Culturile, sufocate de arșiță: La nivelul lanului de grâu se ajunge și la 50 de grade Celsius!
Roxana Dobre -FENOMEN RAR! Asta spun meteorologii că trăim în aceste zile iar efectul este vizibil atât asupra oamenilor, animalelor dar și în câmp, la nivelul culturilor agricole. Combinația nefirească dintre căldură și umiditate foarte mare se are efecte directe mai ales în culturile fermierilor care nu pot fi protejate în aceste zile de joc. Afectat este și grâul, cultura de bază din țara noastră, dar, după cum susțin specialiștii, fenomenul care traversează țara noastră aduce și lucruri bune!
Producția de grâu de anul acesta se anunță bună dar nu o întrece pe cea de anul trecut. Ploile din primăvară și valul brusc de caniculă a afectat producțiile într-o anumită proporție dar nu radical, după cum a explicat pentru Agrointeligența dr. ing. Gheorghe Ittu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea.
”Cei de la UE au făcut deja primele evaluări prin satelit pe bază de biomasă și au zis că România și Bulgaria vor produce mai mult decât anul trecut dar nu au coborât în lanurile de grâu să vadă cum sunt bolile pentru că atacul a fost mult mai mare anul acesta. Fermierii care au aplicat tratamente nu au probleme dar la agricultorii mai mici care nu au aplicat tehnologie sunt mari probleme. Cu toate că biomasă s-a realizat. Ideal ar fi fost să fie aplicate minim trei tratamente pentru boli foliare”, ne-a explicat specialistul de la Fundulea.
Acesta spune că anul 2014 a fost unul de excepție dar, cu toate condițiile meteo nefavorabile, nici 2015 nu este foarte departe. ”Anul trecut am avut într-adevăr zone în Bărăgan unde ferme cu 200-300 de hectare au obținut peste 9 tone/hectar. Anul acesta clar am avut problema bolilor. Pentru vegetația grâului putem spune că a fost un an vest-european cu umiditate foarte mare în timpul perioadei de creștere-dezvoltare. Noi la Fundulea am avut foarte puține zile în care am putut ieși efectiv în câmp fără să ne plouă”, ne-a mai spus Gheorghe Ittu.
Specialistul de la Fundulea ne-a declarat că aceste fenomene afectează calitatea grâului sau aduc cu ele și o parte bună.
”Acolo unde au fost aplicate tratamente este în regulă iar cei care de exemplu au dat azotat înainte și după înflorit pentru a îmbunătății cantitatea de proteină sunt în avantaj. Eu am spus mereu că încălzirea este la nivel global dar noi am avut temperaturi așa de ridicate și înainte dar problema este alta! Și anume că durata perioadelor cu temperaturi foarte ridicate este mai mare, adică am mai avut peste 30 de grade dar după 2-3 zile se răcorea. Ori acum nu mai este așa! Acest fenomen grăbește cumva coacerea bobului iar soiurile tardive o să meargă repede și o să se cam șiștăvească pentru că pierd apa din plantă foarte repede și dacă nu plouă problema este critică pentru el. Acum deasupra lanurilor temperaturile pot atinge și 50 de grade la prânz. Dar soiurile românești sunt deja aproape la maturitate deplină dar sunt și forme din sud-vestul Europei care au de suferit din cauza decalajului de la înflorit. Partea bună este la cantitatea de proteină din bob care ar putea să crească la un moment dat pentru că nu sunt boabele bine umplute dar depinde bineînțeles de calitatea proteinei și nu de cantitate”, ne-a mai spus specialistul de la Fundulea.
Seceta s-a instalat deja în culturi
Gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, izolat în sud-vestul și sud-estul Munteniei, nord-estul și estul Moldovei.
În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Izolat în nord-estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei se semnalează deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată).