Subvenții APIA: Ce fermieri așteaptă să intre la plată în zilele următoare!
agrointeligenta.ro -Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu au liber! Au fost chemați și astăzi, duminica la birou pentru a lucra în continuare, atât cât le permite softul informatic, la autorizarea plăților către fermieri. Cum însă ziua de luni este liberă în sistemul bugetar, deci și la Trezorerie, abia de marți încolo se va putea relua circuitul banilor.
Cei care așteaptă primele sume sunt fermierii cre încasează Ajutorul Național Tranzitoriu pentru cotele de lapte. APIA a comunicat oficial că s-a început auotirzarea acestor plăți, dar imediat după, softul a cedat și funcționarii n-au putut face mare lucru. Sunt, din informațiile noastre, circa 5.700 de fermieri în toată țara care această aces prim-sprijin achitat în zootehnie, fiind vorba despre o sumă de 24,3610 euro/tona lapte, respectiv echivalentul a 107,61 lei/tona lapte.
În paralel cu autorizarea banilor pe lapte, funcționarii vor finaliza și procedurile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru bovine, un sprijin care, potrivit ministrului agriculturii, ar urma să se ridice la 447 lei/cap de animal.
”După aceea următoarea etapă va fi ANT-ul la bovine pentru că aici nu avem controale administrative. Cel mai probabil marți se va începe și la vaca de carne dacă nu intervine ceva având în vedere că luni sunt Rusaliile și majoritatea instituțiilor au zi liberă de la Guvern. Acum introducem rapoartele de control și la ovine pentru care avem termen până mâine, vineri 17 iunie. Dacă finalizăm și acest pas atunci marți se poate da drumul și la banii pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru ovine”, declarau joi, pentru Agrointeligența, specialiști ai APIA.
În ceea ce privește Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), conform declarațiilor ministrului Achim Irimescu, sumele pe care le vor încasa crescătorii de animale vor fi de 844 de euro la vaca de lapte, 1.260 de euro la vaca de carne și 10 euro la ovine. Sume care, bineînțeles, țin și de eligibilitatea animalelor la sprijinul cuplat plătit pentr efective de la 10 la 250 de capete la bovine și de la 150 la 600 de capete la ovine.
O altă promisiune făcută de ministrul agriculturii este către fermierii aflați în eșantionul de control. Mai sunt circa 40.000 de dosare blocate din motive tehnice, iar începând de marți, se va lucra pentru soluționarea lor, astfel încât și această categorie de beneficiari să primească banii cuveniți. Este vorba mai ales de fermieri mari care au de încasat sprijinul pe suprafață.
Ca o concluzie, de marți încolo așteptăm de la APIA vești bune despre plata subvențiilor către crescătorii de animale, dar și către fermierii din eșantionul de control.