereze campania de recoltare.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi o informare meteo de disconfort termic, caniculă, dar și instabilitate atmosferică accentuată, valabilă începând de vineri ora 12.00 până sâmbătă orele 23.00.

    Vineri, 17 iunie, vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării, iar sâmbătă 18 iunie, canicula va persista în Muntenia şi în vestul şi sudul Olteniei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37…38 de grade în Lunca Dunării. Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

    Începând din după-amiaza de vineri 17 iunie, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi nordul Moldovei şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Izolat ploile vor avea caracter torenţial, va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Local în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, nord-estul și estul Moldovei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul Banatului, sud-estul Munteniei se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

    Gradul de aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată țara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra izolat în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi în zonele de cultură din sudul ţării. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30…32°C) ale culturilor prăşitoare, vor determina fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază.

    Culturile de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înflorirea (80-100%), maturitatea în lapte și maturitatea în ceară (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, precum şi maturitatea deplină (10-50%) îndeosebi în sudul țării. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor înregistra fazele creştere şi dezvoltare a boabelor în silicve (40-100%), maturitatea deplină (10-70%), precum și local recoltarea. Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzire (9-33 frunze) și formarea calatidiului (10-60%).

    La porumbul semănat în epoca optimă se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) și înfrunzire (6-17 frunze), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sfecla de zahăr va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) și îngroșarea axei hipocotile (10-50%). În principalele bazine specializate, la cultura de cartof se vor semnala creşterea lăstarilor laterali și tuberizarea (40-100%), precum şi îmbobocirea (10-50%). Pomii fructiferi vor înregistra fazele de creştere a lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua coacerea fructelor şi recoltarea acestora.

    La viţa de vie din majoritatea podgoriilor vor predomina înfrunzirea, formarea inflorescenţelor şi înflorirea, precum şi formarea boabelor la soiurile timpurii de masǎ.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd