• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce spune directorul APIA despre plata subvențiilor către fermieri!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor! Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ține în permanență legătura cu funcționarii din teritoriu pentru a pune la punct fiecare pas care urmează pentru plățile făcute către fermieri. Astăzi a avut loc o nouă videoconferință iar cel mai important subiect discutat a fost cel al dosarelor fermierilor din eșantionul de control. 

    Directorul general al APIA, Florin Faur, ne-a transmis că în acest moment la agenția de plăți se fac pregătiri finale pentru plata fermierilor care nu au încasat momentan niciun leu pentru cererea depusă în 2015.

    La acest aspect lucrăm la momentul respectiv, al pregătirii finale pentru procesarea fermierilor din eșantionul de control teren. În momentul în care se va începe procedura efectivă de autorizare, se va transmite negreșit comunicat”, ne-a explicat în exclusivitate Florin Faur.

    Se pare că pregătite de plată ar fi 20.000 de dosare care pot trece în white list, lista albă a dosarelor gata de plată. În mod realist, ar putea dura și două săptămâni însă până când fermierii vor avea efectiv banii disponibili, cu tot cu operațiunile ce țin de Trezorerie și bancă.

     În privința celorlalte dosare însă se pare că s-a creat un adevărat blocaj din cauza softului care nu vede intervențiile trecute după controlul în teren. ”Funcționarii transmit la București dosarele, acestea se întorc, se procesează până la un moment dat și sunt generate anumite erori.  Sunt anumite operațiuni pe dosare care pur și simplu nu sunt ”acceptate” de soft. La acestea sunt probleme și se cauză zilnic soluții. Probabil va trebui intervenit cumva în paralel, în etape diferite, funcționar-dezvoltator, dezvoltator- funcționar”, ne-au declarat specialiști ai APIA.

    Anul acesta, fermierii din eșantionul de control s-au plâns că, din nou, sunt tot ei sunt verificați de APIA, acuzând că selecția celor verificați nu este 100% aleatorie. Directorul general al APIA, Florin Faur a explicat însă cum se formează lista celor care intră anual la control.

    Astfel, se folosește softul informatic al APIA, anume creat ca eșantionul de control să facă în primă fază o selecție fără nici un criteriu, iar apoi o selecție pe baza unei analize de risc, ceea ce expune mai mult fermierii mari, cu multe scheme și pachete de plăți.

    ”Noi am avut un număr total de 57.000 de fermieri din care 48.000 de fermieri cu o suprafață de 235.000 de hectare au intrat prin control prin teledecție, iar diferența de 9.000 de fermieri sunt fermieri selectați pentru control clasic. Dacă e să o luăm pe suprafețe, la cei 48.000 de fermieri – e clar că au intrat și fermieri mari, medii și fermieri mici. Pe partea cealaltă, de fermieri controlați clasic, sunt doar 9.000, dar au în interiorul lor în jur de un milion de hectare. E clar că aici sunt ferme mari, cu mii de hectare. Dau exemplu județul Timiș unde am avut 273 de fermieri la controlul clasic cu măsurătoare – auto, raport control foto, la o suprafață de 109.000 hectare, din totalul județului de 535.000 de hectare. Am avut clar ferme mari. (…) Controlul este de așa manieră gândit nu doar la noi să fie extras din baza de date. Are două analize – aleatorie – unde intră fermieri de toate tipurile, și analiza de risc care normal că tot timpul va greva asupra fermelor cu pachete financiare mari, cu pachete multe”, a explicat Florin Faur.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei