• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MIEREA CREMĂ – combinația care a scos din încurcătură o familie de stupari vâlceni într-un an apicol dezastruos

    Gabriela Gimbășanu -

    Apicultorii români caută rețete și metode inedite de promovare a produselor din stupină. Pentru familia Rusu, crescători din albine din județul Vâlcea, ”salvarea” într-un an apicol greu cum este 2016 se numește ”mierea cremă”, o combinație care ajută la creșterea veniturilor.

    Familia Rusu s-a ocupat de apicultură dintotdeauna și dacă au ajuns să cunoască tainele albinelor și cum trebuie să lucrezi cu ele, pentru Mihaela Rusu și soțul ei, comercializarea produselor din stup a devenit o reală provocare mai ales de când au început să producă pentru piață, nu doar pentru consumul familial. Inspirați de rudele plecate la muncă în străinătate, fondatorii afacerii Prisaca Rusu au început să producă specialități din miere așa cum este mierea cu scorțișoară, mierea cu cătină, cea cu nuci și un sortiment special de miere ce poate fi cumpărat doar de la ei: mierea cremă. Este o combinație inedită între mierea de rapiță și miere de salcâm care se vinde la prețul de 25 lei.

    Prisaca Rusu

    De la 20 la 70 de stupi

    Până să ajungă să producă pentru piață, familia Rusu a produs miere pentru consumul propriu și pentru prieteni sau cunoștințe. La vremea respectivă nu erau atât de preocupați de ce caută piață, iar numărul stupilor nu depășea niciodată 20. În timp, văzând pasiunea pe care au reușit să o insufle fiului lor, soții Rusu au luat decizia să se dezvolte, tocmai pentru a-i asigura acestuia baza unde să-și testeze cunoștințele și să învețe tainele stupului.

    ”Lucrăm cu albine de foarte mult timp. Am avut dintotdeauna stupi atât eu, cât și soțul meu. Pot spune că ne-a unit și această pasiune comună: apicultura. Am avut mereu în jur de 20 de stupi pentru consumul familial, dar în ultimii ani ne-am dezvoltat mai mult și am început să producem și pentru piață. Acum avem în jur de 70 de stupi. Totul s-a făcut treptat cu investiție proprie. Motivul pentru care am început să ne dezvoltăm a fost faptul că fiul nostru a prins drag de albine. În 2014 a făcut parte din echipa românilor care s-au prezentat la Olimpiada Apicolă Internațională din Polonia, unde au reprezentat pentru prima data țara noastră. Așa ne-am gândit să ne dezvoltăm, tocmai ca să aibă un loc unde să învețe și să practice totul”, a declarat pentru Agrointeligența Mihaela Rusu, apicultor din Râmnicu Vâlcea.

    2016 a fost un an slab pentru producția de miere

    Anul acesta, albinele familiei Rusu nu au reușit să strângă prea multă miere, mai ales din cauza condițiilor climatice ce au îngreunat culesul la tei și salcâm.

    ”Mergem și în pastoral cu albinele. Chiar acum, băieții sunt plecați la floarea-soarelui. Anul 2016 pentru albine nu a fost un an prea bun. Culesul la miere a fost foarte slab față de alte perioade. La rapiță pot spune că am avut vreme destul de bună și am cules ceva miere, dar la tei nici nu ne-am mai dus din cauza ploilor, iar la salcâm a fost foarte puțină miere. Încă nu s-a încheiat anul apicol dar pot spune că a fost un an dezastros, din cauza precipitațiilor, dar și a scăderilor de temperatură care au afectat albinele și culesul”, ne-a spus apicultoarea despre anul apicol până la acest moment.

    miere crema

    Mierea cremă: 80% miere de rapiță și 20% miere de salcâm

    Familia Rusu pare că a găsit rețeta succesului: alături de borcanele de miere de salcâm, rapiță, floarea-soarelui, tei sau miere polifloră, vâlcenii le propun consumatorilor un sortiment inedit: mierea cremă.

