• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea cireșelor românești savurate la curțile regale din Europa. Sunt produse în livezi fertilizate cu gunoi de grajd și ajung la 5 euro/kg

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce marea parte a producătorilor locali de fructe se luptă să pătrundă în rețelele de supermarketuri prezente local, un producător din județul Brăila și-a făcut loc pe piața europeană, unde livrează circa 80% din producție. Cireșele lui au cucerit Europa, fiind considerate adevărate delicatese la mesele de la curțile regale, din Marea Britanie până în Suedia. De altfel, un reprezentant al Curții regale din Suedia a venit chiar până la ferma din Brăila să vadă dacă fructele provin cu adevărat de aici, uimit fiind de faptul că la analize nu au ieșit niciun fel de reziduuri. De altfel, nici nu-i de mirare dacă ne gândim la modul în care sunt produse.

    ”Noi folosim ca îngrășământ foarte multă materie organică, undeva la 30 de tone la hectar, provenită din ferme mici, unde nu se folosesc detergenți sau alte substanțe, iar marfa are un gust mai bun față de oferta de pe piață. Avem cerere an de an, dar cu eforturi foarte mari. Nu doar cheltuielile sunt foarte mari, ci și riscurile. Dacă ai pierdut jumătate din producție, ești pe pierdere’’, a declarat Vali Barbu, administratorul Comly Insurăței, pentru ziariștii prezenți la turul organizat de Naturevo la mai multe ferme din țară.

    producator de cirese Romania

    Comly deține o fermă pomicolă care se întinde pe circa 200 ha în zona Lacu Rezii, la 5 km de oraşul Insurăţei, din judetul Brăila. Aproape 90 ha din suprafaţa totală o reprezintă plantaţia superintensivă de cireși, caiși, piersici, meri, pruni și viță de vie.Aici, materialul pomicol este de ultimă generaţie, importat din Italia şi Olanda, iar tratamentele se realizează după un program realizat de Naturevo.

    Producția este livrată la extern în țări precum Olanda, Marea Britanie sau Suedia, unde prețul obținut este cu mult mai mare față de cel oferit de către retailerii interni. La cireșe, de exemplu, se ajunge și la 5 euro pe kg.

    ”Am mers la export, fiind forțați de conjunctură, pentru că avem cheltuieli mari, ne trebuie și un preț ridicat. Noi avem costuri mult mai mari deoarece folosim tratamente scumpe și produse de top. Supermarketul impune prețul, noi livrăm în țară doar 20-30%, iar restul merge la export, unde reușim să luăm un preț aproape la fel ca în cazul producătorilor de acolo, chiar dacă avem cheltuieli de transport. Acest an este mai dificil, pentru că având producții mici trebuie să suportăm mai mult costurile legate de transport”, a precizat Barbu.

    El spune că într-un an în care pierderile se ridică la 90% la cireș, costurile de recoltat, depozitat sau răcit ajung la 4 lei/kg, în timp ce supermarketul oferă 3 lei/kg.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!