• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Masa hectolitrică, indicatorul care trage în jos prețul orzului în zona de sud a țării

    agrointeligenta.ro -

    Masa hectolitrică este una dintre piedicile pe care în acest an, fermierii români le au în a-și vinde la un preț bun recolta de orz.

    În plină campanie de recoltare la cultura de orz, cei mai mulți fermieri s-au trezit cu o surpriză de proporții atunci când au trimis la analiză probele luate din producție. Dacă în alți ani, problemele orzului erau legate fie de atacul de Fusarium sau de umiditatea prea mare, anul acesta se pare că principala problemă este reprezentată de masa hectolitrică prea mică a semințelor.

    Masa hectolitrică sau masa volumetrică constituie greutatea exprimată în kilograme a unui volum de boabe de 0,1 m³ (echivalent cu capacitatea de 100 de litri). În cazul culturii de orz, acest indicator are o mare importanță pentru că reprezintă unul dintre parametrii pe care traderii îl iau în considerare atunci când stabilesc prețul de cumpărare și îți indică cât de bun este orzul fie pentru a fi utilizat în hrana animalelor, fie pentru a fi utilizat în fabricarea berii dacă asta este destinația pentru care a fost cultivat. Astfel, fermierii care au obținut orz cu sub 58-60 kg/hl pot avea ”surpriza” că nu le este preluat de traderi.

    Pentru că ne-am dorit să aflăm care este situația cu orzul din acest an din diferite zone ale țării, reporterii Agrointeligența au luat legătura cu câțiva fermieri reprezentativi pentru județele unde își desfășoară activitatea. În timp ce pe partea de nord și nord-est a țării orzul încă este verde, în zona de sud fermieri au recoltat mare parte din suprafețele cultivate, iar rezultatele nu sunt mulțumitoare în ciuda investițiilor masive efecutate în această cultură.

    În județul Giurgiu, masa hectolitrică este de până în 55 kg/hl

    Biță Racman este administratorul SC Racman SRL, societate care lucrează 2.000 de hectare în județul Giurgiu. Pentru acest an a ales să cultive orz pe numai 30 de hectare și în ciuda faptului că a investit în tehnologie peste 2.400 de lei/ha, temperaturile scăzute din perioadă înfloritului i-au dat peste cap prognozele optimiste.

    ”Culturile în câmp arată destul de bine, acum tocmai ce am terminat de recoltat orzul. Anul acesta am avut o suprafață de 30 de hectare. Pot spune că în medie am obținut o producție de 4.700 kg/ha, o producție nemulțumitoare la orz. În perioada înfloritului am avut patru zile în care, pe timpul nopții am avut 2-4°C și cred că de aici se trage totul. Cred că temperaturile scăzute din timpul nopții au sterilizat orzul și nu a mai legat așa cum trebuie. Altceva nu are ce să fie, în rest am aplicat toată tehnologia așa cum trebuie, aceași tehnologie pe care o folosesc în fiecare an. La orz am investit 2.450 lei/ha, acum să vedem ce preț obținem la el. În zonă prețul nu sare de 126 euro/tonă. Probabil că nu voi obține acest preț pentru că am și ceva probleme cu masa hectolitrică, cu greu dacă depășește 55 kg/hl. Dacă nu ai producție nu ai nici masă hectolitrică, dacă bobul nu este dezvoltat, nu a băgat bine, în mod clar e pleavă și e foarte ușor. În momentul de față nu mă grăbesc să vând, am spații de depozitare cu o capacitatea de 20.000 tone și am ales să depozitez orzul în așteptarea unui preț mai bun”, a declarat pentru Agrointeligența Biță Racman.

    În Prahova, masa hectolitrică la orzoaica de bere nu atinge pragul de 65 kg/hl

    Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din județul Prahova, un fermier care lucrează circa 1.000 ha a mizat anul acesta pe orzoaica pentru bere. În ciuda faptului că a aplicat o tehnologie ca la carte, producția din acest an nu depășește 4.000 kg/ha, iar calitatea bobului lasă de dorit.

    ”Anul acesta am ales să cultiv orzoaică de bere, am renunțat la orz. Am cultivat în jur de 30 de hectare și încă recoltez orzoaica. Nu am făcut o socoteală, dar la ochi cred că am o medie de producție de 4.000 kg/ha. Producția este destul de mică, am fost puțin surprins de nivelul producție pentru că din punct de vedere pluviometric condițiile din acest an au fost bune, i-am dat și îngrășăminte atât cât a trebuit, dar cred că temperaturile scăzute și alternanța zi-noapte și-a spus cuvântul. Nu suntem mulțumiți de nivelul producților. Nu am făcut încă analizeze dar nu cred că se încadrează la 65 kg/hl. Am contract pentru livrarea recoltei, dar la un preț de 0,65 lei/kg și cu o producție de 4.000 kg/ha nu cred că obțin mare lucru, am muncit degeaba. Acum să vad ce fac, mai ales că orzoaica nu arată chiar bine, pentru bere boabele se cer a fi calibrate, iar a mea este relativ măruntă ceea ce va duce la o declasificare, nici greutatea hectolitrică nu este tocmai bună, nu cred că depășește 60 kg/hl”, a spus pentru Agrointeligența Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Prahova.

    În județul Neamț nu s-a intrat încă la recoltatul orzului

    Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi administrează 5.400 de hectare în localitatea Zănești, județul Neamț și a cultivat orz pe 366 de hectare. Având în vedere că ferma este amplastă în zona de nord-est a țării, o zonă mult mai rece decât cea de sud, aici recoltatul la orz începe mai târziu, de obicei la 1 iulie.

    ”La noi în zonă încă nu este momentul de intrat la reoltatul orzului, cred că vom intra în jurul datei de 1 iulie. A plouat foarte mult în jur de 60 litri săptămâna trecută. Înainte de recoltat cultura se prezintă destul de bine, am avut ceva căderi pe margine, în schimb în solă nu sunt căderi. Noi sperăm la o producție de 8.500 kg/ha. Nu am făcut nici o analiză pentru că orzul încă este verde și are o umiditate foarte mare. La noi cred că masa hectolitrică va fi destul de bună, chiar mare, vom depăși fără probleme 60 kg/hl. Am făcut un tur de forță al culturii de orz, nu sunt probleme nici cu Fusarium, pentru care am aplicat un tratament înainte de înflorit și văd că nu avem probleme, așteptăm să ne lase vremea să intrăm la recoltat”, a explicat inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi.

    Vasile Balcan mizează pe o producție de 8.000 kg/ha

    Fermierul Vasile Balcan, administratorul societății Agromec Roman, lucrează 3.000 de hectare în apropiere de orașul Roman. Chiar dacă încă nu a intrat la recoltatul orzului, având în vedere felul în care se prezintă cultura la această dată, mizează pe o producție medie de 8.000 kg/ha, cu o masă hectolitrică bună.

    ”Nu am intrat încă la recoltat, cred că peste vreo zece zile vom intra la orz, asta dacă vom avea temperaturi ridicate. Am avut perioada asta cu ploi și s-a mai întârziat. Am cultivat orz pe 120 de hectare și acum arată destul de bine, în ciuda faptului că ploile l-au cam culcat. Nu am avut probleme deosebite cu Fusarium, am făcut două tratamente pentru a combate infestare. La cum se prezintă cultura la această dată mizăm pe o producție de 8.000 kg/ha. Am aplicat tehnologia așa cum trebuie și nu avem cum să obținem mai puțin, dacă la orz nu îi dai tot ce trebuie nu faci producție. La o așa producție cred că va avea o masă hectolitrică destul de bună. Am avut ani când am întâmpinat această problemă de masă hectolitrică mică, fenomen care apare atunci când plouă destul de mult, ceea ce duce la scăderea masei hectolitrice”, a declarat pentru Agrointeligența Vasile Balcan, fermierul care exploatează 3.000 de hectare în apropiere de orașul Roman, județul Neamț.

    Sursa foto: Facebook.com/Agronet, Romică Marian Romy


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!