    ”Mierea cremă este un mix de miere de rapiță și miere de salcâm. Acest produs este la mare căutare în străinătate unde se consumă destul de mult. Am rude care au plecat în afara țării și care mi-au spus despre acest sortiment de miere, la cererea lor am decis să fac și această combinație. Mierea cremă conține 80% miere de rapiță și 20% miere de salcâm. Vorbim de un produs 100% natural, obținut doar prin amestecarea a două sortimente de miere. Totul este natural, nu adaug nimic în plus în afară de miere. Această combinație am testat-o destul de mult până am ajuns la dozajul potrivit”, a vorbit vâlceanca despre produsul-vedetă din Prisaca Rusu.

    Mierea nu cristalizează atât de rapid

    Este bine știut faptul că mierea pură de rapiță cristalizează rapid, dar utilizată în această combinație, mierea cremă cristalizează mai greu. Mierea cremă are o textură nouă și un gust deosebit, reunind proprietățile mierii de rapiță și a celei de salcâm.

    ”Textura este una deosebită, iar consistența este cea a unui șerbet fin. În această combinație mierea de rapiță nu mai cristalizează așa de tare, capătă o textură fină și nu curge de pe pâine, fiind extrem de aromată. Având în vedere că folosim mierea de salcâm în această combinație, cristalizarea se produce mult mai lent decât în mod obișnuit”, a adăugat producătorul de miere pentru Agrointeligența.

    25 lei borcanul de ”miere cremă”

    La Prisaca Rusu, un borcan de miere cremă se vinde la un preț de 25 lei, în timp ce borcanul de miere de rapiță costă 20 lei, iar cea de salcâm 30 lei. Apicultorul este de părere că acest sortiment de miere rentează mai ales în anii în care culesul la mierea de salcâm nu merge așa de bine, iar cantitatea este destul de mică pentru a putea fi valorificată separat. Cu toate acestea este important să găsești și persoanele care sunt dornice să încerce ceva nou.

    ”Vindem și separat pentru cei care vor să consume numai miere de rapiță sau numai miere de salcâm, dar acest amestec ne ajută foarte mult în anii în care avem o producție slabă la mierea salcâm, așa este 2016. Amestecul rentează pentru că este o combinație inedită, iar gustul și textura sunt diferite. Cei care sunt mai conservatori nu apreciază acest tip de miere, în schimb cei care sunt deschiși la nou încearcă și după aceea nu mai pot să renunțe la acest amestec special”, a explicat vâlceanca pentru Agrointeligența.

    Mierea cremă este pe placul copiilor

    Mierea cremă este recomandată în special micilor consumatori, datorită compușilor activi din mierea de rapiță și din cea de salcâm, dar și pentru că are un aspect deosebit și o textură inedită care îi atrage.

    ”Gustul mierii cremă îi cucerește chiar și pe cei mai mofturoși copii. În general este recomandată a fi consumată pe pâine sau ca îndulcitor. Important este să înlocuim pe cât posibil zahărul. Mierea cremă este ideală și pentru micul dejun. Pentru că nu este o miere prelucrată, ci este 100% naturală organismul poate valorifica toți compușii valoroși ai mierii”, ne-a spus Mihaela Rusu din Râmnicu Vâlcea.

    borcane de miere

    Vânzări la târguri sau pe internet

    Dacă această combinație inedită de miere a reușit să vă stârnească interesul, trebuie să știți că mierea produsă de familia Rusu se vinde în cadrul târgurilor de specialitate, dar se poate plasa o comandă și prin intermediul paginii de Facebook ”Miere Nea Alecu”.

    ”Încercăm să comercializăm tot ce producem în stupină pe la târguri și oboare. Acolo unde auzim că se organizează un târg de produse tradiționale încercăm să fim prezenți. Cei care sunt interesați de ”Mierea Nea Alecu” pot comanda produsele noastre și pe internet, prin intermediul paginii de Facebook. Încercăm toate variantele de miere astfel încât să-i atragem pe cumpărători. Avem produse de stup larg întâlnite pe piață, combinații inedite de miere și facem chiar și mărturii pentru nunți și botezuri dacă avem comenzi”, a declarat pentru Agrointeligența Mihaela Rusu, apicultor din Râmnicu Vâlcea.

    Foto: Facebook.com/Miere Nea Alecu


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă